“Dit brengt ons in direct contact met nieuwe kennis en talent”
Sinds oktober slaan KU Leuven en Voka West-Vlaanderen met het traject Nexus de brug tussen de studenten industriële wetenschappen en ondernemingen. “Nexus is veel meer dan een stage. Deze nieuwe toegang tot kennis en talent betekent win-win-win voor de student, het bedrijf en de economie. Een aanrader voor andere ondernemingen”, klinkt het unaniem bij deelnemende bedrijven.
KU Leuven en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen lanceerden in oktober 2024 een proefproject met het unieke traject KU Leuven Nexus. Daarin kunnen studenten industriële wetenschappen hun academische kennis en vaardigheden in realistische bedrijfscases toepassen en zo relevante werkervaring verwerven. West-Vlaamse bedrijven halen daarmee kennis in huis en helpen tegelijk mee een student opleiden. Op basis van de ervaringen met dit pilootjaar worden bedrijven opgeroepen om zich aan te melden voor het vervolg vanaf academiejaar 2025-2026.
“Goed opgeleide ingenieurs zijn cruciaal voor onze Vlaamse maakindustrie. De combinatie van leren aan de universiteit én die kennis direct in een bedrijf kunnen toepassen, is van groot belang. Het Nexus-traject is een unieke kans om talent samen vorm te geven en de innovatie van morgen te versnellen”, vindt Kenny Claes, talent partner Group Services bij Unilin. “Nexus past perfect in onze hub voor levenslang leren The Dive. Centraal daarin staat het 3E-model: Education, Experience en Exposure. Niet enkel leren via het klassieke onderwijs, maar ook via de praktijk. Nexus is een win-win-win voor de student, voor het eigen bedrijf en voor onze Vlaamse economie en welvaart. De ingenieurs van morgen komen bij ons in een hightech omgeving en worden goed omkaderd en zorgvuldig begeleid. Zij brengen van hun kant een frisse blik en innovatieve ideeën mee. Studenten krijgen op die manier de kans om hun academische kennis en vaardigheden toe te passen in uitdagende, realistische cases uit het bedrijfsleven.”
Sophie Bajart, talent aquisition manager bij Pattyn, beaamt dat: “De grote meerwaarde zit in de nauwe wisselwerking tussen theorie en praktijk: studenten brengen niet alleen tijd door in het bedrijf, maar groeien mee met onze werking en uitdagingen. Het unieke aan het traject is dat niet enkel de student leert, maar dat ook het bedrijf actief bijdraagt als medelesgever. Studenten krijgen zo een realistische kijk op het werkveld, terwijl wij de kans krijgen om jong talent van dichtbij te begeleiden en inspireren. Wij geloven sterk in de kracht van langdurige partnerships en dit project vraagt een engagement van beide partijen. Nexus is een absolute aanrader, vanwege de mogelijkheid om met gemotiveerde studenten een sterke band op te bouwen, samen te groeien en om als bedrijf actief betrokken te zijn bij de opleiding van toekomstige ingenieurs. Nexus is veel meer dan een stage.”
Dat beaamt ook Anne-Laure Hillewaere, hr-manager bij Devagro. “Voor bedrijven als het onze is dit een waardevolle manier om jonge talenten te leren kennen en in hun groei te ondersteunen. De student levert een concrete bijdrage aan onze werking en tegelijk investeren wij in de groei van een bouwkundig talent. Het Nexus-project stimuleert een cultuur van innovatie, zowel binnen het onderwijs als in de bedrijfswereld. Door studenten te betrekken bij actuele projecten en processen ontstaan frisse ideeën en nieuwe perspectieven die verrijkend zijn. Een student die het Nexus-traject volgde, zal in de praktijk een heel stuk verder staan dan de reguliere student. Die voorsprong is niet alleen merkbaar in de technische vaardigheden maar ook in de duidelijkere visie op de professionele toekomst.”
Dit is geen klassieke verplichte stage of studentenjob maar een andere, heel duurzame en natuurlijke manier om onderwijs en praktijk samen te brengen.
Sarah Smeulders
Co-creatie en een frisse blik
Stadsbader gelooft ook sterk in de kruisbestuiving tussen onderwijs en bedrijfsleven. “De grote meerwaarde van Nexus ligt in de directe en laagdrempelige verbinding met de kennis en het talent van de KU Leuven”, klinkt het bij Delphine Coussens, verantwoordelijke talent aquisition bij Stadsbader. “Het is een platform voor vroeg contact met potentieel waardevolle toekomstige medewerkers en gaat verder dan de klassieke rekruteringskanalen. Bovendien kunnen samenwerking en co-creatie rond concrete projecten, met een frisse blik, tot innovatieve oplossingen leiden. Nexus brengt ons in contact met de bron van nieuwe kennis en baanbrekende inzichten. En door ambitieuze studenten al tijdens hun studie aan ons bedrijf te binden, kunnen we ons in de war for talent als een aantrekkelijke werkgever positioneren. Tegelijk vergroten we onze maatschappelijke relevantie door via de samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven de regionale economie te versterken.” Ze haalt nog een extra troef aan: “Naast de laagdrempelige toegang tot waardevolle kennis en talent, brengt Nexus ook bedrijven en academici in een netwerk samen. Door deel te nemen investeer je als bedrijf mee in de toekomst van de regio.”
Televic merkt dan weer dat het traject bijdraagt aan de motivatie van studenten en een realistischer beeld van het werkveld. “Van bij de start van hun opleiding kunnen we studenten een concreet en realistisch beeld geven van wat een ingenieursfunctie inhoudt. Door het duale leertraject ervaren ze meteen hoe de theoretische kennis in de praktijk toegepast wordt. Dat maakt de relevantie van hun opleiding tastbaar en versterkt hun motivatie”, zegt Steven Lauwereins, research lead bij Televic daarover. “Wij kregen de waardevolle kans om vroegtijdig met getalenteerde en ambitieuze studenten in contact te komen, hen te begeleiden in hun ontwikkeling en hen voor een toekomstige carrière bij ons te enthousiasmeren. Tegelijk kunnen we meebouwen aan een nieuwe generatie ingenieurs die beter voorbereid en praktijkgerichter aan hun loopbaan beginnen. Via Nexus kunnen bedrijven ook bijdragen aan het opvullen van onderbelichte aspecten in het huidige curriculum. Zo worden studenten beter voorbereid op de uitdagingen van het werkleven.”
Dat vindt ook Sarah Smeulders, talent development specialist bij Barco: “De grote meerwaarde van Nexus is het wederzijdse voordeel: de studenten leren van ons en wij leren van de studenten, en dat gedurende 3 jaar. Als technologiebedrijf waar innovatie aan de basis van onze activiteiten ligt, vinden wij het belangrijk om met diverse groepen in contact te komen en zo verschillende perspectieven te kunnen capteren. Wij geloven sterk in het belang van diversiteit om innovatie en groei te bekomen. Zeker studenten kijken vaak op een andere manier naar uitdagingen. Wat ons vooral aansprak en waarom wij het zouden aanraden, is de nieuwe insteek. Dit is geen klassieke verplichte stage of studentenjob van 3 maanden (of minder), maar een andere, heel duurzame en natuurlijke manier om onderwijs en praktijk samen te brengen. Na dit pilootjaar hopen we op een succesvol vervolg van deze formule”, besluit ze.
Ook een student begeleiden?
Na het proefproject wordt Nexus, een initiatief van KU Leuven en Voka West-Vlaanderen, volgend academiejaar verder uitgerold in West-Vlaanderen. Wil je deelnemen met jouw bedrijf? Neem dan contact op met joyce.simoens@voka.be.