De tijd waarin mensen na het behalen van een hogeronderwijs- of universitair diploma probleemloos naar de industrie konden overstappen, lijkt definitief voorbij: er is sowieso nog een opleiding nodig om zich aan de realiteit van het werkveld te kunnen aanpassen. Het is één van de redenen waarom Groep Ghistelinck de gelijknamige Academy onder de doopvont houdt. “Dit centrum zal in eerste instantie alle medewerkers van onze groep permanent bijscholen en draagt dus bij tot levenslang leren”, aldus Vincent Yserbyt, CEO van Ghistelinck Automotive.

“Het idee om dit initiatief te lanceren, rijpte al een tijdje”, getuigt Yserbyt. “Ten eerste zien we al jaren dat de kloof tussen het onderwijsniveau en het basisniveau van de industrie groeit. Onder meer op het vlak van talen is er veel werk aan de winkel. Daarnaast kost het handenvol geld om telkens tientallen techniekers opleidingen te laten volgen bij onze constructeurs. Ten derde willen we nog beter inzetten op retentie, door gefundeerd mentorship: we willen dat mensen zich bij ons goed in hun vel voelen. Een psychologisch getrainde peter of meter aan wie je je verhaal kwijt kan, kan wonderen doen. Door die mentors een gespecialiseerde scholing te laten volgen, kunnen ze die klankbordfunctie nog beter invullen.”
Toen Ghistelinck Automotive bij de verschillende constructeurs met wie het samenwerkt (Mercedes-Benz Belux en Frankrijk, Daimler Trucks Belux en Frankrijk, D’Ieteren) naar een reactie polste, bleken die unaniem positief. “Een merk staat of valt met een rendabel distributienet én met de bereidheid van dealers om in opleiding te investeren. Dat zullen we meer dan ooit doen. Sinds begin februari gaan hier quasi permanent vormingsmomenten door.”
Talen, techniek en mentorship zijn de belangrijkste aandachtspunten in de Ghistelinck Academy.
Opleidingstypes
De Ghistelinck Academy is een volwaardige tak binnen de hr-afdeling. Joris Hindryckx en een opleidingscoördinator zullen de organisatie en planning in goede banen leiden. “We voorzien 3 types opleidingen: sessies door gastdocenten, merkonafhankelijke vormingen van Educam (over techniek, IT, logistiek,…) en lessen gegeven door importeurs. Dat laatste betekent een forse kostenbesparing: we moeten niet langer veel mensen enkele dagen naar een buitenlandse opleiding sturen, maar hebben voldoende kritische massa (400 technici binnen een totaal team van 730 mensen) opgebouwd opdat de constructeurs bepaalde opleidingen bij ons komen geven.”
Ghistelinck viert later dit jaar zijn 75ste verjaardag. Even lang al verdeelt het Mercedes-Benz. Na de overname van MIG Motors vorig jaar kwamen daar verschillende andere merken bij (Volkswagen, Audi, Seat, Cupra, Skoda). “Net daarom is er geen merknaam aan de academie verbonden en is er ook een aparte ingang. Dit opleidingscentrum beschikt ook over een eigen atelier. Het maakt het bovendien mogelijk om de bezoeken van de zowat 30 technische scholen die jaarlijks langskomen te combineren met een vormingsmoment”, besluit Vincent Yserbyt.