Skip to main content

Industrie 4.0 Lab 2021

Ontdek bij 6 innovatieve productiebedrijven hoe industrie 4.0 hun business boost.
Voor elke technologie binnen Industrie 4.0 een blik achter de schermen van een voorloper in onze regio en een deskundige toelichting van een expert.
Dàt krijg je in ons I4.0 Lab. Zo wapen je jouw bedrijf meteen ook voor de toekomst.

Dit mag je verwachten van het I4.0 Lab

 • een goede basiskennis van verschillende nieuwe technologieën
 • boeiende bedrijfsbezoeken waar je de technologieën toegepast ziet
 • deskundige toelichting door experten
 • een netwerk van interessante bedrijven
 • persoonlijke begeleiding met een individueel gesprek en een stappenplan op maat
 • fysieke sessies op verschillende plekken in Oost-Vlaanderen
 • zeer verzorgde catering 

Een kijkje achter de schermen bij deze voorlopers

- VMA - VANDEMOORTELE / BEKINA BOOTS -
- HANNECARD / DELAWARE - ZIGGZAGG & SEYNTEX -
- VAN HOECKE AUTOMATION - PETERSIME & HUPICO - 

 

Een traject boordevol inspiratie van experts én ervaringsuitwisseling met 14 andere bedrijven. We garanderen 6 fysieke sessies mét rondleiding!

Ontdek het programma

Wat je kan verwachten van de nieuwe editie: Industrie 4.0 Lab 2021 

 • 13/09 – 3D-printing en smart sensors
   
 • 27/09 – AMR, cobots en data captatie/analyse
   
 • 18/10 – Remote maintenance, VR/AR, digitale werkinstructies 
   
 • 08/11 – Cloud computing & low code platformen 
   
 • 29/11 – WMS & TMS (Warehouse & Transport Management Systeem)  
   
 • 13/12 – IoT & Predictive maintenance 
   
 • Extra: overkoepelende netwerksessie i.s.m. Plato Productie

 

Wens je nog meer informatie alvorens in te schrijven? Laat het gerust weten via mail!

 • Sessie 1: Industrie 4.0 landschap

 Op maandag 21 juni starten we meteen met een fysieke sessie waar we alvast deze vragen beantwoorden: Welke technologieën liggen er aan de basis van de 4e industriële revolutie? Welke technologie heb ik nodig? Welke operationele voordelen zijn er? Wat is de return on investment? 

We spreken af bij De Bonneterie (Aalst) waar we de link leggen tussen de vorige industriële revolutie en de vierde industriële revolutie, aangezien we afspreken in de oude Du Parc gebouwen in Aalst, waar vroeger De Bonneterie Bosteels - De Smet, marktleider op het gebied van kousen en sokken, zich vestigden. Na hun faillissement in 2001 stonden de fabrieksgebouwen leeg, maar nu worden ze in volle glorie opgewaardeerd.

We lichten de verschillende technologieën toe die aan de basis liggen van de 4e industriële revolutie en we gaan na welk effect en operationele voordelen dit voor kmo's kan betekenen. Adhv dit framework krijg je als deelnemer zicht op de huidige positie van jouw bedrijf binnen de I4.0 cycle en helpen we elke deelnemer bepalen welke technologie er interessant is voor hun bedrijf. We bepalen samen met de groep naar welke topics en gastbedrijven jullie voorkeur gaat voor de overige sessies.  

 • Sessie 2: 3D-printing

De verschillende markten, sectoren en technieken van 3D printing worden toegelicht door Flam3D. We zoomen in op de business case van de deelnemers: vanaf wanneer wordt het voor jou interessant om 3D printing te betrekken? Jullie krijgen een rondleiding op de site van ZIGGZAGG (Aalter): 300 vierkante meter met oa. industriële machines voor plastics/polymeren.

Seyntex (Aalter) zal toelichten op welke manier ze gebruik maken van de diensten van Ziggzagg voor kogelwerende vesten. Bovendien tonen ze jullie de integratie van smart sensors in beschermingskledij voor o.a. brandweerkledij.

 • Sessie 3: Van Hoecke Automation

Van Hoecke Automation (VHA) integreert sinds 1990 hoogwaardige projecten in de maakindustrie, met de spirit 'als je het kunt dromen, kunnen we het maken!' Daarnaast worden alle machines op aanvraag ontworpen en gebouwd voor klanten met innovatieve ideeën. In 2018 heeft de Burke Porter Group VHA overgenomen; nu maken ze deel uit van een internationale groep met een focus op intelligente machines.

Bij Van Hoecke Automation (Gavere) krijg je een kijkje op innovatieve AMR technologie. 

Een AMR is een mobiele robot die zijn omgeving kan begrijpen/interpreteren om zich autonoom te bewegen, zonder tussenkomst van een operator. Typisch wordt dit bereikt door sensoren die de werkelijke positie kunnen bepalen, terwijl AGV’s externe begeleiding nodig hebben om vooraf gedefinieerde paden te volgen. Merk op dat in de praktijk de termen ‘AGV’ en ‘AMR’ vaak door elkaar gebruikt worden. 

Domineert een vloot aan autonome mobiele robots jouw toekomstige productielogistiek?
Recente technologische ontwikkelingen op het gebied van autonome mobiele robots (AMR’s) bieden potentieel om bepaalde productielogistieke operaties (i.e. transporten) te automatiseren. AMR’s kunnen uitgerust worden met topmodules (bijv. liftsystemen, transportbanden) om naast het transport van de dragers ook de overdracht naar bijvoorbeeld een machine of productielijn te automatiseren (met beperkte operatorinterventies). Digitale technologieën – verzameld onder de noemer ‘Industrie 4.0’ - laten dan weer toe om het plannen en aansturen van deze autonome mobiele robots efficiënter uit te voeren (via RP, MES, …).
Hoewel een blik op de toekomst interessant is, is het belangrijk om ons ook op het heden te focussen. Veel maakbedrijven willen immers onderzoeken of een AMR een meerwaarde kan bieden voor hun specifieke situatie. Je ontdekt het tijdens deze sessie van het Voka Industrie 4.0 Lab! 

 • Sessie 4: Remote maintenance/assistance met behulp van digitale werkinstructies, Augmented reality (AR) en virtual reality (VR)

Tijdens deze sessie combineren we de rondleiding bij een gastbedrijf met het mobiel onderzoekslab "MAKE LAB" dat Flanders Make tot de nok gevuld heeft met toptechnologie.

Met het MAKE LAB kunnen we technologieën als VR/AR en digitale werkinstructies demonstreren en bieden we bedrijven de kans om, in een ongedwongen sfeer, deze technologieën te testen en in een realistisch werkvloerscenario te ervaren.

We vullen de sessie aan met concrete business cases van AZUMUTA en HUPICO.

 • HUPICO ontwikkelt smart glasses voor remote maintenance en definiëren high-end workflows. Bovendien hebben ze expertise in industriële automatisatie. 
 • AZUMUTA heeft een sterke expertise in digitale werkinstructies. 
 • Sessie 5: BEKINA BOOTS of VANDEMOORTELE (onder voorbehoud)

Automatisatie 

WMS & TMS (Warehouse & Transport Management Systeem)  

IoT & Predictive maintenance 

 • Sessie 6: VMA, topic wordt bepaald samen met de groep 

Op maandag 29 november krijgen we een rondleiding in het nieuwe HQ van VMA, een zeer technologisch gebouw met de laatste technologieën op het vlak van building automatisatie en comfort. Een primeur, want in België zijn er weinig zulke gebouwen te vinden!

Benieuwd naar SMI-motoren (standard motor interface), intelligente camera’s (personen- en parkeerplaatstelling), 6-wegkranen met modbus en caloriemeting aan boord (per eiland)? Deze toepassingen zijn maar een greep uit het aanbod van VMA, je ontdekt ze tijdens de sessie! 

 • nog te bepalen 

topic: Cloud computing & low code platformen 

 • Extra: overkoepelende netwerksessie i.s.m. Plato Productie

Je leert 12 ondernemers kennen van productiebedrijven die samen het jaartraject 'Plato Productie' volgen. We gaan op bezoek bij één van de deelnemers en krijgen er een rondleiding ter plaatse. 

We helpen elke deelnemer bepalen welke technologie er interessant is voor hun bedrijf via een stappenplan op maat.

Ontdek bij 6 innovatieve bedrijven hoe industrie 4.0 hun business boost

Aanpak

We koppelen de praktijk aan de theorie

Aan de hand van een business case zoomen we elke sessie dieper in op één bepaalde technologie en laten we het gastbedrijf en een expert aan het woord die met jullie de why & how deelt over IoT, smart sensors, 3D printing, data captatie, machine learning, supply chain optimalisatie, VR/AR en automatisering.  

Het gastbedrijf deelt hoe ze deze technologie in de praktijk toepassen, biedt best practices en ze lichten hun innovatieproces toe. Naast een getuigenis van het gastbedrijf, krijgen ook onafhankelijke providers van de technologie het woord. Welke voorbereiding is noodzakelijk om te transformeren? Welke hindernissen liggen op je pad? Vervolgens worden we in groep meegenomen voor een interactieve rondleiding en krijgen we uitleg over de verschillende processen, het opzet en de valkuilen. Zo koppelen we de praktijk aan de theorie. Na de rondleiding krijg je de mogelijkheid om te netwerken, terwijl je geniet van een verzorgde walking diner. 

Topics

Wat zijn de topics?

•    IoT & smart sensors
•    Innovatieve AMR technologie
•    Virtual & augmented reality
•    Cobots & robotisering
•    3D-printing
•    Intelligente camera's
•    Smart, predictive & remote maintenance
•    Supply chain optimalisatie & full traceability
 

Programma 

Inhoud: boeiende bedrijfsbezoeken waar je de technologieën toegepast ziet én deskundige toelichting door experten

 • 14.30 – 15.00u.  onthaal  
 • 15.00 – 15.45u.  toelichting door een expert  
 • 15.45 – 16.30u.  toelichting door de betrokken leverancier over de business case  
 • 16.30 – 17.15u.  toelichting door een verantwoordelijke van het bedrijf over de toepassingen ter plekke + het eigen ondernemersverhaal 
 • 17.15 – 18.00u.  rondleiding bij het bedrijf
 • 18.00 – 19.00u.   netwerkmoment en catering

Opm.: we streven naar fysieke sessies met een rondleiding bij het gastbedrijf, maar indien dit niet fysiek mag doorgaan in 2021 bieden we: 6 digitale sessies + 1 road trip: we prikken samen een dag voor de bedrijfsbezoeken, zo krijg je zeker een rondleiding bij de gastbedrijven.

Netwerking: zeer verzorgde catering + een netwerk van interessante bedrijven

Persoonlijke begeleiding: met een individueel gesprek en een stappenplan op maat
 

Data

Maandag 21 juni, 13 september, 27 september, 18 oktober, 8 november en 29 november.

De sessies vallen telkens op een maandag vanaf 15 uur, met aansluitend catering om 18 uur.

 

Iets voor jou?

Ben jij productiemanager, operations manager, engineering manager, CIO/CTO, teamleider, R&D, directielid of bedrijfsleider? Van harte welkom! 
De thematische bedrijfsbezoeken gaan door bij bedrijven in Oost-Vlaanderen. Zowel deelnemers van productiebedrijven, logistiek, IT als van dienstverlenende bedrijven zijn welkom op het I4.0 Lab. 

Voka-leden: 1.000 euro (excl. btw)
Nog geen lid? Neem contact op met welkom@voka.be voor info over onze vele ledenvoordelen.
Dit traject komt niet in aanmerking voor subsidiëring via de kmo-portefeuille. 
 

I4.0 Lab als ideale startpunt naar meer industrie 4.0

We nemen jou mee op een road trip door de verschillende I4.0 technologieën, met thematische bedrijfsbezoeken waarbij we telkens de focus leggen op één technologie, die laten toelichten door een expert én kijken hoe het gastbedrijf deze technologie in de praktijk toepast.

Je ziet de praktijk bij zes Oost-Vlaamse pioniers die kordaat de eerste stappen hebben gezet richting Industrie 4.0 en nieuwe technologieën integreren in hun productieproces. We vullen dit aan met ervaringsuitwisseling met de 15 deelnemers door elkaar tips en inspiratie te bieden over industrie 4.0. 

Interesse? Meer info via helena.vancampenhout@voka.be

 

Ontdek waarom deze bedrijven zich inschreven:

 

"Het Industrie 4.0-lab is voor mij een ideale manier om te kijken met welke vragen bedrijven zitten en hoe wij erop kunnen inspelen." 

Yves Neirynck, Master Chips

Yves Neirynck

“Ik heb me ingeschreven in het Industrie 4.0-lab omdat ik wou weten hoe andere bedrijven innoveren en waar zij tegenaan botsen."

Jeroen Mees
Operations manager bij Tarkett 

Jeroen Mees Tarkett

Contactpersoon

Helena Vancampenhout

Arbeidsmarkt - Innovatie

Wanneer

Prijs

1.000 euro (excl. btw)

Prijs voor het volledige traject, inclusief catering.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat