Cras in Waregem werd opgericht in 1878 en is in eerste instantie een houthandel. Daarnaast is het ook een houtverwerkings- en productiebedrijf. Intussen telt het zo’n 450 medewerkers, communitygewijs ook wel ‘Woodbelievers’ genoemd, verspreid over 15 vestigingen in ons land. “In hart en nieren blijven we nog altijd een familiebedrijf, met een opvallend warme en huiselijke sfeer”, zegt Amélie Verougstraete, Learning en Development Officer bij Cras.
Naast de import van hout uit de hele wereld om te verhandelen en te verkopen, worden in de productiehal onder meer ook kant-en-klare binnendeuren gemaakt, meubelpanelen, onderdelen voor in de houtskeletbouw, gevels en terrassen in hout en poorten en carports voor in de tuinbouw. “Onze klant is de houtvakman, actief in de bouw, het interieur of de tuin”, klinkt het.
Kennisintensief product
Opleidingen hebben altijd al een vrij centrale plek gehad bij Cras. “Hout is immers een kennisintensief product en van ons wordt verwacht dat we er méér van weten dan de vakmannen die bij ons aankopen”, legt Amélie Verougstraete uit. “Er zijn om te beginnen al enorm veel verschillende soorten hout, van Europees naaldhout tot exotisch loofhout. Daarnaast zijn er enorm veel maatvoeringen en kwaliteiten die op hun beurt dan nog eens voor heel uiteenlopende toepassingen gebruikt worden. Ik vergelijk het graag met een boom die ontelbaar veel vertakkingen heeft. Binnen Cras worden dan ook veel opleidingen georganiseerd, van korte opleidingen door deskundige collega’s tot uitgebreide opleidingen door externe partners.”
Om die opleidingen overzichtelijk te kunnen aanbieden, werd in 2023 het opleidingsplatform LeaP! gelanceerd. Elke medewerker vindt er gepersonaliseerde informatie rond opleidingen. “Iedereen heeft een persoonlijk profiel op LeaP!. Je vindt in een databank alle mogelijke interne of externe opleidingen terug die je via Cras kan volgen, en je kan die aan een verlanglijstje toevoegen. Het aanbod aan opleidingen is heel divers. Naast vakspecifieke opleidingen vind je er bijvoorbeeld ook mindfulness en assertiviteitstraining, of een opleiding stressbestendigheid. Daarnaast vind je er ook de opleidingen terug die specifiek aan jou aanbevolen worden, omdat ze nuttig kunnen zijn in jouw functie of omdat het materie is waar je je nog wat in kan vervolmaken.
Dat laatste wordt samen bepaald in functioneringsgesprekken. Werknemers kunnen tot slot ook zelf aangeven welke opleidingen volgens hen nog ontbreken, en dan kijken we of we die kunnen organiseren.” “LeaP! wordt bijzonder goed ontvangen door de medewerkers”, vertelt duurzaamheidscoördinator Ellis Vermeulen. “We merken dat we heel gemotiveerde mensen hebben die graag doen wat ze doen bij ons en dat ook goed willen doen, en het wordt gewaardeerd dat wij als werkgever de tools daarvoor aanreiken.”
Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be.
De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor.
SDG 4 focust op onderwijs, met gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en de bevordering van levenslang leren voor iedereen.