De Noor Jens Eldøy werkt en woont sinds 2019 in België. Hij is Terminal Manager Zeepipe & Dunkerque Terminal en Branch Manager Belgium & France voor Gassco. Het Noorse staatsbedrijf exploiteert aardgasleidingen en transporteert elk jaar 100 miljard kubieke meter aardgas van het Noorse continentale plat naar Europa en Groot-Brittannië.
Ik ben dan wel een Noor, toch voelt Noorwegen voor mij als ‘het buitenland’.
Tot 2007 werkte ik in Duitsland voor Equinor, het vroegere Statoil, en vanaf 2007 ben ik voor Gassco gaan werken in Noorwegen. In 2013 keerde ik terug naar Duitsland. Sedert september 2019 werk ik in België en Frankrijk, waar Gassco terminals heeft in Zeebrugge en Duinkerke. Ik woon in Brugge, mijn echtgenote in Hannover. Na al die jaren zijn we het pendelen wel gewoon.
Mijn bedrijf bracht de meeste administratie voor mij in orde, zoals de Limosa-aangifte en het A1-attest.
Zelf moest ik alleen langsgaan in het Huis van de Bruggeling. Ik kreeg er vlot een E kaart (een verklaring van inschrijving voor EU-burgers met verblijf van meer dan 3 maanden, nvdr), waarmee ik heel wat zaken digitaal kan afhandelen. Het moeilijkste aan mijn verhuis naar het centrum van Brugge was het feit dat de straat gedeeltelijk moest worden afgesloten voor de meubellift (lacht).
Als ik weer verhuis, zal ik België missen.
Je hebt hier alles wat je nodig hebt. Het is dan wel een klein land, maar het ligt middenin Europa en is vlot bereikbaar. Ik hou van Brugge, van de zee en de mooie stranden, van de vele restaurants. Op het vlak van eten zijn de Belgen verwend. De chocolade en het bier zijn very nice. En nog een cliché: ik kreeg hier het fietsvirus te pakken. De mensen zelf zijn dan weer opener dan Noren.”
In Noorse bedrijven wordt minder belang gehecht aan hiërarchie.
In België is er toch een bepaalde afstand tegenover ‘de baas’, en in Frankrijk is dat nog meer het geval. Het valt ook op dat iedereen hier zoveel talen spreekt. Ik versta Nederlands en kan me uit de slag trekken, maar in professionele situaties is het niet noodzakelijk om het te spreken, net omdat iedereen Engels praat. Enerzijds is dat gemakkelijk, maar tegelijk vind ik het jammer dat ik de plaatselijke taal niet beter onder de knie krijg.