Excellente zorg- en dienstverlening moet een onbetwiste garantie zijn in een vergrijzend Vlaanderen. Een sterke stijging van chronische aandoeningen stelt ons gezondheidszorgsysteem danig op de proef: de zorgvraag stijgt en wordt steeds complexer. Dat is niet enkel een zaak van ouderen. Ook het aantal zieke medewerkers stijgt sterk, wat dan weer gevolgen heeft voor de ondernemingen.
Uitdaging : wijzigende zorgvraag vergt nieuwe zorgmodellen
Vier chronische aandoeningen (hart- en vaatziekten, kanker, longlijden en diabetes) veroorzaken 90% van de sterfgevallen en 85% van de jaren in minder goede gezondheid in België. Deze grote vier kosten 24 miljard euro aan gezondheidsuitgaven, 8 miljard euro aan ziekte-uitkeringen en betekenen 11,5 miljard euro aan economisch verlies door afwezige medewerkers. Strategisch inzetten op preventie kan de kosten door ziekte met 20% beperken.
Voorstel : stimuleer samenwerking in zorghubs
Stimuleer publiek-private samenwerkingen in zorghubs. Een zorghub verzamelt spelers uit verschillende zorglijnen in één zakelijk model waarin samenwerking de norm is. Zorghubs brengen investeringen, technologie en personeel eenvoudig samen. Geef ruimte aan nieuwe zorgmodellen via regelluwte en experimenteerruimte. Versterk de samenwerking tussen zorgprofessionals en zorgondernemingen. Onze gezondheidszorg werkt te gefragmenteerd in professionele silo’s en sectoren om de uitdagingen van chronische zorgen aan te pakken.
Het leidt tot dure residentiële zorg (ziekenhuizen in plaats van thuiszorg), gaten in het zorgaanbod (wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg en kinderopvang) en inefficiënte organisatie (thuisverpleging wordt ingezet voor basishygiëne). Overstijg verschillen in erkenning, normen en financiering tussen zorgaanbieders zodat patiënten en zorgprofessionals vlot doorheen alle domeinen van welzijn en zorg kunnen bewegen.