Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 15/11/2024

Na één jaar in zijn huidige functie, is Howest-directeur Frederik D’hulster tevreden over de koers die de hogeschool vaart. “We willen dat onze campussen bruisende ecosystemen worden, waar ook partners uit het werkveld actief zijn. Bovendien hebben we alles in huis om hier ook studenten voor masters op te leiden.”

Howest-directeur Frederik D’hulster

De functie van algemeen directeur stelde Frederik D’hulster niet voor al te grote verrassingen. “Ik kon terugvallen op 15 jaar ervaring als directeur onderwijs en internationalisering binnen deze organisatie, al droeg ik dan natuurlijk nog niet de eindverantwoordelijkheid die ik nu wel heb.”

Onder zijn leiding werkt Howest vooral ijverig verder aan de realisatie van het strategisch plan 2022-2028. “We zijn nu ongeveer halfweg die cyclus; het is een goed moment om daarin enkele extra accenten te leggen. Zo willen we nog meer inzetten op internationalisering. Dat doen we als lid van RUN-EU (Regional University Network – European University), waarin we met andere Europese hogescholen die zich niet in een grootstad bevinden, zo innovatief mogelijk te werk gaan om een exodus van talenten naar grootsteden te vermijden.”

Onze arbeidsmarkt is in alle sectoren internationaal en intercultureel geworden. Als hoger onderwijs moeten we mee die kaart trekken.

Frederik D'Hulster

Engelstalige opleidingen

De voorbije jaren investeerde Howest in extra infrastructuur in Kortrijk en Brugge. “Door samen te werken met partners die zich ook in die gebouwen kunnen vestigen, willen we die campussen laten evolueren tot bruisende ecosystemen waar ook ondernemers zich welkom voelen. Dat bruisende karakter wordt mede gevoed door liefst 1.000 internationale studenten, die bij ons een Engelstalige opleiding volgen. Daarin zijn we een koploper in Vlaanderen. We werken nauw samen met Voka om die internationale studentengemeenschap in contact te brengen met buitenlanders die hier al aan de slag zijn op onze arbeidsmarkt, zodat ze beseffen dat West-Vlaanderen een ideale regio is om hun carrière op de rails te zetten.”

Hoewel de Vlaamse overheid nog niet toelaat dat hogescholen masterdiploma’s uitreiken, wil Howest ook op dat vlak grenzen verleggen. “Zo werken we intens samen met de universiteit van Breda voor hun professionele master game technology: de opleiding gebeurt bij ons, door onze docenten en gekoppeld aan ons toegepast onderzoek, terwijl zij het diploma uitreiken. Binnen RUN-EU bereiden we nog gelijkaardige trajecten voor, voor masteropleidingen in cybersecurity, artificiële intelligentie en digitale transformatie. Ook zo halen we internationale talenten tot bij ons, om hen vervolgens te stimuleren om hier aan het werk te gaan nadat ze zijn afgestudeerd. De ambitie is om meer studenten naar hier te halen dan we er verliezen door de braindrain. Onze arbeidsmarkt is trouwens in alle sectoren internationaal en intercultureel geworden. Als hoger onderwijs moeten we mee die kaart trekken.”

Daarnaast wil Howest ook voor ondernemingen nog meer een open campus zijn. “De opening van infopunten in elk van onze campussen kan bedrijven helpen om meteen met de juiste mensen bij ons in contact te komen voor het creëren van partnerships op vlak van onderzoek en/of onderwijs”, besluit Frederik D’hulster.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie