Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir heeft een werkbezoek gebracht aan het Voka Talentcenter in Gent. Een jaar na de lancering heeft het Talentcenter in Gent al meer dan 1.000 leerlingen tussen 12 en 14 jaar geholpen bij het maken van een weloverwogen en objectieve studiekeuze. Het Talentcenter blijkt een belangrijke steun te zijn voor jongeren, die vlot hun weg weten te vinden naar de Voka Box.
"In een arbeidsmarkt waar elk talent telt, is het essentieel dat jongeren een studiekeuze maken die echt aansluit bij hun capaciteiten en interesses. Het Talentcenter speelt daarin een sleutelrol. Jongeren vinden duidelijk de weg: het Talentcenter in onze Voka Box zit nu al voor 90% vol voor het schooljaar 2025-2026. Dat bewijst dat de nood aan gerichte talentontwikkeling groter is dan ooit,” aldus Hilde Schuddinck, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen.

Wachtlijsten wegens succes
Naast het Voka Talentcenter in Gent zijn er in elke Vlaamse provincie talentcenters actief. Meer dan 12.000 leerlingen uit 270 scholen brachten al een bezoek aan 1 van de 7 Talentcenters. De vraag is groot, waardoor wachtlijsten inmiddels onvermijdelijk zijn. Voka wil dan ook graag de werking van de Talentcenters uitbreiden om zoveel mogelijk leerlingen de kans te bieden hun talenten te ontdekken en een passende studiekeuze te kunnen maken.
Eerste resultaten
Traditioneel kiezen veel meer jongens dan meisjes voor STEM-richtingen. De resultaten van het Talentcenter toont echter dat meisjes en jongens even goed scoren. Meisjes hebben evenveel talent voor STEM-richtingen als jongens, al zijn ze zich daar niet altijd van bewust. De persoonlijke talentenrapporten kunnen bij jongeren en ouders de ogen openen en uiteindelijk ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt evenwichtiger kan worden.
Wat is een Talentcenter?
De Talentcenters zijn een initiatief van Voka, met steun van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie. Leerlingen met de leeftijd van 11-14 jaar komen met de klas gratis naar het Talentcenter en voeren er theoretische tests en praktische proefjes uit. Het gaat om een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test, motorische en motivatietests en om cognitieve taal- en rekentesten. De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten.
Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door academici van de UGent.
Waarom nodig?
Elk jaar veranderen in het Vlaamse secundair onderwijs meer dan 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van een richting met doorstroomfinaliteit naar een richting met een arbeidsmarktgerichte finaliteit.
De Talentcenters dragen bij tot een positieve studiekeuze waarbij ook de technische of beroepsgerichte studierichtingen op de radar komen te staan. In elke studierichting kunnen leerlingen excelleren.