Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Plato van generatie op generatie: "Als ik met iets vast zit kan ik daar terecht.”

Plato van generatie op generatie: "Als ik met iets vast zit kan ik daar terecht.”

  • 10/02/2021

Voor familiebedrijf Boons FIS is Plato door de jaren heen een vaste waarde geworden. Liesbeth Boons: “Ik kreeg de fakkel door van mijn vader en ondervind nu op mijn beurt de voordelen van Plato. Ik leer er bewust maar ook onbewust veel bij, zaken waar ik nog jarenlang inspiratie uit kan putten.”

Logo vlaio

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

“Ik sta in voor de dagelijkse operationele leiding en projecten bij Boons FIS, het familiebedrijf waar ik samen met mijn ouders en broer deel van uitmaak. We zijn gespecialiseerd in industriële reinigingssystemen en hygiëne-apparatuur. Klanten komen bij ons aankloppen voor standaardmachines, maar ons team van ingenieurs en technische profielen slaagt er ook in om hoogstaande maatwerkprojecten te realiseren van A tot Z. We gaan geen enkele uitdaging uit de weg en zoeken een oplossing voor elke klant.”

Ik zie mijn Platogroep als één grote raad van advies. Zoek voor jezelf uit hoe je jezelf zo goed mogelijk kan omringen en wees niet bang om advies te vragen.

Wat is jouw ervaring met Plato? Waarom heb je beslist om deel te nemen? 

“Mijn vader maakte acht jaar lang deel uit van een Platogroep. De eerste kennismaking met het netwerk dateert dus al van een hele tijd terug. Hij heeft dit altijd als een grote meerwaarde gezien. Na meer dan vijf jaar actief te zijn in het bedrijf wou ik me net zoals mijn vader meer omringen met andere ondernemers. In 2019 heb ik me voor het eerst aangesloten bij een Plato, ook dit jaar neem ik opnieuw deel.” 

“Zowel mijn broer als ik zijn vrijwel meteen na onze studies voor de firma beginnen te werken. De cijfers zitten goed en nemen jaarlijks toe maar toch vraag je jezelf af of je goed bezig bent. Dan is het interessant om zaken af te toetsen met andere ondernemers.”
 

Ondernemen is topsport, en je doet het niet alleen. Daarom zet Plato in op lerend netwerk. Hoe heeft dit jou geholpen? 

“Plato is voor mij een klankbord. Als ik met iets vastzit, kan ik daar terecht. Het maakte voor mij heel duidelijk dat ook andere ondernemers geconfronteerd worden met de uitdagingen die wij dagelijks tegenkomen. Zo merkte ik dat de rode draad van vele bedrijven actief in productie en industrie de schaarste van technisch personeel is.” 

“De oplossingen die andere bedrijven toepassen en de weg die ze afleggen vormen een bron van inspiratie. Het is daarom niet zo dat je iets wat je gisteren hebt gehoord vandaag kan toepassen. De kans bestaat dat ik die zaken binnen drie jaar terug bovenhaal. Je stapt dan ook niet in een Plato om er op korte termijn resultaat uit te halen. Het is meer een langetermijnstrategie. Je hoort, ziet en leert er zaken die je doorheen de verdere evolutie van het bedrijf kan toepassen.”
 

De feedback van andere ondernemers doet me inzien dat we tevreden mogen zijn met wat we gerealiseerd hebben. We zitten op het juiste spoor.

Als ondernemer moet je soms ook in eigen boezem kijken. Heb je iets waardevols over jezelf ontdekt tijdens je deelname aan Plato?

“Wie wil groeien moet kritisch durven zijn, daar zijn we van overtuigd. Wij stellen onze manier van werken regelmatig in vraag. Die positieve feedback van Platocollega’s was voor mij een bevestiging dat we juiste stappen zetten. We groeien jaar na jaar maar toch blijft zelfreflectie een uitdaging. We bevinden ons in een nichemarkt wat het moeilijk maakt om te vergelijken. De steun van andere ondernemers doet me inzien dat we tevreden mogen zijn met wat we gerealiseerd hebben. We zitten op het juiste spoor.” 

Net als in een estafette kun je als ondernemers vergelijkbare situaties tegenkomen. Wat geef jij op jouw beurt mee aan collega-ondernemers?

“Als je zoals ik in de ondernemerswereld wordt gegooid, komen er regelmatig nieuwigheden op je pad. Hoe je met personeel werkt en met je cashflow omgaat: dat kom je niet tegen tijdens je opleiding. Je neemt weloverwogen stappen en probeert steeds de juiste richting te bepalen. Als je openstaat voor advies en jezelf laat bijstaan door anderen merk je meteen dat je het pad ook vlotter kan bewandelen."

Liesbeth Boons Boons FIS

“Hiervoor heb ik mijn Platogroep die ik zie als één grote raad van advies. Zoek voor jezelf uit hoe je je zo goed mogelijk kan omringen en wees niet bang om advies te vragen. Je zal zien dat het zetten van stappen een stuk comfortabeler aanvoelt.”

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Nieuws vanuit de Plato-communities

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
imu - vzw - Uzbrussel