Skip to main content
Industrie 4.0

Industrie 4.0 Lab 2021

Ontdek bij 6 innovatieve productiebedrijven hoe industrie 4.0 hun business boost.
Voor elke technologie binnen Industrie 4.0 een blik achter de schermen van een voorloper in onze regio en een deskundige toelichting van een expert.
Dàt krijg je in ons I4.0 Lab. Zo wapen je jouw bedrijf meteen ook voor de toekomst.

Dit mag je verwachten van het I4.0 Lab

 • een goede basiskennis van verschillende nieuwe technologieën
 • boeiende bedrijfsbezoeken waar je de technologieën toegepast ziet
 • deskundige toelichting door experten
 • een netwerk van interessante bedrijven
 • persoonlijke begeleiding met een individueel gesprek en een stappenplan op maat
 • fysieke sessies op verschillende plekken in Oost-Vlaanderen
 • zeer verzorgde catering 

Ontdek bij 6 innovatieve bedrijven hoe industrie 4.0 hun business boost

Aanpak

We koppelen de praktijk aan de theorie

Aan de hand van een business case zoomen we elke sessie dieper in op één bepaalde technologie en laten we het gastbedrijf en een expert aan het woord die met jullie de why & how deelt over IoT, smart sensors, 3D printing, data captatie, machine learning, supply chain optimalisatie, VR/AR en automatisering.  

Het gastbedrijf deelt hoe ze deze technologie in de praktijk toepassen, biedt best practices en ze lichten hun innovatieproces toe. Naast een getuigenis van het gastbedrijf, krijgen ook onafhankelijke providers van de technologie het woord. Welke voorbereiding is noodzakelijk om te transformeren? Welke hindernissen liggen op je pad? Vervolgens worden we in groep meegenomen voor een interactieve rondleiding en krijgen we uitleg over de verschillende processen, het opzet en de valkuilen. Zo koppelen we de praktijk aan de theorie. Na de rondleiding krijg je de mogelijkheid om te netwerken, terwijl je geniet van een verzorgde walking diner. 

Topics
 • Sessie 1: Industrie 4.0 landschap

We lichten de verschillende technologieën toe die aan de basis liggen van de 4e industriële revolutie en we gaan na welk effect en operationele voordelen dit voor kmo's kan betekenen. Adhv dit framework krijg je als deelnemer zicht op de huidige positie van jouw bedrijf binnen de I4.0 cycle en helpen we elke deelnemer bepalen welke technologie er interessant is voor hun bedrijf. We bepalen samen met de groep naar welke topics en gastbedrijven jullie voorkeur gaat voor de overige sessies.

 • Sessie 2: 3D printing

​​​​​​​De verschillende markten, sectoren en technieken van 3D printing worden toegelicht door Flam3D. We zoomen in op de business case van de deelnemers: vanaf wanneer wordt het voor jou interessant om 3D printing te betrekken? Jullie krijgen een rondleiding op de site van Zzig Zzag te Aalter: 300 vierkante meter met oa. industriële machines voor plastics/polymeren.

 • Sessie 3: Remote maintenance/assistance met behulp van digitale werkinstructies, Augmented reality (AR) en virtual reality (VR)

Tijdens de derde sessie combineren we de rondleiding bij een gastbedrijf met het mobiel onderzoekslab "MAKE LAB" dat Flanders Make tot de nok gevuld heeft met toptechnologie. Met het MAKE LAB kunnen we technologieën als VR/AR en digitale werkinstructies demonstreren en bieden we bedrijven de kans om, in een ongedwongen sfeer, deze technologieën te testen en in een realistisch werkvloerscenario te ervaren.

 • Sessie 4: topic wordt bepaald samen met de groep 
 • Sessie 5: topic wordt bepaald samen met de groep 
 • Sessie 6: topic wordt bepaald samen met de groep
 • Enkele mogelijkheden: Data captatie & analyse, Quick response manufacturing, Autonome systemen/AMR, Supply chain optimalisatie, WMS & TMS, Full traceability, IoT, Smart & Predictive maintenance
Programma 

Inhoud: boeiende bedrijfsbezoeken waar je de technologieën toegepast ziet én deskundige toelichting door experten

 • 14.30 – 15.00u.  onthaal  
 • 15.00 – 15.45u.  toelichting door een expert  
 • 15.45 – 16.30u.  toelichting door de betrokken leverancier over de business case  
 • 16.30 – 17.15u.  toelichting door een verantwoordelijke van het bedrijf over de toepassingen ter plekke + het eigen ondernemersverhaal 
 • 17.15 – 18.00u.  rondleiding bij het bedrijf
 • 18.00 – 19.00u.   netwerkmoment en catering

Opm.: we streven naar fysieke sessies met een rondleiding bij het gastbedrijf, maar indien dit niet fysiek mag doorgaan in 2021 bieden we: 6 digitale sessies + 1 road trip: we prikken samen een dag voor de bedrijfsbezoeken, zo krijg je zeker een rondleiding bij de gastbedrijven.

Netwerking: zeer verzorgde catering + een netwerk van interessante bedrijven

Persoonlijke begeleiding: met een individueel gesprek en een stappenplan op maat
 

Data

Maandag 21 juni, 13 september, 27 september, 18 oktober, 8 november en 29 november.

De sessies vallen telkens op een maandag vanaf 15 uur, met aansluitend catering om 18 uur.

 

Iets voor jou?

Ben jij productiemanager, operations manager, engineering manager, CIO/CTO, teamleider, R&D, directielid of bedrijfsleider? Van harte welkom! 
De thematische bedrijfsbezoeken gaan door bij bedrijven in Oost-Vlaanderen. Zowel deelnemers van productiebedrijven, logistiek, IT als van dienstverlenende bedrijven zijn welkom op het I4.0 Lab. 

Voka-leden: 1.000 euro (excl. btw)
Nog geen lid? Neem contact op met welkom@voka.be voor info over onze vele ledenvoordelen.
Dit traject komt niet in aanmerking voor subsidiëring via de kmo-portefeuille. 
 

I4.0 Lab als ideale startpunt naar meer industrie 4.0

We nemen jou mee op een road trip door de verschillende I4.0 technologieën, met thematische bedrijfsbezoeken waarbij we telkens de focus leggen op één technologie, die laten toelichten door een expert én kijken hoe het gastbedrijf deze technologie in de praktijk toepast.

Je ziet de praktijk bij zes Oost-Vlaamse pioniers die kordaat de eerste stappen hebben gezet richting Industrie 4.0 en nieuwe technologieën integreren in hun productieproces. We vullen dit aan met ervaringsuitwisseling met de 15 deelnemers door elkaar tips en inspiratie te bieden over industrie 4.0. 

Interesse? Meer info via helena.vancampenhout@voka.be

 

Ontdek waarom deze bedrijven zich inschreven:

 

"Het Industrie 4.0-lab is voor mij een ideale manier om te kijken met welke vragen bedrijven zitten en hoe wij erop kunnen inspelen." 

Yves Neirynck, Master Chips

Yves Neirynck

“Ik heb me ingeschreven in het Industrie 4.0-lab omdat ik wou weten hoe andere bedrijven innoveren en waar zij tegenaan botsen."

Jeroen Mees
Operations manager bij Tarkett 

Jeroen Mees Tarkett

Contactpersoon

Helena Vancampenhout

Arbeidsmarkt - Innovatie

Wanneer

Prijs

1.000 euro (excl. btw)

Prijs voor het volledige traject, inclusief catering.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat