In een krappe arbeidsmarkt telt elke troef. Een correcte en strategische loonkostenberekening helpt je niet alleen om aantrekkelijk te verlonen, maar ook om je financiële slagkracht te behouden. Door slim om te gaan met totale loonkosten speel je beter in op schaarste én verhoog je je concurrentiekracht.
Loonkost als strategische hefboom
In een competitieve arbeidsmarkt is het voor jou cruciaal om je loonkosten correct en slim te berekenen. Zeker in sectoren met krapte op de arbeidsmarkt wil je zowel aantrekkelijk als rendabel verlonen.
Veel organisaties rekenen vaak enkel met het brutoloon, terwijl ze de volledige loonkost uit het oog verliezen: RSZ-bijdragen, vakantiegeld, extralegale voordelen en opleidingsbudgetten. Door realistisch te budgetteren op basis van de totale loonkost, kun je zowel je financiële planning verbeteren als kandidaten overtuigender benaderen.
Slim inspelen op schaarste
In een context van schaarste op de arbeidsmarkt maak je het verschil met creatieve verloningspakketten. Denk aan:
- Flexibele voordelen op maat
- Netto-optimalisaties
- Groei- en opleidingsbudgetten
Via een strategisch HR-beleid en transparante communicatie over je loonkosten vul je vacatures sneller in en versterk je tegelijkertijd je positie op de arbeidsmarkt.
Beleidscontext
Op basis van de meest recente arbeidsmarktcijfers roepen ondernemersorganisaties zoals Voka op om de lasten op arbeid te verlagen. Voor jou betekent dit dat het bespreekbaar maken en inzichtelijk maken van loonkosten niet alleen loont voor je eigen bedrijfsvoering, maar ook aansluit bij het bredere beleidsdebat.