Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tips van de Expert: Niko Hostyn - Head Estate Planning Vlaanderen bij Degroof Petercam

Tips van de Expert: Niko Hostyn - Head Estate Planning Vlaanderen bij Degroof Petercam

  • 03/05/2024

“Het overdragen van een familiebedrijf is een cruciaal kantelmoment dat een grondige voorbereiding vereist. Toch zien we in de praktijk dat veel ondernemers er niet of te laat bij stilstaan.” Niko Hostyn, Head Estate Planning Vlaanderen bij Degroof Petercam, deelt zijn 4 waardevolle inzichten om de overdracht van uw familiebedrijf efficiënt te plannen.

1. Begin er tijdig aan 

“Het loslaten van de controle over een bedrijf dat u hebt opgebouwd, is vaak een emotionele uitdaging. Veel ondernemers nemen daarom een afwachtende houding aan. Vooruitdenken is echt essentieel. Stel een family charter op om de waarden en normen binnen uw familie te formaliseren. Dat voorkomt niet enkel conflicten maar creëert duurzaamheid en continuïteit voor uw onderneming. Het begrijpen en respecteren van elkaars gevoelens kan helpen om de overdracht soepeler te laten verlopen en de familiebanden te versterken.” 

2. Durf keuzes maken 

“De overdracht van een familiale onderneming aan de volgende generatie gebeurt het best tijdens het leven van de ondernemer. Maak daarbij een weloverwogen keuze tussen een verkoop of een schenking van het bedrijf. Die keuze hangt af van uw concrete situatie. Een belangrijke kanttekening daarbij is dat er voor de schenking van aandelen bij leven een aantrekkelijk gunstregime geldt waarbij u (onder bepaalde voorwaarden) geen schenkingsrechten betaalt.” 

3. Begrijp de gunstregimes 

“Ken de voorwaarden voor gunstregimes die specifiek in uw gewest gelden. In Vlaanderen moet het gaan om een familiale onderneming met hoofdzetel in de Europese Economische Ruimte. De aandelen die u als familie bezit moeten voldoende stemrechten vertegenwoordigen en de onderneming moet een reële economische activiteit hebben. De schenking moet ook gebeuren via een authentieke akte bij de notaris. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië gelden afwijkende regels. Voor een gedetailleerd overzicht van de voorwaarden in de 3 gewesten verwijs ik graag naar onze blog.” 

4. Begeleiding door experten 

“Alles begint bij een goede voorbereiding. Win het advies in van ervaren experten. Degroof Petercam biedt gespecialiseerde begeleiding om u door dit complexe proces te gidsen. Scan de QR-code en leg snel een afspraak vast.”

Klik hier voor meer info.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie