Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Royal Botania wint Voka Prijs Ondernemen 2022

Royal Botania wint Voka Prijs Ondernemen 2022

  • 29/09/2022

Royal Botania uit Nijlen is door een expertenjury gekozen tot winnaar van de Voka Prijs Ondernemen 2022. De prijs is een erkenning van Voka Mechelen-Kempen. "We bestaan dit jaar 30 jaar. Deze award is de ultieme bekroning", zegt CEO Kris Van Puyvelde. Ook Smulders uit Arendonk en Aaqua uit Sint-Katelijne-Waver zijn op het gala in de prijzen gevallen.

Voor de 36e keer heeft Voka Mechelen-Kempen de Prijs Ondernemen uitgereikt. Op dit event bekroont Voka het beste wat de ondernemersregio te bieden heeft. Bijna 300 ondernemers hebben het event live bijgewoond, vanuit het Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg.

De hoofdprijs - de Prijs Ondernemen – is dit jaar voor Royal Botania. "Heel leuk. Want ik ben vandaag jarig. Maar we hebben recent ook ons 30 jaar bestaan gevierd. Deze Voka-award zien we als een héél groot cadeau en een ultieme bekroning", zegt CEO Kris Van Puyvelde. "We ontwerpen iconische luxe buitenmeubels voor mensen met een passie voor finesse. We zijn sterk gegroeid, de voorbije jaren. Begin jaren '90 hebben we het merk Royal Botania opgericht. In die tijd vond je enkel luxemeubels voor binnen in je huis. Daar wilden wij verandering in brengen door in te zetten op prachtig buitenmeubilair en tuinverlichting. We hebben het geluk dat onze creaties terechtkomen op de terrassen van wereldsterren en in luxejachten. Een hele leuke markt om in te werken."

"We hebben de hele productie van A tot Z in eigen hand", zegt Philip Takx van Royal Botania. "De R&D zit hier in België, de productie doen we in Thailand. Daar hebben we een eigen fabriek. Dat is echt een troef."

Meer weten over Royal Botania? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Nog meer winnaars

Aaqua uit Sint-Katelijne-Waver heeft de Voka-award Innovatief Ondernemen gekregen. ​ Het bedrijf ontwerpt, bouwt en beheert industriële waterzuiveringsinstallaties. "Schitterend dat we deze award krijgen. Want we hebben grote plannen. Eind dit jaar steken we de Grote Plas over en gaan we voor een multinational een grote installatie bouwen in Amerika", zegt CEO Rob Van den Broeck.

De Voka-Prijs Duurzaam Ondernemen is voor Smulders uit Arendonk. Een internationaal speler in de industriële sector en offshore windsector. Zij streven er naar om - per productielocatie - CO2-neutraal te zijn. Niet tegen 2050 maar tegen 2035.

"Spirit van Remco zien"

Nog op het event: de oproep voor de federale en Vlaamse regering van de voorzitter en de gelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We zijn tevreden dat er nu eindelijk steunmaatregelen zijn voor onze bedrijven. Maar we zijn er nog niet. Vrijdag bestaat de Vivaldi-regering precies 2 jaar. Laat dit geen afscheidstournee worden. Of een ritje om uit te bollen. We willen de spirit van Remco zien. Federaal, Vlaams én lokaal. Het moet de komende weken en maanden over mensen gaan. Over bedrijven. Niet over de partijen of de kleur van hun logo's. Wij, als aandeelhouder van de NV België, willen waar voor ons geld. Doe het voor die negen prachtige bedrijven die we vanavond vieren. Doe het voor alle bedrijven die elke dag hun nek uitsteken. Ik dank u." ​ ​