Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • i-mens en Voka Oost-Vlaanderen experimenteren met kinderopvang in samenwerking met ondernemingen

i-mens en Voka Oost-Vlaanderen experimenteren met kinderopvang in samenwerking met ondernemingen

  • 13/02/2024

Zorgorganisatie i-mens en Voka Oost-Vlaanderen zijn geselecteerd als één van de vijf Vlaamse proeftuinen ‘Kinderopvang in samenwerking met ondernemingen’. Samen met minstens 20 werkgevers uit Oost-Vlaanderen experimenteren de partners met het organiseren van kinderopvang op maat. De doelstelling van het project is om te komen tot meer kwaliteitsvolle, duurzame en betaalbare kinderopvang. Dat moet dan weer leiden tot een hogere arbeidsparticipatie van ouders die vandaag niet aan het werk zijn wegens het ontbreken ervan.

In een eerste fase, die volop aan de gang is, zet Voka Oost-Vlaanderen haar groot netwerk van werkgevers uit de regio in om te informeren over het aanbod binnen de proeftuin. i-mens zal met de geïnteresseerde bedrijven een businesscase op maat uitwerken en samen bijkomende plaatsen in de kinderopvang creëren en invullen.

Met drie mogelijke concepten wordt aan de slag gegaan: 

  • Het invullen van open plaatsen in bestaande kinderopvanginitiatieven van i-mens, in cofinanciering. Vandaag heeft i-mens in Oost-Vlaanderen nog 33 niet-ingevulde plaatsen voor kinderopvang die een basissubsidie van de Vlaamse overheid ontvangen, maar waar geen IKT-subsidie aan gekoppeld is. Dat is een extra subsidie die het de organisator toelaat om een kwaliteitsvolle plaats te creëren. In de proeftuin zal gezocht worden naar manieren om de meerkost van zo’n plaats te laten cofinancieren door werkgever en werknemer-ouder die beroep doen op de plaats. 
     
  • Het uitbouwen van een kinderopvanginitiatief waar medewerkers van de participerende bedrijven terecht kunnen, bijvoorbeeld in de buurt van bedrijvenclusters.
     
  • Het opstarten van kinderopvang op maat van één specifieke werkgever.  
     

De projectmiddelen dienen om te komen tot een realistische businesscase waarin de kinderen, ouders én werkgevers tevreden zijn en de kwaliteit van de kinderopvang gegarandeerd is. De loonkosten van kinderbegeleiders zijn ten laste van de organisator van de kinderopvang en vallen niet onder deze financiering.

Karin Van Mossevelde, algemeen directeur i-mens: “De krapte op de arbeidsmarkt en de krapte in de kinderopvang komen samen in dit project, en maken dat ondernemingen en organisatoren van kinderopvang elkaar vinden. Dat is goed in het belang van meer kwaliteitsvolle kinderopvang en dus ook in het belang van ouders die met een gerust hart kunnen werken als ze dit willen.” 

“Het gebrek aan kinderopvangplaatsen blijft een stevige uitdaging voor werknemers om werk en gezin te combineren. Ook voor inactieven is het een drempel naar de arbeidsmarkt, wat zorgt voor een rem op tewerkstelling. Meer dan 1 op 3 ouders vindt geen opvangplaats voor hun kind. 50% van de vrouwen zou meer werken of in een nieuwe job stappen mocht er voldoende kinderopvang voorzien worden. Dit is een belangrijk potentieel om de arbeidsmarktkrapte op te vangen. Voka hoopt met dit initiatief om samen met i-mens en bedrijven extra kinderopvangplaatsen te creëren.” - Arne Oosthuyse, Manager Arbeidsmarkt Voka Oost-Vlaanderen

“Wij willen de focus leggen op een mensgerichte organisatie. Het initiëren van een lokale opvang van hun kinderen, kan voor onze medewerkers een mooie bijkomende troef zijn voor een optimale work-life balans.” – Geert Van Lierde, HR-directeur Tekni-Plex Europe

Het project is één van de vijf proeftuinen die gefinancierd worden door de Vlaamse Overheid, onder de bevoegdheid van ministers Hilde Crevits en Jo Brouns.

 

Contactpersonen

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke

Arne Oosthuyse

Manager Opleidingen - Manager Arbeidsmarkt & Onderwijs