Op dit moment is er een heffing van 10 procent op de meeste producten en diensten die bedrijven richting de Verenigde Staten sturen. Op 9 juli kan dat nog verder verhogen. Maar ze wachten die datum niet af. Eén op de twee bedrijven past nu al de exportstrategie aan. Dat blijkt uit de nieuwste enquête van Voka Mechelen-Kempen. "Die bedrijven geven aan: wij voelen vandaag de impact van die invoerheffingen. Wij moeten ons aanpassen. Dat wil zeggen: andere afzetmarkten zoeken, meer focussen op Europa of investeringen in de Verenigde Staten 'on hold' zetten. Ze schakelen op hoog niveau om de impact van die handelstarieven op te vangen of te dempen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
1 miljard
Eén op de drie bedrijven in de regio Mechelen-Kempen verlaagt nu al de investeringsplannen. "Dat signaal is niet te onderschatten", stelt Laveren. "Want onze economie is een exporteconomie. Eén op de drie jobs in onze regio is gelinkt aan export. De impact van de huidige tarieven schatten we op 1 miljard euro, voor de regio Mechelen-Kempen. Dat is een klap die onze economie kan missen. Die klap kan nog groter worden als er ook heffingen volgen voor farmaceutische producten. Dat moeten we absoluut vermijden. We hebben in onze regio absolute referentiebedrijven in die farmasector. Daar moeten we voor op komen.”

Campine groeit ondanks Chinese exportbeperkingen
Sinds december 2024 stelde de Chinese overheid extra exportbeperkingen in op een reeks kritieke grondstoffen, waaronder antimoon. Een beperking die de recyclagespecialist Campine uit Beerse geen windeieren legt.

Belven navigeert met vaste hand door woelig water
Belven, de grootste Belgische producent en leverancier van kwartslagafsluiters, vierde vorig jaar het vijftigjarig bestaan.

Al 40 bedrijven in regio willen productie omgooien om voor defensie te werken
Al veertig bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen hebben aan Voka laten weten dat ze overwegen om een deel van hun productie om te gooien.