Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers 3 - Standpunt: Bert Mons: Economische migratie: politiek taboe

Ondernemers 3 - Standpunt: Bert Mons: Economische migratie: politiek taboe

  • 09/02/2024

Elke dag blijven er tienduizenden vacatures open staan zonder zicht op een snelle invulling bij onze West- Vlaamse ondernemingen. De vraag naar goed opgeleid en technisch talent is groot, het aanbod te beperkt. Bovendien kan je je vragen stellen bij de kwaliteit van het nog aanwezige potentieel. De frustraties bij onze ondernemers lopen op, de werkdruk bij de medewerkers ontploft. Uit de knelpuntberoepenlijst van dit jaar blijkt dat bijna 40% van alle beroepen een knelpunt is. We weten al langer dat we met een structurele knelpunteconomie te kampen hebben, met een werkzaamheidsgraad die in veel West-Vlaamse regio’s al meer dan 80% bedraagt. Je weet wel, die fetisj van veel Vlaamse en Belgische politici en arbeidsmarktexperten.

Ondernemers 3 - Standpunt: Bert Mons: Economische migratie: politiek taboe

De krapte is nochtans geen nieuw gegeven. We weten al decennialang dat onze economie op gigantische tekorten afstevent. Een trend die de komende jaren nog versterkt zal worden door de demografische evolutie. Als we de rekensom maken, dreigen we de komende jaren met een tekort te zitten van (minstens) 77.000 werkkrachten. Als rem op onze economische groei kan dat tellen. 

Beste politici, waar gaan we deze gemotiveerde, competente medewerkers halen? Als we jullie daar in jullie ivoren toren mogen geloven, zullen we het probleem volledig oplossen door het activeren van langdurig laaggeschoolde werkzoekenden, huismoeders, mensen in ziekte, studenten en gepensioneerden. O ja, en natuurlijk door automatisering en het nieuwe wondermiddel… AI. Laten we voor eens en voor altijd duidelijk stellen: dit is de mensen en onze ondernemers blaasjes wijsmaken. 

Bijna 40% van alle beroepen is een knelpunt.

Bert Mons, Gedelegeerd bestuurder

Blijven we als onderneming zoeken rond de kerktoren, of richten we onze blik over de landsgrenzen op zoek naar extra oplossingen? Het is blijkbaar not done en een groot taboe voor onze beleidsmakers om het woord ‘migratie’ uit te spreken, maar indien we onze welvaart willen behouden, zullen we toch moeten inzetten op het aantrekken van buitenlands talent. Onze buurlanden hebben het al lang begrepen; zij zetten reeds jaren sterk in op selectieve, economische migratie. Bij ons wordt het debat vervuild door alle migratie op één hoopje te gooien. Is het onwil of onkunde? Laten we de discussie eerlijk voeren, en niet doen alsof arbeidsmigranten synoniem zijn voor illegale migranten en vluchtelingen. Onderzoek wijst uit dat deze eerste groep wel degelijk positieve effecten heeft, ook financieel, voor onze samenleving en kenniseconomie. Het internationaal talent is ook noodzakelijk om onze welvaart te behouden. 

Een aantrekkelijk haal- en onthaalbeleid is cruciaal om dat internationaal talent te kunnen aantrekken. De war on talent wordt niet in ons kleine Vlaanderen alleen gevoerd, we boksen in een competitieve Europese markt. Dat moeten we dringend beseffen. Als we ons als Vlaanderen zo graag vergelijken met andere economisch welvarende regio’s, moeten we elk aspect meenemen, ook een actief haal- en onthaalbeleid van internationaal talent. Het kader waarbinnen dit in Vlaanderen mogelijk is, moet dringend aangepast worden. De vele bottlenecks zoals de ellenlange procedures, de erkenning van buitenlandse diploma’s en rijbewijzen, het gebrek aan kader rond huisvesting, de strikte taalvereisten rond het Nederlands,… moeten weggewerkt worden. Nu, niet morgen. 

Met Voka West-Vlaanderen nemen we alvast het voortouw. We richten een International House op voor onze provincie, dat voor een warm onthaalbeleid moet zorgen voor internationaal talent. Een informatie-, dienstenen kenniscentrum voor internationale talenten en ondernemingen. 

Hen actief en selectief aantrekken via een snelle procedure, en hen welkom heten op een warme, bereikbare manier. Is dat te veel gevraagd?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie