Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Met drie onder één dak

  • 24/11/2023

Als vader de dagelijkse leiding in handen laat van dochter en zoon

Drie bedrijven, drie activiteiten, drie familieleden aan het roer. Het verhaal van Raepsaet Product Design, e-RS en INTER@CT KIOSKS is er een dat in het oog springt. Vader Gert Van der Plas besloot de operationele leiding van zijn ondernemingen aan dochter Evi en zoon Ruben over te laten. Dat gaat gepaard met de nodige coaching en advies, maar vooral met heel wat gezonde goesting om samen uit te groeien tot referenties in hun vakgebied. En de familie? Die blijft elke dinsdag samenkomen voor een etentje. 

“Na meer dan 25 jaar in de telecomsector vond ik dat het tijd was om iets anders te doen”, steekt vader Gert Van der Plas van wal. “Aanvankelijk was het idee om business consulting te doen, maar toen kruiste ik het pad met een bedrijf dat een overnemer zocht: Raepsaet Product Design. Het bleek een buitenkans en in 2017 nam ik het bedrijf over.”

“Raepsaet is vooral gefocust op het leveren van engineering en prototyping diensten voor derden, maar al snel zijn we ook gestart met een aantal eigen ontwikkelingen. Eerst rond interactieve kiosken en smart displays en een jaar of twee later rond laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Toen we die gingen commercialiseren, wilde ik dat onder een andere naam en daarvoor hebben we dan nevenbedrijven opgericht. INTER@CT KIOSKS voor het eerste en e-RS – een samenwerking met het Nederlandse Sagro – voor het tweede.” 

Evi gert en Ruben Van der plas

“Het werd al snel duidelijk dat er groeipotentieel was voor beiden en dan heb ik zo’n anderhalf jaar geleden eerst aan dochter Evi en daarna aan zoon Ruben gevraagd of zij er mee in wilden stappen”, besluit Gert.  

“Voor mij was het een kans die ik niet wilde laten liggen”, vult Evi gedecideerd aan. “Ik werkte toen al negen jaar bij Arval en deed dat graag, maar als ik het grotere plaatje bekeek, wist ik dat ik deze trein niet mocht laten passeren.”

Ruben: “Een paar maanden later kreeg ik dan de vraag voor INTER@CT KIOSKS en dat was een beetje hetzelfde verhaal: hier wilde ik absoluut mee instappen, ondanks een job bij BMW waar ik nog niet op uitgekeken was.”

Uitdagingen van een start-up

Anderhalf jaar later groeien de bedrijven in sneltempo en worden er volop mensen aangeworven. Gert: “INTER@CT en e-RS zijn typische start-ups met de bijhorende uitdagingen. Denk aan het aanwerven van de juiste mensen en het aanboren van voldoende werkkapitaal voor het financieren van de groei. In die context hebben we afgesproken dat ik een superviserende en coachende rol opneem en daarnaast Raepsaet verder uitbouw.”

Met drie onder één dak biedt nog voordelen, vertelt Ruben: “We kunnen werkkrachten ‘delen’. Zo hebben we werknemers die deels in het ene en deels in het andere bedrijf werken omdat we voor bepaalde rollen vandaag nog geen fulltimebaan kunnen aanbieden in één onderneming. Dat maakt dat we makkelijker mensen kunnen aanwerven. En ze krijgen het vooruitzicht om op termijn wel aan 100% voor één tak te gaan werken.”

“Daarnaast zorgt het ook voor een leuke afwisseling in taken”, legt Evi uit. “Combineer dat met een hoge mate van empowerment – iedereen is echt betrokken bij het eindproduct en de groei van het bedrijf – en het feit dat we werken aan een duurzaam product, en je wordt automatisch aantrekkelijk voor werknemers. Van de krappe arbeidsmarkt hebben wij vandaag gelukkig nog niet veel last. Voorlopig krijgen we onze vacatures gevuld via LinkedIn of via ons eigen netwerk.” 

Het voordeel van samen onder één dak te zitten? We kunnen werkkrachten ‘delen’.

Evi Van der Plas, zaakvoerder e-RS

Verantwoordelijkheid als energiebooster

Het blijft een opmerkelijk gegeven om als gezin samen te gaan ondernemen. Maar de voordelen zijn duidelijk, vertelt Evi: ”De korte lijnen die er tussen ons zijn, helpen om snel op opportuniteiten in te spelen. We trekken allemaal aan hetzelfde touw, ook omdat we elk voor een deel aandeelhouder zijn van het geheel van de ondernemingen. Dat betekent dat we er juist veel baat bij hebben om goed samen te werken, synergiën te zoeken en te proberen collectief te groeien.”

Ruben: “Het is misschien meer eigen aan een start-up dan aan een familiebedrijf, maar de vrijheid en flexibiliteit die we hier kennen, is echt een verademing. Zowel Evi als ik komen uit grote organisaties die een eerder logge structuur kenden met veel tussenlagen. Hier heeft alles wat je doet een rechtstreekse impact op het eindproduct of de klant. Die verantwoordelijkheid geeft veel energie.”

Afspraken en transparantie  

Elk voordeel heeft zijn nadeel, dat geldt uiteraard ook in de context, geven de drie nog aan. Je moet wel degelijk waken over bepaalde risico’s. Gert: “Door dag in dag uit samen bezig te zijn met een eigen onderneming, is het soms moeilijk om het werk los te laten. Het is cruciaal dat je het niet meeneemt in de privésfeer of dat het familiebijeenkomsten gaat overheersen. Maar dat lukt tot nu toe heel goed. Op onze dinsdagse etentjes hebben we het nooit over het werk.”

Om mogelijke wrevel te vermijden, zijn afspraken en transparantie key, geeft Evi nog aan: “Baken duidelijk verantwoordelijkheden en bevoegdheden af en respecteer die ook. Heb je bezorgdheden, wees er dan open en transparant over. Door helder en constructief met elkaar te communiceren blijf je problemen voor.”

Blijven groeien

Die problemen zijn er vandaag duidelijk niet. De drie bedrijven groeien als kool en lopen voorlopig zelfs voor op de vooropgestelde doelstellingen. “We gaan niet achteroverleunen. We hebben nog een heel groeitraject voor de boeg,” besluit Evi. “Die gaan gepaard met de nodige uitdagingen, denk maar aan het financieren van die groeiplannen. Maar het is wel fijn te weten dat het potentieel er is. Nu gaan we er samen volop voor!” 

team van der plas

Over de 3 bedrijven

e-RS 

e-RS biedt totaaloplossingen op het gebied van elektrisch laden. Ze streven ernaar om een volledig geïntegreerde en centraal beheerde oplossing voor EV-laadparken aan te bieden. 
www.e-rs.nl  

Raepsaet 

Raepsaet product design levert engineering & prototyping diensten voor mechanische componenten en systemen en ontwikkelt betaalbare oplossingen voor elektrische oplaadpunten (voor fiets en auto) en informatiezuilen. 
www.raepsaet.be  

INTER@CT KIOSKS 

INTER@CT KIOSKS is een internationale ontwikkelaar en producent van een brede waaier aan interactieve smart kiosken, interactieve schermen, smart whiteboards en andere interactieve toepassingen voor binnen en buiten. 
www.interact-kiosks.com   

Proximus

Artikel uit publicatie