Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka: "Dringend impactstudie nodig voor Vlaamse Parken"

Voka: "Dringend impactstudie nodig voor Vlaamse Parken"

  • 05/06/2023

Er is dringend een impactstudie nodig voor de Nationale Parken Taxandria en Scheldevallei. Dat zegt Voka Mechelen-Kempen in naam van honderden bedrijven in de regio. De kandidatuur en de masterplannen voor die Vlaamse Parken zijn afgelopen woensdag 31 mei ingediend.

Vijf parken zijn nog in de running. Het gaat om Nationaal Park Hoge Kempen (bestaand), Brabantse Wouden, Bosland, Scheldevallei en Taxandria. "Parken die, als ze een erkenning krijgen, straks kunnen uitgroeien tot 10.000 hectare. Dat is méér dan alle gronden samen, in de hele regio Mechelen-Kempen, bestemd voor industrie en bedrijven. Want die zijn goed voor 'maar' 7.900 hectare", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Ondernemers zitten nog altijd met veel vragen. Kunnen ze nog uitbreiden? Aan welke regels zullen ze moeten voldoen? Is hun grond nog evenveel waard? Daar moeten we toch goed bij stilstaan? Vandaar onze duidelijke vraag om een impactstudie.”

https://www.rtv.be/programmas/stand-van-zaken-0?ep=131646
Bekijk hier het fragment van Stand van Zaken op RTV. Met de oproep van Voka Mechelen-Kempen voor een impactstudie.

 

Geen tegenstelling

Nog dit jaar hakt de Vlaamse regering de knoop door voor vier Nationale Parken. Vorige week kwam naar buiten dat 8 op de 10 Vlamingen zo'n Nationaal Park wel zien zitten. “Er wordt een beetje een tegenstelling gezocht die er niet is. Ondernemers zijn niet tegen groen. We zijn wel vóór duidelijkheid. En die missen we compleet. Bedrijven hebben rechtszekerheid nodig", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "Dat is geen moeilijke vraag. Want het gaat hier ook over het behoud van jobs.” ​ ​ 

nationale parken

 

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder

Full bio of Wim Brillouet