Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vandecasteele Houtimport maakt werk van duurzaam ondernemen

Vandecasteele Houtimport maakt werk van duurzaam ondernemen

  • 17/05/2024

Houthandel kan en moet ook duurzaam, daar is het Aalbeekse Vandecasteele Houtimport rotsvast van overtuigd. Tegen 2025 wil het bedrijf enkel nog gecertificeerd hout verhandelen en het zit stevig op koers om die doelstelling te halen. Binnenkort legt het ook een park aan in de omgeving, om een aangename buurt te helpen creëren. Vandecasteele Houtimport importeert hardhout en zachthout uit alle uithoeken van de wereld. Het bedrijf kende zijn start in 1883 als wagenmakerij.

Vandecasteele Houtimport maakt werk van duurzaam ondernemen Geneviève Standaert, Stefaan Vandecasteele en Jan Vandaele.

“Het was Urbain Vandecasteele, de vader van Stefaan Vandecasteele en de derde generatie van ons familiebedrijf, die in 1973 is beginnen inzetten op houtimport”, zegt Geneviève Standaert. “We verkopen intussen zo’n 100.000 m³ hout per jaar en tellen zo’n 45 medewerkers. Onze grootste troef is onze grote voorraad: we hebben 130.000 m³ in stock liggen, waardoor we snel en efficiënt kunnen leveren.” 

Het overgrote deel van die voorraad is gecertificeerd hout. “Dat komt erop neer dat het hout afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Houtkap kan wel degelijk duurzaam zijn, door in een bepaald bos welbepaalde bomen te kappen en het bos daarna opnieuw ongemoeid te laten voor 25, 30 jaar. Zo kan het zich herstellen. Dat is wel degelijk haalbaar: er is meer dan genoeg bos op de wereld om zelfs met enkel gecertificeerd hout in onze houtbehoeften te voorzien.” Vandecasteele Houtimport heeft zich enkele jaar geleden voorgenomen vanaf 2025 enkel maar gecertificeerd te verhandelen. “Veel landen met houtexport zijn al helemaal mee in de gecertificeerde boskap. Het zijn de landen en streken waar je het minder van zou verwachten die nog problemen geven. In Noord-Amerika is bijvoorbeeld nog heel wat werk, terwijl certificaten in pakweg Maleisië de norm zijn geworden.” 

Groene omgeving 

Vandecasteele Houtimport maakt ook op andere vlakken werk van duurzaam ondernemen. “Als familiebedrijf denken we echt op lange termijn, meer dan bedrijven met investeringsgroepen aan de top. De stappen die we nu zetten, die mogen gerust pas binnen 25 of 30 jaar opbrengen. Zo zetten wij al jarenlang in op een goede verhouding met de buurt. Urbain Vandecasteele heeft zijn hele leven lang percelen in de omgeving opgekocht telkens die te koop kwamen, om een groene omgeving te kunnen creëren rond ons bedrijf. Om de buurt zwaar verkeer te besparen, hebben we een ontsluitingsweg aangelegd die vrachtwagens meteen richting gewestweg loodst.” 

Binnenkort wordt gestart met de aanleg van een parkzone, ook weer om de buurt groener te maken. “We waren eigenaar van 3 kleine rijwoningen en 5 garages die we verhuurden en die aan vernieuwing toe waren”, zegt Standaert. “We hebben die nu afgebroken en starten daar dit najaar met de aanplant van peren-, appel- en diverse fruitbomen. Het zal een 10-tal jaar duren vooraleer die volgroeid zullen zijn, maar ook nu nemen we onze tijd. Het zal ons plezier doen als de kinderen uit de buurt daar later fruit zullen kunnen komen plukken.” (JM - Foto Kurt) 

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 15 is ontwikkeld om al het leven op het land te beschermen. De doelstelling richt zich op de verschillende bedreigingen waar onze planeet mee te maken krijgt, zoals ontbossing, verwoestijning, landdegradatie en het verlies aan biodiversiteit.

SDG 15

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie