Skip to main content
  • Activiteiten
  • Lab: Het belang van Trade Compliance in internationale handel

Lab: Het belang van Trade Compliance in internationale handel

Import en export: het brengt heel wat papierwerk, controles en wetgeving met zich mee. In dit traject krijg je een breed overzicht hierop, en leer je de opgedane kennis in de praktijk toepassen.

Meer en meer wordt verwacht dat je onderneming werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Compliancy is niet in het minst belangrijk bij controles vanuit douane of btw-administratie, maar ook bij erkenningen en uitreiking en behoud van bepaalde douanevergunningen is het van belang dat je onderneming compliant is. 

Maar hoe pak je zoiets aan? En wanneer is de organisatie trade compliant? Wanneer je binnen Europa of wereldwijd exporteert, aan welke regels moet je dan voldoen? Zijn er mondiale regels op het gebied van trade compliance of douane?

Programma

Tijdens 5 sessies gaan we dieper in op volgende thema's:

  • Sessie 1: Wettelijke verplichtingen en nuttige websites
  • Sessie 2: Incoterms
  • Sessie 3: Vervoerdocumenten, transport en verzekeringen
  • Sessie 4: Correct toepassen van douane en btw
  • Sessie 5: Bijhouden in systemen en bespreking plan van aanpak (op individueel niveau)

Methodiek

De sessies zijn opgevat als een begeleide training. We brengen de wetgeving en verplichtingen praktisch en stapsgewijs aan, delen praktische tips en ervaringen, en werken met praktijksituaties waarin je dagelijks vertoeft. Eigen cases komen aan bod, zodat de kennis onmiddellijk in de werkomgeving kan geïmplementeerd worden.   

Op het einde van het traject heb je een breed overzicht van de wettelijke verplichtingen.

Spreker

Lieve Lombaert is consultant (Lova consultants) en docent Internationale Handel & Logistiek (specialisatie wetgeving transport & internationale handel) aan VIVES. Ze is een van de weinige consultants in Vlaanderen die het praktische van de wetgevingen rond vervoer en internationale handel kan linken met de praktische kant van internationale handel, douane en btw. 


Voor wie?

Exportmanagers, supply chain managers, CFO's, verantwoordelijken export, boekhouding,…
Voorkennis van douane is niet nodig.

Contactpersoon

Leonid Guz

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

  • Voka-leden: 1100 euro
  • Niet-leden: 1650 euro

Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be). Dit betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid, mits jouw bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126.

Aantal opleidingsuren: 15

KMO-portefeuille

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd in de vorm van foto en/of film dat nadien op Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.


Dit Lab ondersteunt SDG's 12 & 17. De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Ze vormen ook de basis van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).

SDG 12

 

SDG 17

 

Meer info over het VCDO kan je hier terugvinden.


Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag