Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Wij zetten in op onderwijs!

ESF logo duaal leren voka limburg

 

 


Huidig onderwijslandschap in Limburg

Onderwijs is essentieel voor onze economische groei. Uit wetenschappelijk onderzoek dat cognitieve skills linkt aan economische groei. Dat maakt meteen duidelijk dat onze dalende onderwijskwaliteit erg problematisch is. Nochtans spenderen we in het secundair onderwijs meer per leerling dan de meeste andere landen. We gaan samen met jou aan de slag om op vlak van onderwijs in te zetten.

Hoe zetten wij hier optimaal op in? 

Voka - Kamer van Koophandel Limburg zet samen met ondernemingen in op het accelereren van de economische groei met de focus op onderwijs. Dit onder andere aan de hand van het nieuwe 'Talentcenter' en 'First Lego League'.

Talentcenter Limburg

In het Talentcenter te Hasselt ontdekken kinderen tussen 12 en 14 jaar oud voor het eerst op een wetenschappelijk onderbouwde manier hun talenten en interesses. Na het bezoek ontvangen de leerlingen een op maat gemaakt, wetenschappelijk onderbouwd talentenrapport dat hen richtlijnen geeft om de juiste studiekeuze te maken. Vandaag loopt dat namelijk nog te vaak verkeerd: elk jaar veranderen 18.000 leerlingen in Vlaanderen van studierichting. Met het Talentcenter wil Voka er mee voor zorgen dat ouders en leerlingen een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde studiekeuze maken. Op die manier wordt elk talent ingezet.

Meer info? Klik hier!

Techniekpromotie

FIRST® LEGO® League 

De FIRST® LEGO® League Challenge is een wereldwijde en uniek techniekwedstrijd voor jongeren tussen 9 en 15 jaar. Elk team bouwt een LEGO-robot en programmeert deze op een wedstrijdtafel. Daarnaast gaan ze op zoek naar een technische oplossing voor een probleem waar we dagdagelijks tegenaan lopen.  En dit allemaal gekaderd binnen het jaarthema. 

Meer info? Klik hier!

JOW - Jongeren Op de Werkvloer

JOW staat voor Jongeren Op de Werkvloer en is een samenwerkingsverband tussen diverse partners die die jongeren omringen op de werkvloer en vanuit de opleidingsinstellingen.  Wist je dat er jaarlijks in Limburg meer dan 15000 jongeren via  een vorm van werkplekleren in aanraking komen met het bedrijfsleven? JOW wil dé centraliserende referentie zijn voor intermediairs die jongeren omringen en op zoek zijn naar expertise, tools, tips, goede praktijken: organisatoren en begeleiders uit onderwijs, mentoren,  HR-verantwoordelijken en werkgevers.

Meer info? Klik hier!

PXL-Voka Young & Strong

PXL-Voka Young & Strong is een netwerk dat jongeren die staan te popelen om het verschil te maken, verbindt. Met één doel voor ogen: jongeren op een innovatieve en verfrissende manier warm maken om hun talenten te ontwikkelen, om te ondernemen en om hun stoutste dromen waar te maken. 

Young & Strong biedt een inspirerend jaarprogramma met activiteiten voor jonge durvers en doeners uit heel Vlaanderen en de Euregio. Met 3 inspiratieroutes over leadership & ondernemen, creativiteit en technologie.

Meer info? Klik hier!

ESF logo duaal leren voka limburg

Contactpersonen

Mohamed Abidar

Adviseur arbeidsmarkt

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs

Loena Nelissen

Coördinator Talentcenter