Gebouwen optimaal laten renderen en functioneren, het liefst aan een zo gunstig mogelijk kostenplaatje, is dagelijks een belangrijke bezorgdheid voor facilitymanagers bij bedrijven en organisaties. Als integrator van gebouwenbeheersystemen is dat al meer dan een kwarteeuw het stokpaardje van Sumi. Sinds vorig jaar maakt het bedrijf deel uit van Group Jansen.

Europese richtlijnen over energiemonitoring bieden extra kansen.
De roots van het huidige Sumi zijn geworteld in de vorige eeuw. “Wij zijn ontstaan door de krachtenbundeling van 2 bedrijven”, getuigt Jo Deceuninck, samen met Dries De Groote COO bij Sumi. “Enerzijds had je Elektromat, specialist-distributeur van componenten voor KNX, gebouwbeheer en Duitse merken voor elektro-installaties. Daarnaast was er Domotic Lounge, dat zich vanaf 1997 profileerde als de eerste en daardoor meest ervaren Belgische integrator van gebouwenbeheersystemen zoals EIB (het huidige KNX). We groeiden uit tot een volledig b2b-gerichte organisatie die instaat voor de sturing van elektriciteits- en HVAC-voorzieningen. Aangezien dat gepaard gaat met een almaar belangrijker IT-luik, zetten we vanzelfsprekend ook stevig in op cybersecurity.”
Sturing staat centraal
Sumi opereert als onafhankelijk integrator van al die technieken in gebouwen. “Wij zorgen ervoor dat die systemen op een uniforme manier met elkaar communiceren, waardoor we het energie- en onderhoudsluik van de meest diverse gebouwen goed kunnen beheersen en controleren. In tegenstelling tot veel van onze collega’s, die vertrekken vanuit de monitoring, staat bij ons de sturing van de technieken centraal: we sturen alle grootverbruikers aan, brengen alle data in kaart en kunnen op basis daarvan optimalisaties voorstellen. Het laat onze klanten toe om onderhoud tijdig in te plannen en gevat op potentiële calamiteiten te anticiperen.”
Het bedrijf installeert zelf niets. “Wij concentreren ons hoofdzakelijk op de engineering en programmatie van onze smartware, die we door ervaren aannemers laten integreren”, pikt Jo in. “Binnen dat engineeringluik ligt de focus sinds kort almaar nadrukkelijker op micro-grids: we bekijken over welke (hernieuwbare) energiebronnen onze klanten zoal beschikken en gaan die in functie van de actuele prijs en het capaciteitstarief op de gunstigste manier inzetten. Op die manier willen we zorgen voor een optimaal evenwicht tussen zonnepanelen, batterijen voor opladen/ontladen, laadpalen en andere stroomverbruikers. Meestal krijgen we vrij complexe projecten op ons bord, maar net dan kunnen we onze meerwaarde nog beter etaleren.”
Binnen het engineeringluik ligt de focus sinds kort almaar nadrukkelijker op micro-grids.
Jo Deceuninck
Multi-site en retrofit
Dat weerspiegelt zich misschien nog het best in opdrachten voor grote bedrijven die op verschillende sites actief zijn. Daarin leeft het 25-koppige team zich graag uit. “Daarbij groeien we ook over de landsgrenzen mee met klanten die onder meer in Nederland en Noord-Frankrijk gebouwen hebben. Dat begint bij meetings met alle stakeholders, waarin we te weten komen wie de gebruikers zijn, hoe ze op vandaag werken en welke pijnpunten er zijn. Vervolgens leggen we de focus op workshops waarin strategie, digitalisering, decarbonisatie en gebruiksvriendelijkheid de focus krijgen. Daarin stellen we keuzes als type retrofit, CO2-impact, energie en onderhoudsbesparingen voor, zodat de klant gefundeerde beslissingen neemt over welke investeringen hij kan doen.” De klemtoon ligt sterk op uniformiteit, zodat het bedrijf of de organisatie in kwestie een goed totaalbeeld heeft en van daaruit optimalisaties kan realiseren. “Zeker retailketens kunnen dan ook aan benchmarking doen: door het in kaart brengen van de energetische- en HVAC-data van al hun filialen, zien ze welke locaties het best scoren en hoe dat komt, om die goede praktijken vervolgens over al hun entiteiten uit te rollen.”
Nieuwe naam
Sumi werkt van op locaties in Kortrijk en Gent, wat mee een gevolg is van de overname van vorig jaar door Group Jansen. “Ons moederbedrijf is een schoolvoorbeeld van verticale integratie. Daar gaan wij ook mee de vruchten van plukken, omdat we onze expertise zullen kunnen botvieren op projecten die door de groep zijn binnengehaald. We functioneren nog altijd erg autonoom, maar vinden het fijn te kunnen genieten van de voordelen die de nieuwe schaalgrootte met zich meebrengt. Dat doen we binnenkort trouwens met Jansen Smart Solutions. Ook met die nieuwe naam blijven we staan voor dezelfde kwaliteit, dezelfde vakmensen en dezelfde no-nonsense-aanpak.”