Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • VOKA en iMens experimenteren met kinderopvang op maat van de onderneming

VOKA en iMens experimenteren met kinderopvang op maat van de onderneming

  • 14/05/2024

Zorgorganisatie i-mens en Voka Oost-Vlaanderen starten samen een project op om kinderopvangplaatsen te creëren, in samenwerking met ondernemingen. De initiatiefnemers willen zo tot meer kwaliteitsvolle, duurzame en betaalbare kinderopvang komen. En het moet ook leiden tot hogere arbeidsparticipatie van ouders, die vandaag niet werken door het ontbreken van kinderopvang.

Dat er een tekort is aan kinderopvangplaatsen, is al langer een gekend probleem. Niet altijd omdat er te weinig vierkante meters beschikbaar zijn , maar ook door een tekort aan personeel. En dat heeft dan ook effect op andere bedrijven. Zo blijven heel wat jonge ouders langer thuis omdat ze geen opvang vinden, of blijven inactieven thuis om die reden.

Ingrid De Meerleer; directeur kinderzorg i-mens: ""Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 ouders op vandaag geen kinderopvang vindt voor hun kinderen. Vrouwen met kinderen, de helft van die vrouwen geven aan dat ze bereid zouden zijn meer te werken, mocht er opvang zijn voor hun kinderen. Dus je ziet dat dat een enorm potentieel is op onze arbeidsmarkt."

Daarom zijn zorgorganisatie i-mens en Voka Oost-Vlaanderen geselecteerd als één van de vijf proeftuinen 'kinderopvang in samenwerking met ondernemingen'. Samen met zo'n 20 werkgevers in de provincie experimenteren de partners met het oplossen van het opvangprobleem.

Contactpersoon

Arne Oosthuyse

Manager Opleidingen - Manager Arbeidsmarkt & Onderwijs

OV - Festival van Vlaanderen