Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • FTI-festivals als rode loper voor Vlaamse innovaties

FTI-festivals als rode loper voor Vlaamse innovaties

  • 13/03/2024

Van 15 tot en met 24 maart staat Vlaanderen volledig in het teken van technologie en innovatie. Van Kortrijk tot Hasselt zijn events en expo's te bezoeken waar pareltjes van Vlaamse tech te ontdekken zijn. Flanders Technology and Trade (FTI) wil zo Vlaanderen als innovatieve regio op de kaart zetten en meer mensen warm maken voor technologie en al zijn (duurzame) toepassingen. Ook Voka zal aanwezig zijn tijdens het slotfestival op 23 en 24 maart in het Antwerpse Sportpaleis met het Voka Talentcenter en de STEMfestival-game.

Een nieuwe generatie ondernemers is aangetreden. Die moeten we koesteren. Bovendien beschikken we over tal van andere, mature bedrijven die wereldtop zijn in hun innovatieve niche. De voorbeelden gaan van biotech over mechatronica tot ruimtevaarttechnologie.

Dat moeten we zichtbaarder maken voor het grote publiek zodat het belang ervan voor economie én maatschappij meer wordt onderstreept. Het huidige negativisme tegengaan en de successen van eigen bodem vieren, dat is de beste stimulus voor ondernemerschap. Minder Calimero, meer yes, we can! Daar zet Flanders Technology & Innovation op in. Trots zijn op onze sterktes en die ook uitdragen, dat deden we in het verleden te weinig. Gelukkig is er de laatste jaren een kentering en leeft het besef dat via innovatief ondernemerschap de huidige maatschappelijke problemen adequaat aangepakt kunnen worden. Daarom is naar buiten treden met tal van concrete toepassingen essentieel zodat het grote publiek, jong en oud, dat op een tastbare en zichtbare manier kan ervaren, en wel om meerdere redenen:

Trots zijn op onze sterktes en die ook uitdragen, dat deden we in het verleden te weinig.

Johan Guldix, senior adviseur innovatie en ondernemen
  • Technologische vernieuwing wordt te vaak voorgesteld als iets dat uitsluitend in een lab gebeurt, achter de muren van bedrijven en onderzoeksinstellingen. Als een black box waar het grote publiek ver van af staat. Nochtans breken succesvolle innovaties later uit naar de reële wereld: in de bedrijven zelf, maar ook als consumententoepassing of in de gezondheidszorg. Het is dan ook jammer dat de laatste tijd vaak een valse tegenstelling opgeroepen wordt door allerlei opiniemakers tussen economie en maatschappij. Alsof het twee tegengestelde polen zijn, en het voordeel voor de ene automatische een nadeel voor de andere zou zijn. Winst en maatschappelijk nut zouden niet te verzoenen zijn. Initiatieven als FTI moeten dat soort winst-verlies denken ontkrachten.
  • Te weinig mensen voelen zich aangetrokken tot een STEM-richting of -opleiding. Vaak heeft dit te maken met het te abstract aanbrengen van wetenschap vanuit ijle theoretische kaders en wiskundige formules. Die maken uiteraard de essentie uit van wetenschap, maar de zin voor technologie wordt bij jonge mensen eerder opgewerkt vanuit tastbare, probleemoplossende toepassingen. Zeker in een periode waar de jongere generaties veel bewuster bezig zijn met klimaat en milieu. Daar moet volop op ingespeeld worden.
  • De wereld evolueert razendsnel. Creatieve destructie is alom aanwezig, zeker in digitale toepassingen. Veel mensen ervaren dat als een bedreiging. Als eerste reactie is dat begrijpelijk, maar incorrect. Integendeel, innovatie en technologie moeten we juist meer omarmen. De enige constante is verandering. Daar moeten we beter mee leren omgaan, van jongs af. Meer inzicht in wat de toekomst nog in petto heeft, kan daarbij helpen.
  • Vlaanderen moet zichzelf ook volop op de kaart zetten, niet alleen intern, maar ook extern. We kunnen als maatschappij maar de volle vruchten plukken van innovatie als er een sterk ecosysteem aanwezig is. Daarom moeten we niet alleen kennis en ontwikkeling hier verankeren, maar ook buitenlandse spelers – onderzoekers en bedrijven – aantrekken. Vlaanderen is immers geen eiland in de wereld. FTI kan dat als étalage mee bevorderen.
  • Ten slotte nog dit: FTI mag slechts een startpunt zijn. Geen festival dat nu en dan oppopt, maar een permanent gebeuren. Innovatie moet voortdurend top of mind zijn. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor het onderwijs dat de volgende generaties al van bij de start een innovatieve mindset moet meegeven. Maar ook de overheid en bedrijven zelf moeten hun duit in het zakje doen. Minder regeltjes, meer ondernemingszin.

    Laat dit laatste punt alvast een onderdeel van het nieuwe regeerakkoord zijn, want het pad naar meer duurzaamheid en productiviteit zal enkel succesvol zijn als de volgende regering innovatie volop in- en uitademt. Yes, we can!

Voka Talentcenter en STEMfestival-game op FTI-slotfestival

Tijdens het slotfestival op 23 en 24 maart vind je in het Antwerpse Sportpaleis het meest indrukwekkende STEM paviljoen met honderden coole workshops van 6 tot 18 jaar in samenwerking met de Vlaamse Universiteiten, Hogescholen, Vlaio, Nerdland, Technopolis en Voka.

In het pop-up Talentcenter van Voka kunnen jongeren hun studierichting en job van de toekomst ontdekken of ze kunnen hun eigen festival creëren in een virtuele STEMfestival-game.

Op zaterdag 23 maart vindt ook het FIRST LEGO League BeLux Championship plaats, waar 23 teams vanuit heel België en Luxemburg vriendschappelijk zullen strijden voor prestigieuze awards. Het hoofddoel van dit evenement is om jongeren te enthousiasmeren voor STEM-opleidingen.

Zaterdag 23 en zondag 24 maart - Sportpaleis - doorlopend van 10u tot 18u.

Meer info

Contactpersoon

Johan Guldix

Senior Adviseur Innovatie & Ondernemen

imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez