De stijgende energieprijzen en de strengere wetgeving in het kader van de klimaatdoelstellingen zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven stappen ondernemen om de groene energietransitie waar te maken. Met een geïntegreerd begeleidingstraject helpen we bedrijven om hun energietransitieproces structureel te ondersteunen en versnellen. De eerste sessie vond onlangs plaats.
De kick-off eind mei zorgde voor de juiste toon en kennismaking met onze experten en andere deelnemers. We startten met een strategisch overzicht van de energietransitie. Eline Brugman van Deloitte benadrukte de urgentie van de overgang naar duurzame energiepraktijken, gedreven door regelgeving, verwachtingen van belanghebbenden en de algemene noodzaak om klimaatverandering te mitigeren. Die bieden een raamwerk voor het stellen en bereiken van decarbonisatiedoelen, het benutten van stimuli en het continu monitoren van de vooruitgang. Eline moedigde deelnemers aan om niet reactief te werken, maar nu te beginnen werken aan duurzaamheid. Bedrijven die hoger scoren op ESG-criteria zijn immers nu al succesvoller dan anderen.
Tijdens haar presentatie zoomde ze in op de urgentie van duurzaamheidsmaatregelen, het belang van stakeholdermanagement, regulerende ondersteuning en compliance, kwantificering en monitoring van emissies en de benutting van subsidies en stimuli.
Eline benadrukte de noodzaak voor bedrijven om proactief te zijn in hun duurzaamheidsinspanningen, zowel om aan de verwachtingen van belanghebbenden te voldoen als om wettelijk compliant te blijven en concurrerend te zijn in een snel veranderende markt. Ze gaf als tips om strategisch na te denken, betrokkenheid te creëren bij alle medewerkers, waarde te creëren met duurzaamheidsacties en om je te differentiëren.
Howest organiseert Postgraduaat Energiemonitoring & Energietransitie
Howest organiseert al enkele jaren een postgraduaat op niveau van ondernemingen die volop inzetten op de energietransitie, energieoptimalisatie en energiebesparing. Je leert er een gerichte energiestrategie te bepalen, maakt kennis met diverse energiemanagementsystemen en analysetools, verdiept je in de energietransitie (je krijgt inzicht in je energiefactuur, verdiept je in nieuwe technologieën zoals energieproductie, energieopslag, leert elektrische mobiliteit, warmtepompen,... slim aan te sturen en leert hernieuwbare energiebronnen en -opslag correct dimensioneren met je werkelijke bedrijfsdata), leert data duidelijk te visualiseren aaan de hand van diverse visualisatietools én ontdekt AI-tools die je leren hoe je het energieverbruik in je bedrijf verder kan optimaliseren/ voorspellen. “Deze opleiding start eind september en eindigt half juni. Ze bestaat uit 5 modules die sequentieel worden aangeboden, maar die ook elk apart opgenomen kunnen worden”, legt coördinator Jurgen Van Ryckeghem uit. Meer info en inschrijven via deze link.