Skip to main content
Voka Opleiding

Innovatiecultuur 2022

Innovatie

Wil je met jouw onderneming succesvol (online en offline) groeien én schalen? Dan heb je een goede innovatiecultuur nodig.

Tijdens 3 interactieve opleidingssessies met extra coaching ga je actief aan de slag om de beste innovatiecultuur te creëren in jouw onderneming. Je komt meer te weten hoe je het interne alignement versterkt, obstakels wegwerkt en bottom-up ideeën genereert. Je wisselt kennis en ervaring uit met peers over innovatiecultuur, daarnaast ontwikkel je een individueel actieplan met begeleiding van de expert. Ter ondersteuning geven we drie boeken en veel actuele cases uit de dagelijkse praktijk in binnen- en buitenland van kmo's en corporates.

Een innovatieve bedrijfscultuur speelt een essentiële rol in een onderneming, hierover bestaat geen twijfel. Maar wat zijn dan de kenmerken van een innovatiecultuur? Het is cruciaal om iedereen mee te betrekken en te motiveren, maar hoe doe je dat nu? Ontdek hier het programma en maak kennis met de sprekers. 

Sessie 1: Inleiding en True North 

 • Inleiding & kennismaking met de sprekers en andere deelnemers
 • Interne alignment & aligning is cruciaal. Wat is dat en hoe doe je dat?
 • Wat is een innovatiecultuur, hoe ontstaat die en hoe verander je die?
 • True North oefening voor je bedrijf
 • Je eigen ‘True North’: de eigen rol als persoon binnen de organisatie

Sessie 2: Obstakels voor innovatie en hoe ga je hiermee om?

 • Wat zijn typische (culturele) obstakels voor innovatie en hoe kunnen we hiermee omgaan binnen jouw organisatie?
 • Overzicht van verschillende veranderpakketen
 • Voorbeeldcases uit de praktijk, afgestemd op jouw onderneming

Sessie 3: Hoe staat het nu met de innovatiecultuur in jouw onderneming?

 • Bespreking binnen de groep over de door jullie gekozen obstakels (zie tab 'opdrachten en coaching') en hoe jullie hiermee aan de slag zijn gegaan (was er al resultaat zichtbaar, wat was dat resultaat, wat lukte, wat ging minder goed, …)
 • Concrete voorbeelden en tips & tricks
 • Afronding en datum terugkommoment bespreken

Dit duo van experten leert je in drie sessies om actief aan de slag te gaan met het introduceren van de beste innovatiecultuur binnen jouw onderneming: 

Simon Vanhoucke

Simon Vanhoucke heeft een uitgebreide ervaring in strategie en innovatie in verschillende sectoren, zoals last mile logistiek, e-commerce, retail en groothandel. Hij combineert een Msc. in de fysica met een juridische opleiding en geloof in de kracht van nieuwsgierigheid en levenslang leren. Hij is ervan overtuigd dat elke succesvolle transformatie een holistische benadering vereist waarbij processen en mensen centraal staan. Om bedrijven te helpen bij het realiseren van hun volledige potentieel heef hij Scubed mee opgericht. Hij heeft daarnaast ook zijn eigen adviesbureau, VEC Advisory, om bedrijven te ondersteunen bij het bepalen en realiseren van hun strategische richting en innovatieve groei. Als hij niet aan het werk is of samen met zijn gezin van het leven geniet, probeert hij bij te leren of denkt hij na over het volgende gekke idee dat de wereld zou kunnen veranderen.

Tony de Bree

Dr. Tony de Bree is een ervaren digital transformation, strategy, change & finance consultant, Dragon, facilitator en gastdocent aan hogescholen en universiteiten, finance columnist en bestsellerauteur van corporate & startup & scale-up organisatie- en verandermanagement boeken & eBooks in het Nederlands en in het Engels. Hij werkte 26 jaar in verschillende functies bij de ABN Amro Bank. Zijn laatste functie was wereldwijd splitsingsmanager KYC/Compliance na de overname door RBS, Fortis & Banco Santander. Zijn passie is mensen helpen een succesvolle ondernemer te worden met een gezonde life/work balance. Sinds Corona helpt hij corporates en Kmo’s de crisis te overleven en studenten en executives, managers en medewerkers voor zichzelf te beginnen en ‘klein te blijven’ met een haalbaar businessplan.

Inbegrepen:

 • ‘Dinosauriër of krokodil. De toekomst van managen, organiseren en samenwerken’ van Tony de Bree
 • ‘Cycles. The simplest proven method to innovate faster while reducing risks’, Bryan Cassady met Tony de Bree en Simon Vanhoucke als co-auteurs
 • ‘Checklist: Hoe onzekerheid weg te nemen en je eigen True North te vinden’ van Tony de Bree

Om zoveel mogelijk uit deze opleiding te halen en echt aan de slag te gaan, voorzien we na en tijdens de sessies opdrachten.

Na sessie 1: welke obstakels voor innovatie zijn er binnen jouw onderneming?

Na sessie 2: welke acties neem je om deze obstakels te verwijderen?

Tijdens sessie 3: bespreking binnen de groep over gekozen obstakels (genomen acties, resultaten, wat lukte (minder) goed)?

2 maanden na sessie 3: virtuele terugkomsessie voor extra coaching

Wens je meer informatie? Zit je nog met vragen?

Aarzel dan niet om ons verder te contacteren.

VLAIO

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Groeitrajecten - Innovatie

Adres

Vokabox
Lammerstraat 18
9000 Gent

Wanneer

Prijs

550 euro

3 sessies + online terugkommoment + boeken

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.