Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 07/02/2025

Productontwikkelaar Tore Bleuzé wil met zijn Kortrijkse start-up BENDig reststromen van productiebedrijven verkopen aan creatives en productontwerpers. Hij werkt als zelfstandig productontwikkelaar voor verschillende productiebedrijven.

BENDig

“Ik weet vanuit mijn ervaring dat productiebedrijven vaak enorme hoeveelheden reststromen hebben. Het materiaal op zich is zeker nog kwalitatief genoeg. Maar de afmeting van een reststuk is bijvoorbeeld net te klein om nog verwerkt te kunnen worden in het eindproduct, waardoor het waardeloos is geworden voor het bedrijf. Het wordt dan weggegooid, geëxporteerd of in het beste geval gerecycleerd in een – veelal minderwaardig – materiaal. Dat perfecte materialen op die manier gewoon verloren gaan, is bijzonder jammer.”

Die reststromen hebben misschien geen waarde meer voor het productiebedrijf, maar waardeloos zijn ze zeker niet, redeneert hij. “Het is gewoon kwestie van ze bij creatives en productontwerpers te brengen voor wie die reststromen wél nog waarde hebben. Dus ben ik op het idee gekomen om die reststromen te stockeren en in een database en webshop op te nemen. Ik noteer daarin alle afmetingen en eigenschappen van de materialen die beschikbaar zijn, zodat ze gemakkelijk gevonden kunnen worden door diegenen die ze wél nog kunnen gebruiken.”

Veelbelovend

Omdat VLAIO het concept veelbelovend vindt, kreeg Bleuzé een subsidie om BENDig de komende 2 jaar verder uit te bouwen. “In deze eerste fase zoek ik bedrijven die willen samenwerken. Ik breng in kaart welke materialen ze voorhanden hebben en op welke economische manier we hun reststromen tot in de stockageruimte krijgen. Zo’n 15-tal bedrijven zijn al enthousiast om mee te werken.”

Het aanbod in de database is nu al heel ruim en wordt nog verder uitgebreid: van textiel en kunststof tot hout en plaatmaterialen. “Ik wil met BENDig ook tot bij de creatives gaan om de beschikbare restmaterialen voor te stellen, via fablabs, co-workingspaces met creatieve makers, deelwerkplaatsen, opleidingscentra…” BENDig is een win-win voor iedereen, zegt Bleuzé. “Materiaal dat anders verloren gaat, krijgt op die manier een nieuw leven. Dat is iets waar bedrijven graag aan meewerken. Bovendien sparen ze mogelijk geld uit als ze anders moeten betalen om reststromen weg te werken. Afhankelijk van de reststroom en de verkoopwaarde ervan bestaat ook de mogelijkheid dat ze een kleine vergoeding krijgen voor het verkochte restmateriaal. De afnemers langs de andere kant krijgen kwalitatief materiaal voor een hele interessante prijs. Dat ons aanbod heel ruim is, is een belangrijk voordeel: hier zien creatives alle materialen naast elkaar, wat inspirerend kan werken. En ze kunnen er kleine hoeveelheden van afnemen, iets dat elders niet evident is.”

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be.

VCDO

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor.

SDG 12 draait om verantwoorde consumptie en productie. Bedoeling is om tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk te beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik.

SDG 12

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx