Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Peter Van Eylen, van Plato-deelnemer tot peter: “Je hoeft niet meer alleen te beslissen”

Peter Van Eylen, van Plato-deelnemer tot peter: “Je hoeft niet meer alleen te beslissen”

  • 18/03/2021

Een echte Plato-believer, dat is Peter Van Eylen van Led techno. Ruim vijftien jaar geleden nam hij voor het eerst deel. Zijn doel? Een scherp beeld krijgen van ondernemerschap om mee te kunnen draaien in het bedrijf van zijn moeder. Een latere overname onder zijn leiding toetste hij af bij zijn Plato-peter: “Binnen een niche dreig je al snel als einzelgänger te opereren. Mijn peter zei me eerlijk wat hij van het idee vond en waarop ik moest letten. Zelf ben ik ook peter geweest, om mijn kennis door te geven aan jonge ondernemers.” 

Logo vlaio

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

“Ik ben Peter, 44 jaar en papa van 2 kinderen. Ik ben bio-ingenieur van opleiding. Die keuze kwam er enerzijds uit interesse en anderzijds omdat het aansloot bij de activiteiten van Led techno, het bedrijf dat mijn moeder ruim 35 jaar geleden startte. Onder haar vleugels ben ik in het bedrijf gerold. In 2005 heb ik de fakkel van haar overgenomen als managing director. Ondertussen zijn we een one-stop shopping leverancier voor laboratoria.”

Plato bood me een natuurlijk klankbord, vanuit diverse competenties en activiteiten. Ik kon er ideeën aftoetsen en best practices sprokkelen. Zonder dure consultants.

Wat is jouw ervaring met Plato? Waarom heb je beslist om deel te nemen? 

“Ik had geen referentiekader toen ik in de ondernemerswereld terechtkwam. Ik wou een beter beeld krijgen van ondernemerschap. Tien jaar lang maakte ik deel uit van een heel stabiele Plato-groep. Dan creëer je echt diepgang. Na verloop van tijd weet iedereen: je absorbeert hier niet alleen, je geeft ook dingen terug. En wanneer kan dat? Als je veel vertrouwen hebt om ook mindere zaken op tafel te leggen. Na een tiental jaren ben ik Plato-peter geworden in verschillende trajecten. Ook weer vanuit de idee: ik wil iets teruggeven aan jonge ondernemers. Mijn peterschap staat nu even on hold wegens andere prioriteiten, maar ik ben vast van plan om het weer op te pikken.”

Ondernemen is topsport, en je doet het niet alleen. Daarom zet Plato in op lerend netwerk. Hoe heeft dit jou geholpen? 

“Binnen onze kmo-structuur moest ik soms in mijn eentje strategische beslissingen nemen. Plato bood me een natuurlijk klankbord, vanuit diverse competenties en activiteiten. Ik kon er ideeën aftoetsen en best practices sprokkelen. Zonder dure consultants. Op termijn kwamen er zelfs persoonlijke kwesties ter sprake. Want ook privé voel je je als ondernemer niet altijd begrepen. Zo geraken business en vriendschap verweven. Ondertussen doe ik zaken met veel van mijn toenmalige Plato-collega’s. Want laten we eerlijk zijn, de gunfactor speelt een rol als je onderneemt.”

Plato heeft me geholpen om me meer op mijn gemak te voelen in groepen. Ik voelde me veilig, dus ik durfde mijn mening te geven en zaken te benoemen.

Als ondernemer moet je soms ook in eigen boezem kijken. Heb je iets waardevols over jezelf ontdekt tijdens je deelname aan Plato?

“Vroeger was ik eerder introvert. Plato heeft me geholpen om me meer op mijn gemak te voelen in groepen. Ik voelde me veilig, dus ik durfde mijn mening te geven en zaken te benoemen. Want wanneer krijg je écht waardevolle feedback? Als jij anderen inzicht geeft in je eigen situatie. Er is niets zo gevaarlijk als algemene ideeën kopiëren naar je eigen situatie.”

Net als in een estafette kun je als ondernemers vergelijkbare situaties tegenkomen. Wat geef jij op jouw beurt mee aan collega-ondernemers? 

“You never lose, you either win or learn. Niet alles kan perfect of succesvol zijn. Toen we onze vestiging in Nederland startten, bleek de eerste medewerker die we kozen geen ideale match. We hadden kunnen verdrinken in de negativiteit. Snel terug naar België kunnen keren. Maar dat deden we niet. We analyseerden wat er fout liep en stuurden bij. Nu, 10 jaar later, vertegenwoordigt Nederland 30% van onze omzet. Conclusie: als je te snel opgeeft, kun je niets verwezenlijken. Door de wijsheden die je onderweg opbouwt, heb je een volgende keer meer kans op slagen.”
 

Peter met stok

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Nieuws vanuit de Plato-communities

David Vaes (Budé Containerized Solutions)
Limburg
Nieuws

Meesterschap in modulaire staalbouw

Een bouwspecialist met focus op modulaire staalbouw. Zo omschrijven de zussen Marleen en Hilde Budé hun gelijknamige familiebedrijf. Maak kennis met Budé Containerized Solutions, een onderneming waar beide zussen – samen met Marleens echtgenoot David Vaes en een team van dertig enthousiaste medewerkers – flexibele containeroplossingen bouwen en verhuren. Met ook dank aan het Plato-traject van Voka, dat inspireert en motiveert.

Claes Sierbeton
Limburg
Nieuws

Maatschappelijk verantwoord bouwen met beton

Specialist in prefab sierbeton op maat. Van dorpels en dekstenen tot terrassen, van straatmeubilair tot interieurbeton: op heel wat plaatsen in Vlaanderen realiseert Claes Sierbeton uit Pelt mooie projecten. Sinds 2009 wordt dit bedrijf gerund door Frank Claes en schoonbroer Rowan Mennen. Dat doen ze vol passie én met aandacht voor duurzaam ondernemen. Plato Punch Metals – Annelies & Co biedt hen hierbij extra inspiratie.

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
imu - vzw - ovam