Skip to main content
Map
Voka Infosessie

Welt infosessie: verzuim en preventie

 • Online

In de Voka wijzer 'Preventie en re-integratie van (langdurig) zieken' (januari 2023) gaven we aan dat het meer dan loont om volop in te zetten op een verzuimbeleid. Maar een beleid uitvoeren brengt ook heel wat consequenties met zich mee. Om het verzuim van de medewerker te verminderen, zal je jouw eigen gedrag als werkgever, HR-verantwoordelijke of leidinggevende moeten aanpassen. Vooral communicatie en een open dialoog over verzuim zijn belangrijk. Ook duidelijke regels kunnen niet ontbreken.

  welt infosessie

 

Programma

Dinsdag 14 februari van 12 tot 13 uur

  Wat mag je verwachten van deze infosessie? 

  • Toelichting Welt - Wendbare Loopbanen voor elk Talent
  • Het potentieel van zieken op een lege arbeidsmarkt
  • 5 aanbevelingen voor de leidinggevende voor een warm-zakelijke dialoog over verzuim
  • Hoe draag je als leidinggevende bij aan het verzuimbeleid van jouw organisatie?
  • Duidelijke procedures voor elke verzuimfase
  • Beter voorkomen dan genezen
  • Over plan samen groeien

  Spreker 

  Voorstelling paper "De arbeidsmarkt is ziek - Van preventie tot re-integratie (langdurig) zieken" - Daan Aeyels (Voka)

  Schrijver van de paper "De arbeidsmarkt is ziek - Van preventie tot re-integratie (langdurig) zieken"

  Daan Aeyels (Voka)

   

   

  Voor wie?

  HR verantwoordelijken en zaakvoerders 

  Inschrijven

  Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht. 

  Wil je meer info? Contacteer Helena Vancampenhout.

  Ontdek meer tijdens ons traject

  Deze infosessie kadert in de Welt dienstverlening van Voka. Welt is een gratis HR-traject, we starten op diverse momenten in 2021. Grijp als bedrijf de kans om vanuit een inclusieve benadering te groeien tot een innovatieve, wendbare organisatie.
  Meer info over Welt? Ontdek het traject en de opstartdata voor Welt Oost-Vlaanderen! 

  Meer info over Welt met 5 sessies

  Beter voorkomen dan genezen

  Om onze welvaart en welzijn te blijven garanderen mikt het Voka Plan Samen Groeien  op een werkzaamheidsgraad van 85% tegen 2030. Om dat niveau te bereiken moeten we inzetten op het voorkomen van uitval door ziekte en een snelle en effectieve re-integratie van zieke medewerkers.

  Vanuit het kenniscentrum van Voka en Voka Health Community wordt de nieuwste Voka Paper “De arbeidsmarkt is ziek – Van preventie tot re-integratie (langdurig) zieken” voorgesteld. 

  In deze paper willen we meer positief en genuanceerd naar arbeidsongeschiktheid en de re-integratie van zieke medewerkers kijken. We beschrijven de uitdagingen en best practices om (langdurige) uitval door ziekte te voorkomen én geven een voorstel tot optimale integratie van zieke medewerkers. Deze paper concludeert met 10 beleidsaanbevelingen om de preventie en de re-integratie van (langdurig) zieken te versterken.

  Voorbeeld: De ziektemelding

  Is een medewerker ziek, dan moet hij of zij precies weten welke acties hij moet volgen. Hoe laat moet de ziektemelding ten laatste gebeuren? Via welk kanaal (bijvoorbeeld telefonisch, via mail, sms-bericht)? Bij wie precies? En wat als die persoon toevallig zelf afwezig blijkt te zijn?
  Naast richtlijnen voor de medewerker bevat de ziektemeldingsprocedure ook actiepunten voor de leidinggevende. Dat hij of zij de dag zelf nog moet
  bellen met de afwezige medewerker, bijvoorbeeld, of welke topics tijdens zo’n gesprek aan bod moeten komen.
  Belangrijk: procedures mogen geen ruimte laten voor discussie, er wordt duidelijk over gecommuniceerd en ze zijn controleerbaar. Want leg je een regel vast, dan moet je ook toezien op de naleving ervan. En sanctioneren wanneer ervan wordt afgeweken.

  Contactpersoon

  Helena Vancampenhout

  Arbeidsmarkt - Innovatie

  Wanneer

  Prijs

  Deelnemen aan deze online infosessie is gratis

  Voorwaarden

  Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.