Skip to main content

Meet the Expert - Energiecrisis

 • On- en offline

De energiecrisis treft ondernemingen hard. Er zijn dringend maatregelen nodig want door de hoge prijzen zien heel wat bedrijven zich genoodzaakt hun productie te verminderen of zelfs stil te leggen. Op maandag 26 september nodigen wij jou van 17.00 tot 19.00 uur uit voor een 'Meet the Expert' omtrent het thema. Samen met 3 energiedeskundigen gaan we in dialoog over de energiecrisis. Hoe kijken zij tegen de situatie aan? Wat mogen we verwachten van de overheden? Wat kunnen bedrijven doen om hun energiekosten te doen dalen?

Voor heel wat bedrijven zijn de huidige energiefacturen een veelvoud van deze van vorig jaar. Deze extreme stijgingen doorrekenen aan de klant is vaak geen optie (meer). De rendabiliteit, competitiviteit en productiecapaciteit van ondernemingen staan zwaar onder druk. Dit kan op termijn ernstige gevolgen hebben: delokalisatie, herstructureringen en zelfs faillissementen.

Als kleine en grote ondernemingen het hoofd boven water willen blijven houden, moeten er dringend maatregelen genomen worden. Zowel beleidsmakers als ondernemers hebben enkele sleutels in handen om deze crisis te overwinnen.

Je ontdekt het tijdens deze 'Meet the Expert'. Bij het inschrijven kan je kiezen om de sessie fysiek bij te wonen in Voka | Brugge of om online te volgen.

De experts

 • Lorenzo Van de Pol is adviseur klimaat en energie bij Voka vzw en volgt de energiecrisis op de voet. Lorenzo zal een update geven van de gas- en elektriciteitsbevoorrading in de wereld en specifiek in België, de evolutie van de prijzen en de gevolgen voor onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. Hij zal ook ingaan op de maatregelen die op Vlaams, federaal en Europees niveau worden voorgesteld om de prijzen te drukken.
 • Benoit Matthys is expert energiemarkten en -contracten bij PowerPulse, een neutraal gepositioneerd energieconsultingbedrijf met expertise in de verschillende facetten van de energiemarkt (productie, netten en B2B-eindklanten). Dagelijks adviseert hij verschillende kmo’s over hoe ze kunnen besparen door de juiste contracten af te sluiten. Benoit zal ons zijn actuele analyse van de markten meedelen.
 • Elias Debaere is project manager bij Yuso. Yuso integreert hernieuwbare en duurzame energiebronnen in de bestaande energiemarkt. Door in te zetten op decentrale energieproductie beheren bedrijven zelf op een flexibele manier hun energieverbruik en -injectie. Elias zet uiteen hoe bedrijven hun energiekost kunnen verlagen door in te zetten op energietransitie.

Programma

 • 17.00 uur: Ontvangst door Thomas Buys, adviseur kennis- en lobbycentrum
 • 17.05 uur: Update en stand van zaken van deze energiecrisis en overzicht van de lobbyacties van Voka - door Lorenzo Van de Pol, adviseur klimaat en energie bij Voka.
  Wat betekent deze energiecrisis voor onze ondernemers? Lorenzo, adviseur klimaat en energie van het kenniscentrum van Voka, geeft een stand van zaken en een macro-economische analyse van deze crisis. Hij legt ons uit wat Voka aan onze beleidsmakers vraagt met de bedoeling ondernemers zonder kleerscheuren door deze crisis te loodsen én hij geeft duiding bij wat de verschillende overheden reeds hebben beslist.
 • 17.25 uur: Uiteenzetting over de werking van energiemarkten - door Benoit Matthys, expert energiemarkten en -contracten bij PowerPulse.
  Hoe werken de energiemarkten? Hoe bepalen deze de huidige energiecontracten? Benoit Matthys, expert energiemarkten en -contracten bij PowerPulse, adviseert dagelijks verschillende kmo’s over hoe ze kunnen besparen door de juiste contracten af te sluiten. Benoit zal ons zijn actuele analyse van de markten meedelen. De marktomstandigheden bepalen immers hoeveel je betaalt voor een energiecontract.
 • 17.45 uur: Een overzicht van energie-investeringen die de energiekost voor ondernemingen kunnen verlagen - door Elias Debaere, project manager bij Yuso.
  Deze energiecrisis benadrukt dat energieonafhankelijkheid en de transitie naar hernieuwbare energie meer dan ooit noodzakelijk is. Bovendien brengt de omslag naar hernieuwbare energiebronnen heel wat voordelen met zich mee. Elias Debaere, project manager bij Yuso, geeft een uiteenzetting over hoe ondernemers hun energiekost kunnen verlagen met de juiste investeringen.
 • 18.05 uur: Q&A voor fysieke deelnemers
 • 18.15 uur: Netwerkmoment
 • 19.00 uur: Voorziene einde

Adres

Online of Voka | Brugge
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

Deelname aan deze 'Meet the Expert' is gratis, inschrijven is verplicht. Gelieve bij jouw inschrijving aan te geven of je de sessie fysiek of online wil volgen.

AIO

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag