Skip to main content

Wij zetten in op onderwijs!

ESF logo duaal leren voka limburg

 

 


Huidig onderwijslandschap in Limburg

Onderwijs is essentieel voor onze economische groei. Uit wetenschappelijk onderzoek dat cognitieve skills linkt aan economische groei. Dat maakt meteen duidelijk dat onze dalende onderwijskwaliteit erg problematisch is. Nochtans spenderen we in het secundair onderwijs meer per leerling dan de meeste andere landen. We gaan samen met jou aan de slag om op vlak van onderwijs in te zetten.

Hoe zetten wij hier optimaal op in? 

Voka - Kamer van Koophandel Limburg zet samen met ondernemingen in op het accelereren van de economische groei met de focus op onderwijs. Dit aan de hand van het projecten 'Duaal Leren' en de 'First Lego League'.

Duaal Leren

Leren in een onderneming én op school

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. En daarin speel jij als werkgever of school een hoofdrol. Je helpt de leerlingen om hun opleiding af te ronden en bereidt hen tegelijk optimaal voor op de arbeidsmarkt. Een slimme combinatie dus van jong talent en een goede opleiding vanuit de knowhow van jouw onderneming. Zeg nu zelf: is dat geen perfecte mix?

Voor dit project krijgen we financiële steun van ESF

Wij creëren zo tal van voordelen voor: 

Ondernemingen

Ondernemingen...

 • Versterk competenties
 • Speel in op veranderende noden
 • Vind potentiële medewerkers
 • Versterk de leercultuur binnen je onderneming
Studenten...

Studenten...

 • Realistisch beeld van de job
 • Eerste praktijkervaring
 • Nieuwe praktische competenties
 • Nieuwste technologie en modernste infrastructuur

Meer info? Klik hier!

Scholen

Scholen...

 • Meer voeling met de praktijk
 • Individueel aangepaste leerstijl
 • Toekomstige werkvloer leren inschatten
 • Gefundeerde keuze tussen werken of verder studeren

JOW - Jongeren Op de Werkvloer

JOW staat voor Jongeren Op de Werkvloer en is een samenwerkingsverband tussen diverse partners die die jongeren omringen op de werkvloer en vanuit de opleidingsinstellingen.  Wist je dat er jaarlijks in Limburg meer dan 15000 jongeren via  een vorm van werkplekleren in aanraking komen met het bedrijfsleven? JOW wil dé centraliserende referentie zijn voor intermediairs die jongeren omringen en op zoek zijn naar expertise, tools, tips, goede praktijken: organisatoren en begeleiders uit onderwijs, mentoren,  HR-verantwoordelijken en werkgevers.

Meer info? Klik hier!

Techniekpromotie

First Lego League 

De FIRST® LEGO® League Challenge is een wereldwijde en uniek techniekwedstrijd voor jongeren tussen 11 en 14 jaar. Elk team bouwt een LEGO-robot en programmeert deze op een wedstrijdtafel. Daarnaast gaan ze op zoek naar een technische oplossing voor een probleem waar we dagdagelijks tegenaan lopen.  En dit allemaal gekaderd binnen het jaarthema. 

Meer info? Klik hier!

PXL-Voka Young & Strong

PXL-Voka Young & Strong is een netwerk dat jongeren die staan te popelen om het verschil te maken, verbindt. Met één doel voor ogen: jongeren op een innovatieve en verfrissende manier warm maken om hun talenten te ontwikkelen, om te ondernemen en om hun stoutste dromen waar te maken. 

Young & Strong biedt een inspirerend jaarprogramma met activiteiten voor jonge durvers en doeners uit heel Vlaanderen en de Euregio. Met 3 inspiratieroutes over leadership & ondernemen, creativiteit en technologie.

Meer info? Klik hier!

Logistiek Leren Zonder Grenzen

Logistiek is een cruciaal speerpunt voor de Limburgse economie, zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde. Door de centrale ligging en multimodale ontsluiting behoort de grensregio tot de top 10 van logistieke hotspots in West-Europa. Deze positie wil Limburg ook in de toekomst blijven behouden, mede door logistieke activiteiten met hoge toegevoegde waarde te blijven aantrekken.

Meer info? Klik hier!

 

ESF logo duaal leren voka limburg

Contactpersonen

Mohamed Abidar

Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs

Sara Weerts

Coördinator Young & Strong