Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Ben je al geregistreerde exporteur om verminderde invoertarieven te bekomen bij jouw export buiten de EU?
kameracademie
  • Online

Ben je al geregistreerde exporteur om verminderde invoertarieven te bekomen bij jouw export buiten de EU?

Kom te weten voor welke (nieuwe) landen REX van toepassing is en wat jouw verantwoordelijkheden zijn!

Het systeem van geregistreerde exporteurs (het REX-systeem) is een systeem van oorsprongscertificering van goederen op basis van een zelfcertificeringsbeginsel sinds 1 januari 2017. 

De oorsprong van goederen wordt door de marktdeelnemers zelf aangegeven door middel van zogenaamde attesten van oorsprong. Dit systeem staat los staat van ‘toegelaten exporteur’, dat nog steeds geldt voor andere (oudere) overeenkomsten.

Om een attest van oorsprong te kunnen opstellen, moet een marktdeelnemer door zijn bevoegde autoriteiten in een databank worden geregistreerd. De marktdeelnemer wordt een "geregistreerde exporteur".
Het REX-systeem is de term die wordt gebruikt om het systeem van oorsprongscertificering als geheel aan te duiden, en niet alleen het onderliggende IT-systeem dat wordt gebruikt voor de registratie van exporteurs.
Met dit webinar frissen we jouw kennis op over hoe je een ‘geregistreerd exporteur’ wordt en waarom.

We leggen ook uit dat je als exporteur naar Canada, Japan, Ivoorkust, Vietnam en de Landen en Gebieden Overzee (sinds 01/01/2020) best een REX-registratie hebt om een verminderd invoertarief te bekomen bij invoer in deze landen. 
Hetzelfde zal vanaf 1 september ook gelden voor de OZA-staten (Oostelijk en Zuidelijk Afrika: Comoren, Madagaskar, Seychellen, Mauritius en Zimbabwe) want tot hiertoe is dit nog met een EUR.1 document & toegelaten exporteur.

Via deze zelfcertificatie is het mogelijk om zelf, zonder tussenkomst van de douane, een zogenaamd ‘attest van oorsprong’ aan te brengen op een handelsdocument (factuur of pakbon). 
In tegenstelling tot de vergunning toegelaten exporteur, is er voor het bekomen van deze registratie geen voorafgaand oorsprongsonderzoek van de douaneautoriteiten vereist. 
Het aanvragen van deze registratie als geregistreerd exporteur is geheel op eigen risico van de operator.
Alle nieuwe vrijhandelsovereenkomsten tussen de EU en partnerlanden zullen van dit systeem gebruik gaan maken.
Enerzijds zorgt dit voor meer autonomie bij u als operator, maar brengt dit ook een verhoogde verantwoordelijkheid inzake de kennis van de preferentiële oorsprongsregels met zich mee dus zeker belangrijk om je kennis up to date te stellen over het hoe wat en waarom van REX!

Tot slot zullen we, tijdens dit webinar, ook al toelichten dat er vanaf eind januari 2021 een geheel nieuwe digitale procedure zal komen voor de operatoren om zich te registreren als ze nog geen REX-nummer bezitten.

Programma

10u00:  Verwelkoming en inleiding van de spreker 
Door Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager Voka Mechelen-Kempen

10u10:  Inleiding tot zelfcertificering en het waarom - inleiding tot oorsprongsbewijzen
Praktische kant zelfcertificering (hoe registreren? nuttige tips en contacten
Toelichting voor welke landen REX van toepassing is: de handelsakkoorden met Canada, Japan, Ivoorkust, Vietnam, de Landen en Gebieden Overzee en ook de ESA landen sinds 01/09/2020
De nieuwe digitale registratieprocedure vanaf eind januari 2021
Best practices

Door Sam Van Kerkhoven, Attaché, FOD Financiën, Douane en Accijnzen, Administratie OPERATIES CC, Operationele Expertise – Douane 1, Oorsprong

11u30: Q&A

12u00: Einde

Doelgroep

De focus van deze sessie ligt op personen werkzaam in een internationale context, vertrouwd met export en de gerelateerde documentatie. 
Personen die geen kennis of ervaring ter zake hebben, maar vertrouwd willen geraken met de praktische kant van zelfcertificering kunnen aansluiten om een basis te leggen.
Bedrijven die naar volgende markten willen exporteren: Canada, Japan, Ivoorkust, Vietnam, de Landen en Gebieden Overzee en de ESA landen.

vlaio

Contactpersoon

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Wanneer

Prijs

Gratis.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt. Annuleren van een inschrijving kan enkel elektronisch via Kim.kerkhofs@voka.be tot 10 werkdagen voor aanvang van de sessie. Nadien blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.
De Kamer behoudt het recht de spreker(s) te wijzigen en/of een activiteit te annuleren mits voorafgaande verwittiging. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort. Deelnemers hebben in dit geval geen recht op schadevergoeding. 
Bij inschrijving ga je ermee akkoord dat Voka - KvK Mechelen-Kempen foto's waarop je eventueel bent afgebeeld, vrij mag aanwenden voor commercieel gebruik.

Banner CapitalLink
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Deloitte Private
pfl
Varo
Intervest Offices & Warehouses - Greenhouse