Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • 5 tips voor startende ondernemers

5 tips voor startende ondernemers

  • 05/01/2024

Denk je eraan om een eigen onderneming te starten? Niet twijfelen, maar doen! Het zou wel eens het beste idee van je leven kunnen zijn. Uiteraard wil je ook dat je onderneming succesvol wordt. Met deze vijf tips schiet jouw prille onderneming uit de startblokken. We laten de experts zelf aan het woord!

Tip 1 - Volg je passies

Het klinkt vanzelfsprekend, maar je kiest best een idee dat aansluit bij jouw interesses, passies, vaardigheden en netwerk. Als starter moet je ergens in uitblinken om de concurrentie in de markt aan te kunnen. Jij bent de belangrijkste troef binnen een start-up.

Tip 2 - Richt je op een niche

Een aanbod presenteren dat voor iedereen perfect is, werkt helaas niet. Het is daarom beter om een bepaalde niche uit te werken. Wanneer je je aanbod afstemt op een bepaalde groep, dan gaat het doelpubliek zich persoonlijker aangesproken voelen en dus sneller toehappen. 

Tip 3 - Ken de dromen van je doelpubliek

Eenmaal je de keuze van doelgroep gemaakt hebt, moet je in kaart brengen waar je doelgroep mee bezig is, waar ze van wakker liggen, waar ze van dromen. Eenmaal je de behoeften van jouw doelgroep kent, loopt de verkoop vanzelf. De voornaamste reden waarom start-ups falen, is dat ze iets aanbieden waarop niemand zit te wachten.

Tip 4 - Start met een haalbaarheidsplan

Een financieel plan geeft een eerste zicht op de inkomsten en de voornaamste kosten. Ook al vormt dit een goed vertrekpunt, we raden aan om de financiële golven in een kasplan verder uit te werken. Zo heb je niet alleen inzichten in alle mogelijke kosten, je weet ook wanneer er zware investeringen aankomen. Een financieel plan geeft een goede foto op het einde van het jaar, het kasplan is de interessante film doorheen het jaar.

Tip 5 - Heldere visie & missie zijn nodig

Met een duidelijke missie, visie en strategische doelstellingen teken je een langetermijnplan uit. Dit groeiplan helpt je niet alleen om dit niet uit het oog te verliezen, maar het wordt later ook een belangrijk medium voor het ophalen van financiering. Met een actieplan pak je vervolgens de werkpunten stap per stap aan.  

Begeleiding bij starten

De belangrijkste les voor starters bewaren we tot het einde: win het advies in van experts, ervaren rotten in het ondernemersvak. Zij helpen je om valkuilen te vermijden. Ze zorgen ook voor mentale steun en coaching.

Bij Voka kan je terecht met al je vragen. Ons Bryotraject heeft al duizenden starters doen groeien. 

Meer informatie over Bryo

Ik wil meer weten over Bryo!

Klik hier
imu - vzw - Altez