Pieter Viaene is als Vice President Tractor Product Development verantwoordelijk voor de wereldwijde ontwikkeling en lancering van tractoren binnen CNH (een wereldleider van landbouw- & constructiemachines die verkoopt onder de merken Case IH, New Holland en STEYR). Vanuit Italië stuurt hij mensen aan in CNHvestigingen in Brazilië, Azië en Europa.
Ik woon al 3 jaar in Modena, in Noord-Italië.
Naast balsamico, parmesaan en prosciutto staat de regio Emilia-Romagna ook bekend om de vele bedrijven die actief zijn in de automotive sector, vandaar de bijnaam ‘Modena Motor Valley’ (Ferrari, Lamborghini, Pagani, Ducati, Dallara,…) Eén of 2 keer per maand reis ik naar België, om mijn kinderen te zien die in België studeren en de fabriek in Antwerpen te bezoeken.
Veel clichés over de Italianen kloppen. Het zijn strategische denkers die goed met chaos en verandering kunnen omgaan.
Daardoor presteren ze goed tijdens crisissen. In plannen op lange termijn en die consequent uitvoeren, zijn ze dan weer minder goed. Enerzijds zijn er hier veel old school familiale bedrijven die sterk hiërarchisch werken, anderzijds zie je dat moderne ondernemingen en multinationals open communicatie hoog in het vaandel dragen. De voorbije 25 jaar heb ik het toenmalige Fiat industrial – New Holland die omslag zien maken. In het begin had het managementteam een aparte vleugel en droeg iedereen een maatpak, nu dragen we een poloshirt en staat mijn deur als leidinggevende altijd open.
Voor officiële papieren moet je hier meestal fysiek naar een postkantoor of naar de bank gaan, tijdens de kantooruren natuurlijk.
Dat is zelfs het geval voor een kaart die je nodig hebt om je huisvuil in speciale vuilnisbakken te kunnen deponeren. Ook als je hier zaken doet, merk je dat het hele systeem sterk gefocust is op papier – zo moeten heel wat procedures notarieel geregistreerd worden.
Italië lijkt dus wel een gespleten persoonlijkheid te hebben.
Het is een land dat sterk bureaucratisch is en gericht is op procedures, maar tegelijk zijn de inwoners er kampioen in het creatief omzeilen van de wet. Enerzijds is alles moeilijk, anderzijds geraakt alles geregeld als je iemand kent. Die 2 ‘stromingen’ voel je in de hele maatschappij. Het is een clash die je pas echt ondergaat als je hier woont.
Dit is het mooiste land ter wereld, door het klimaat, de mediterrane keuken, de cultuur, het landschap, de joie de vivre, de warme mensen,…
Maar de efficiëntie van de Belgische publieke diensten en sociale zekerheid mis ik. Het is pas als je in het buitenland woont dat je beseft hoe vlot, gestructureerd en betrouwbaar het Belgische systeem werkt. Kortom: het zou fantastisch zijn mocht België in Italië liggen.