“Een ROI van minder dan een jaar, dat is een no-brainer”
Bedrijven die automatisatie en robotica willen inzetten om hun productieproces eff iciënter te maken, kunnen terecht bij ingenieursbureau en systeemintegrator CTRL Engineering uit Loppem. Het bedrijf helpt klanten met machinebouw op maat, zowel met nieuwe machines als met de modernisering van bestaande apparatuur. CTRL Engineering mocht recent mooie samenwerkingen noteren voor onder meer Yummy Bakery, Gilbos en Scaldopack.

Zaakvoerders Mathieu Dutré en Pieter Meseure leerden elkaar toevallig kennen aan de school van hun kinderen. Allebei hadden ze een achtergrond in de automotive industrie: Dutré als simulatie-ingenieur en R&D-manager, Meseure was jarenlang actief in de ontwikkeling van soft ware voor motoren en versnellingsbakken, waaronder 6 jaar in de Formule 1. Het tweetal besloot hun ervaring te bundelen en te vertalen naar innovatieve oplossingen binnen de automotive, industriële automatisering en de voedingsindustrie.
“We helpen klanten met hun machinebouw op maat”, zegt Meseure. “Dat is ofwel met de ontwikkeling van nieuwe machines ofwel met de modernisering van het bestaande machinepark. Wij bekijken samen met de klant wat voor hen de ideale droommachine zou zijn, hoe we dat conceptueel zouden kunnen uitwerken, en hoe interessant die machine uiteindelijk zou zijn financieel, zodat de klant kan oordelen of het de investering waard is.” Die eerste fase, het voorstudietraject, duurt een paar dagen tot een paar maanden. “Daarin gaan we samen op zoek naar waar de processen van onze klanten verbeterd kunnen worden om meer te produceren met dezelfde machines en mensen: machines die onvoldoende of te veel beladen worden, producten die op een verkeerde manier gedoseerd worden, enz. Wij helpen ondernemers met de vinger leggen op de zaken die beter kunnen.”
Stabiliteit in het gewicht
CTRL Engineering ging recent aan de slag met het bestaande machinepark van Yummy Bakery om het productieproces efficiënter te maken. Dat is het bedrijf achter de Brugse Pannenkoeken. Het gebrek aan stabiliteit in het gewicht van de pannenkoeken was het eerste punt op de agenda. “De ene lading deeg is meer visceus dan de andere, afhankelijk van de ingrediënten die voor die specifieke lading worden gebruikt. Als je altijd precies dezelfde hoeveelheid deeg rekent per pannenkoek, durft de dikte en het gewicht van je pannenkoeken wel eens variëren”, legt Dutré uit.
Als je een halve kilogram pannenkoeken wil verpakken, moet je dus ruim rekenen om nooit nét onder die halve kilogram uit te komen. “Maar in de praktijk betekent dat ook dat je in heel veel gevallen 50 of 60 gram te veel in een verpakking stopt. We hebben slimme soft ware op de machine geïnstalleerd, die rekening houdt met de viscositeit van het deeg om minder of net meer deeg op de bakplaat te spuiten. Brugse Pannenkoeken beperkt op die manier de hoeveelheid grondstof die het te veel in verpakkingen stopt. 10% overgewicht besparen wijst naar een ROI van minder dan een jaar. Een no-brainer.” Maar hoe kan je soft ware slim genoeg maken dat hij de viscositeit van deeg kan herkennen? “We ontwikkelden een slimme doseersturing met simulatie en testen regelmatig de productie van de klant op kleine schaal om te begrijpen hoe robotica en automatisatie hun processen kunnen verbeteren.” Het bedrijf bestaat nog maar 2 jaar en telt intussen 11 medewerkers.