Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Plato houdt me een spiegel voor die ik nodig heb als ondernemer”

“Plato houdt me een spiegel voor die ik nodig heb als ondernemer”

  • 24/03/2021

Binnenkort start Benedikte Van Garsse haar derde Plato-traject op rij. Samen met haar levenspartner Chris Taerwe zijn ze het gezicht achter Quatre Mains, een gerenommeerde pianowinkel in Gent. “Mijn Plato-groep is het ideale klankbord om ideeën af te toetsen.”

Logo vlaio

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

“Ik ben CFO en regel dus alles omtrent het financiële binnen Quatre Mains, de pianozaak die mijn echtgenoot Chris Taerwe midden jaren negentig heeft opgericht. Wij zijn gespecialiseerd in verkoop en verhuur van piano’s en clavecimbels en leveren aan grote Europese operahuizen. Daarnaast hebben wij ook een B&B voor mensen die op doorreis zijn in Europa of voor professionele redenen een tijdje in Gent gestationeerd zijn en zich graag willen uitleven op de piano na de werkuren. Onlangs openden we een nieuwe hub in het Hof van Cortenbach in Mechelen.”

Plato werkt voor mij als een adviesraad. Het is een spiegel die ik mezelf kan voorhouden.

Wat is jouw ervaring met Plato? Waarom heb je beslist om deel te nemen? 

“Enkele jaren geleden maakten we nog van geen enkel netwerk deel uit tot er plots iemand van Voka voor onze deur stond, op zoek naar mooie locaties om Plato-groepen op te starten. Ik was geïntrigeerd door het concept en schreef me in. Na een jaar schakelde ik over naar een groep die met ‘burning cases’ werkt, een methodiek waarbij elke sessie één concrete case van een deelnemer wordt besproken. Chris startte eind vorig jaar met Plato Leiderschap.”

Ondernemen is topsport, en je doet het niet alleen. Daarom zet Plato in op lerend netwerk. Hoe heeft dit jou geholpen? 

“Plato werkt voor mij als een adviesraad. Het is een spiegel die ik mezelf kan voorhouden. Toen we de knoop wilden doorhakken om de winkel in Mechelen op te starten, wilde ik de groep graag als klankbord gebruiken. Door corona werd de sessie helaas uitgesteld. Hoewel de beslissing eigenlijk al genomen was, bracht ik toch mijn verhaal op een later tijdstip. De groep was één en al oor en gelukkig waren ze er laaiend enthousiast over. Dat was voor mij een bevestiging dat we de juiste richting uitgaan.” 

Ik zou het alle jonge ondernemers kunnen aanraden om meteen een Plato-traject te volgen. Zelfs als je denkt dat het niets voor jou is.

Als ondernemer moet je soms ook in eigen boezem kijken. Heb je iets waardevols over jezelf ontdekt tijdens je deelname aan Plato?

“Bij de huidige Plato-groep bleef ik in het begin te vaak op de achtergrond. Ik leerde ook dat Chris en ik veel te weinig met netwerken bezig zijn. Hoe belangrijk dat is beseffen we nu meer dan ooit nu we het afgelopen jaar prominenter op verkoop beginnen inzetten. Daarnaast denk ik dat je je als ondernemer moet openstellen voor zulke concepten. Als je iemand volledig vertrouwt, kan je veel leren van elkaar.”

Net als in een estafette kun je als ondernemers vergelijkbare situaties tegenkomen. Wat geef jij op jouw beurt mee aan collega-ondernemers? 

“Ik zou het alle jonge ondernemers kunnen aanraden om meteen een Plato-traject te volgen. Zelfs als je denkt dat het niets voor jou is. Als je je ervoor openstelt, krijg je zoveel advies terug. Ondernemers trekken zich nog al te vaak terug in hun eigen schulp en dan kan zo’n groep je echt een spiegel voorhouden. Zonder dat ze je eigen sector goed kennen, heb je meteen een aantal inzichten beet waarmee je de dag erna aan de slag kan.”

Benedikte met stok

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Nieuws vanuit de Plato-communities

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
imu - vzw - Altez
imu - vzw - Uzbrussel