Skip to main content

Plato Groeien met freelancers

Werk je als ondernemer samen met zowel vaste medewerkers als freelancers en ervaar je de impact daarvan op jouw bedrijfsvoering? Deel dan jouw uitdagingen met gelijkaardige bedrijven die al volop aan de slag zijn met flexibele werkkrachten in dit Plato-traject.

Ontdek meer over het traject in de verschillende tabs

Een tendens...

Werken met tijdelijke werkkrachten (of freelancers voorop) is aan een sterke opmars bezig, ook in België. Er wordt verwacht dat het aantal freelancers de komende jaren in belang zal toenemen, mede door de krapte op de arbeidsmarkt en door corona.

Voordelen van werken met freelancers

Freelancers inschakelen levert heel wat voordelen op. Zo kan het goedkoper zijn om hen in te schakelen voor sommige taken in plaats van een vaste medewerker aan te nemen. Door werk uit te besteden kan je je als ondernemer focussen op jouw business en haal je specifieke expertise in huis. 

Bovendien zijn freelancers vaak flexibeler, hebben ze een gezonde dosis ondernemingszin en kijken ze met een open, kritische blik naar je bedrijf. 

Uitdagingen

Tegelijk is werken met freelancers voor veel zaakvoerders nog nieuw. Het brengt bijgevolg nog veel vragen en uitdagingen met zich mee. In dit Plato-traject gaan we via kennisdeling en ervaringsuitwisseling op zoek naar antwoorden op vragen die je je als zaakvoerder stelt.

We gaan in dit traject aan de slag met de uitdagingen die de deelnemers in de groep zelf ervaren. Een aantal mogelijke uitdagingen die in dit traject aan bod zouden kunnen komen zijn:

Strategische uitdagingen

 • Hoe past het werken met freelancers in jouw toekomstige groeiverwachtingen? 
 • Hoe maak je werk van een visie op werken met externe krachten?
 • Voor welke uitdagingen in je bedrijf schakel je wel of net geen freelancers in?
 • Hoe kan je freelancers succesvol integreren in je beleid en hoe bouw je een duurzame relatie uit?

Juridische uitdagingen

 • Hoe stel je een goede ‘code of conduct’ op?
 • Hoe houd je als zaakvoerder de vinger aan de pols zonder in een gezagsrelatie met de freelancer terecht te komen?
 • De grens met schijnzelfstansdigheid, waar moet je als zaakvoerder over waken?

HR-uitdagingen

 • Waar vind je de juiste freelancers?
 • Hoe verloon je jouw freelancers?
 • Hoe zorg je voor betrokken freelancers die jouw bedrijfsstrategie mee ondersteunen
 • Maak je een onderscheid tussen je vaste medewerkers en je freelancers of net niet?
   

De kick-off vindt plaats op 25 en 26 november 2021. Nadien volgen/volgt

 • 10 maandelijkse sessies, verspreid over 1 jaar
 • 1 informele sessie
 • 1 overkoepelende sessie met alle andere Plato-groepen.
 • begeleiding door 2 ervaren mentoren en een Voka-coördinator

Met deze 5 argumenten werk je binnenkort vlekkeloos met freelancers.

 1. Durf te springen. Probeer met freelancers te werken die expertise hebben in domeinen waar je zelf te kort komt. Bekijk welke voordelen het kan opleveren, want onbekend is onbemind. 
 2. Er zijn minder risico’s verbonden aan werken met freelancers dan aan een aanwerving van een vaste medewerker. 
 3. Eenmaal je de sprong waagt, maak je best duidelijke (contractuele) afspraken
 4. Je bouwt mee aan een arbeidsmarkt die futureproof is want freelancers zijn enorm wendbaar en tegelijk werken ze vaak lang voor dezelfde klanten.  
 5. Zie freelancers als partners in jouw groei. Dankzij hun flexibiliteit vormen ze het ideale profiel voor snelgroeiende bedrijven die bovendien een klankbord kunnen zijn voor knelpunten binnen jouw organisatie.

Snuif de sfeer op met enkele beelden van een kick-off

Deze mentoren begeleiden het traject

Tom Staelens

Tom heeft een jarenlange ervaring als marketeer, o.a. voor Disney en USG. Sinds 2016 deed hij heel wat freelance marketingopdrachten bij zowel kleine als grote bedrijven. In 2020 maakte hij de omslag van freelance naar een eigen onderneming. Als freelancer bouwde hij een breed netwerk uit en ook vandaag werkt hij nog steeds samen met heel wat freelancers. Hij weet dan ook vanuit de praktijk hoe je je onderneming kan doen groeien dankzij een combinatie van vaste medewerkers en freelancers.

Tom Staelens

Vanessa De Mulder

Het is mijn ambitie om co- creatief en participatief organisaties, teams en/of HR afdelingen te begeleiden in hun transitie naar een meer wendbare en toekomstgerichte manier van organiseren, waarin teams en medewerkers een centrale rol krijgen in het beleven van de visie en het realiseren van de strategische ambities.

Door mijn rollen als HR director, manager van Mens & Organisatie, interim manager en mijn ervaring als organisatie- architect & adviseur is mijn rugzak gevuld met expertise op vlak van leiderschap, (HR) strategie, organisatie & team ontwikkeling.

Vanessa De Mulder

Jessie Govaert

Na 15 jaar ervaring in de rekruteringssector in diverse rollen als recruiter, Business en commerciële manager, zette Jessie Govaert de stap naar het freelance statuut. Ze werkte voor Fluvius en Barco op de talent afdelingen waar ze de rol van Talent Acquistion Partner combineerde met de rol van Change Facilitator. Sinds eind 2019 zette Jessie de stap naar het ondernemerschap.

Ze is de mede oprichter van de grootste freelance community in België op dit moment, Freelancers in Belgium en runt de vzw Freelance Forward, die zich inzet voor bewustwording rond werken met freelancers in België. In 2021 startte ze de HR Cockpit op, waarbij de focus ligt op HR freelance expertise inzeten bij kmo's, start- en scale-ups om zo hun groei te kunnen versnellen. 

Jessie Govaert

Wil je meer informatie rond dit groeitraject? Laat hieronder je gegevens achter en wij contacteren je zo snel mogelijk!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Contactpersoon

Griet Santy

Groeitrajecten - Arbeidsmarkt

Wanneer

Prijs

€ 1200 (excl. btw)

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

VLAIO

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat