Group Joos uit Turnhout beschikt met zijn site op de Everdongenlaan nog altijd over één van de grootste drukkerijen in onze regio. Maar het negentig jaar oude familiebedrijf – waar intussen de derde en vierde generatie samen aan het roer staan – is vandaag zo veel meer dan enkel een klassieke drukkerij. “Zoals zo veel bedrijven hebben we ons al een paar keer moeten aanpassen aan wijzigende marktomstandigheden”, zegt coCEO Elisabeth Joos. “De digitale transformatie loopt tegenwoordig als een rode draad doorheen onze bedrijfsvoering en ik durf te zeggen dat we op dit vlak zeer sterk positioneren.”
De grafische industrie is historisch flink verankerd in de Kempen en Turnhout is sinds mensenheugenis het centrum van de Belgische print. “Onze familie schrijft intussen bijna honderd jaar mee aan dat grafische verhaal”, weet Elisabeth Joos. “En het gekke is dat geen enkele Joos die al aan het hoofd stond van ons bedrijf qua opleiding een grafische achtergrond had of heeft. En ik denk dat dit – over de generaties heen – altijd al een sterkte geweest is. Doordat we geen drukkers pur sang zijn, zien we kansen en uitdagingen die anderen niet zien.”
Ook Elisabeth die sinds kort – samen met haar vader – het familiebedrijf leidt, koos niet voor een grafische opleiding. “Ik wist nochtans al heel jong dat ik in het familiebedrijf zou stappen”, vertelt de onderneemster. “En niet alleen om er te werken, maar om het te uiteindelijk ook te leiden. Door als kind bijna letterlijk in het bedrijf groot te worden, ontwikkelde ik een echte liefde voor papier. Alleen wilde ik sowieso eerst andere indrukken en professionele ervaringen opdoen, voordat ik bij Group Joos aan de slag zou gaan. Ik studeerde daarom rechten en handelswetenschappen en begon mijn carrière als financieel consultant. Tijdens de coronapandemie zat ik – net zoals heel veel mensen – gedwongen thuis. Daardoor begon ik me meer en meer bezig te houden met de gang van zaken binnen Group Joos. Mijn vader heeft me toen gezegd, ofwel kom je je effectief moeien, ofwel stop je met je te moeien (lacht). Ik heb dan met volle overtuiging de sprong gemaakt!”
Duobaan
Het oorspronkelijk plan was om de telg van de vierde generatie stap per stap met het bedrijf te laten kennismaken. “Ik begon als aankoper, omdat op die afdeling net iemand op pensioen was gegaan en ik daar ook het bedrijf zeer goed kon leren kennen”, licht Elisabeth Joos toe. “De bedoeling was dat ik iedere zes maanden naar een andere afdeling zou doorschuiven. In theorie klonk dat goed, maar in de praktijk hebben we dat plan na drie maanden al losgelaten. Mijn passie en ambitie was gewoon te groot en ik wilde te graag bij alle (strategische) beslissingen betrokken worden. Ik ben daarom vrij snel de rechter- hand van papa geworden en in 2024 hebben we een echt opvolgingstraject opgestart. Sinds dat moment vullen papa en ik – in een duobaan – de rol van CEO in. Dat wil helemaal niet zeggen dat mijn vader het bedrijf binnen enkele jaren al zal verlaten. Dat proces verloopt heel natuurlijk en op ons eigen tempo.”
Ik wist al heel jong dat ik in het familiebedrijf zou stappen. Niet alleen om er te werken, maar om het uiteindelijk ook te leiden.
Elisabeth Joos
Belastingbrieven en lottoformulieren
Kiezen voor verandering en de touwtjes zelf in handen nemen is binnen de familie Joos blijkbaar een karaktertrek. Want het was die drang naar onafhankelijkheid waardoor de overgrootvader van Elisabeth, Jos Joos, in 1935 aan de wieg stond van het familiebedrijf. “Hij was vader van twaalf kinderen en zocht een manier om die van een goede toekomst te verzekeren”, blikt de achterkleindochter terug.
“Hij zag dat de grafische sector floreerde in de Turnhoutse regio, kocht een drukpers en startte in zijn achtertuin een eigen bedrijf. Je kon bij mijn overgrootvader terecht voor alle soorten van industrieel drukwerk, van verpakkingen tot behangpapier. Mijn grootvader Wim stapte in 1960 in het bedrijf. Hij had een diploma TEW op zak en had een duidelijk visie over de toekomst van het bedrijf en stuurde het een compleet nieuwe richting uit. Zijn studiegenoten, die bij grote bedrijven aan de slag gingen, wezen hem op het belang van computers en de kettingformulieren die deze toestellen nodig hadden om te printen. Grootvader verhuisde het bedrijf daarom naar de huidige locatie op het industrieterrein, kocht een rotatiedrukpers en zette volop in op kettingformulieren en ander rotatiedrukwerk. En op het personaliseren van drukwerk. Dat was toen baanbrekend en zelfs visionair. Het is door die investering dat ons bedrijf het drukken van de belastingbrieven en lottoformulieren kon binnenhalen en vandaag nog altijd zo sterk is in het drukken van administratieve papieren. De groei van de administraties bij de overheid en in de privésector was in die periode enorm. Mijn grootvader begreep als eerste dat daar opportuniteiten lagen. Die markt is jarenlang blijven groeien en wij konden meegroeien. In de hoogdagen – nog voor Tax on Web – drukten we tot zes miljoen belastingbrieven per jaar.”
Veiligheidsdrukwerk
Ook de volgende generatie moest Group Joos opnieuw heruitvinden. “Mijn vader Alex is in 1991 – na een zware brand die het bedrijf volledig in de as legde – ingestapt”, vervolgt Elisabeth Joos. “Hij gaf zijn job bij Unilever op om het familiebedrijf weer op de rails te krijgen. Daar slaagde hij gelukkig snel in. Maar eens alles heropgebouwd, diende zich een nieuwe serieuze uitdaging aan. Terwijl vroeger papier de enige drager was om informatie te verspreiden, ging de samenleving – en dus ook de administraties – meer en meer digitaliseren. Gelukkig schatte mijn vader deze bedreiging goed in en paste hij ons businessmodel tijdig aan.
Traditioneel drukken bleef belangrijk, maar hij investeerde ook in andere digitale en innovatieve oplossingen. Zo is Group Joos onder zijn impuls een erkende veiligheidsdrukkerij geworden. Hierdoor mogen we alle soorten waardepapieren, behalve geld en paspoorten drukken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tickets voor events zoals de Olympische spelen of de EURO 2000 tickets of waardepapieren met speciale inkten en technieken zoals maaltijdcheques of bankcheques.”

Digitale en innovatieve oplossingen
Naast het drukken ging Group Joos zich de jongste twee decennia ook meer en meer toeleggen op andere – veeleer digitale en hybride – communicatiediensten. Een trend die zich met de intrede van de vierde generatie en het vader-dochter-duo aan het hoofd nog meer doorzet. “Ik geloof in de kracht van drukwerk en ben er zeker van dat papier altijd een waardevolle rol zal blijven spelen”, weet Elisabeth Joos. “We kiezen daarom resoluut en met volle goesting voor een combinatie tussen print en online communicatie. Zonder onze traditionele activiteiten in de drukkerijsector te verwaarlozen, investeren we zo op alle niveaus in de verdere ontwikkeling van onze digitale producten en diensten en automatisering van onze operaties. Op die manier zien we de digitale transformatie die onze maatschappij doormaakt als een kans om als bedrijf verder te groeien en niet als een bedreiging.”
Toekomst
En groeien wil Elisabeth Joos de komende jaren zeker blijven doen. “Onze 101ste medewerker is net gestart”, besluit ze. “Met dat team realiseren we vandaag een omzet van 23 miljoen euro per jaar, voornamelijk in de Benelux, West-Europa en Afrika. We werken voor heel veel verschillende klanten in zeer diverse sectoren. Onze grote kracht is het uitwerken van producten en projecten op maat van een specifieke opdrachtgever. We garanderen een all-in dienstverlening voor krachtige en efficiënte communicatie die slim, persoonlijk en veilig is. Zowel via print, via digitale kanalen of met een combinatie van beide. Ik geloof er rotsvast in dat we onze activiteiten nog kunnen uitbreiden in binnen- en buitenland en dat we nog voor heel wat bijkomende bedrijven een inspirerende partner zullen zijn. En soms moeten we die echt niet ver gaan zoeken.”