Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Een toekomst­gerichte transitie in Limburg

Een toekomst­gerichte transitie in Limburg

  • 01/02/2024

Een duurzame en digitale versnelling vormt een fundamentele vereiste voor de voortdurende groei van onze provincie. Om deze groei te stimuleren, is het van cruciaal belang dat de overheid actief en effectief onze ondernemingen ondersteunt. Dit betekent niet alleen het faciliteren van een gunstig ondernemingsklimaat, maar ook het implementeren van regelgeving die eenvoudig, transparant en efficiënt is. Voka – KvK Limburg schuift drie concrete dossiers naar voren om deze versnelling te realiseren.

Einsteintelescoop

De Einsteintelescoop wordt een geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtgolven. Indien dit project naar onze provincie komt, krijgt Limburg een stevige innovatieboost. Zo zou het project Limburg kunnen positioneren als een internationaal knooppunt voor wetenschappelijk onderzoek, wat kan leiden tot samenwerking met vooraanstaande onderzoeksinstituten en wetenschappers wereldwijd. De aanwezigheid van een dergelijk geavanceerd onderzoekscentrum kan leiden tot economische kansen, zoals het aantrekken van hooggekwalificeerde onderzoekers, investeringen in technologie en infrastructuur, en de ontwikkeling van hoogwaardige banen (1.500 jobs).Daarnaast kan het ook bijdragen aan de ontwikkeling van educatieve programma's op het gebied van wetenschap en technologie, waardoor de regio aantrekkelijk wordt voor studenten en professionals in deze vakgebieden.

DAAROM VRAGEN WIJ: 
▶ om 100% voor dit project te gaan. De 13 miljoen euro die de Vlaamse regering heeft vrijgemaakt voor het project staat in schril contrast met de 900 miljoen euro die Nederland al investeerde. 
▶ De officiële kandidatuur blijft voorlopig uit, eveneens de uitwerking van de concrete businesscase. We verwachten meer ambitie als we dit project willen binnenhalen.

Economisch Netwerk Albertkanaal

Sinds 2004 worden via het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) nieuwe bedrijventerreinen ontwikkeld of opgewaardeerd aan het Albertkanaal. De Vlaamse regering heeft afgelopen legislatuur echter meer ENA-gebieden geschrapt dan er zijn bijgekomen. Opnieuw verdween er potentieel industriegebied aan het water zonder dat dit elders gecompenseerd werd. Dat is een zoveelste gemiste kans voor duurzame economische ontwikkeling.

DAAROM VRAGEN WIJ: 
▶ de Vlaamse regering om de nodige bedrijventerreinen te realiseren en bestaande ENA-dossiers te versnellen om zo de investeringen die werden gedaan in de optimalisatie van het Albertkanaal maximaal te laten renderen. 
▶ Een optie is bijvoorbeeld de Insteekhaven Lummen. Deze industriezone van 62 hectare bestaat al jaren rond de voormalige kolenhaven van Zolder. Slechts 35% van die zone wordt momenteel effectief ingenomen. Op Genk-Zuid en Albertknoop Lanaken liggen ook nog opportuniteiten. Het is cruciaal dat de strategisch gelegen terreinen van Sappi een nieuwe economische invulling krijgen. Het is belangrijk dat er voldoende watergebonden bedrijventerreinen zijn om ook transport via het Albertkanaal duurzaam te versterken en zo bij te dragen aan de modal shift. 
▶ Ook zones die niet direct maar wel aanpalend aan het kanaal liggen, moeten worden bekeken als mogelijke uitbreiding voor bedrijventerreinen. 
▶ Als industriegrond geschrapt wordt, moet die onmiddellijk elders gecompenseerd worden.

Leidingstraat Antwerpen-Ruhr

De leidingstraat Antwerpen-Ruhr is essentieel voor de verduurzaming en verankering van de industrie in Limburg. De leidingstraat zal immers enerzijds gebruikt worden voor de toevoer van duurzame energiedragers, zoals waterstof en grondstoffen essentieel voor de vervaardiging van verscheidene duurzame toepassingen, en anderzijds voor de afvoer van afgevangen industriële CO2 , essentieel voor de verduurzaming van verschillende bedrijfsprocessen in moeilijk te decarboniseren sectoren. Een dergelijke backbone voor waterstof en CO2 kan enkel tot stand komen indien er voldoende volumes getransporteerd kunnen worden. Daarom is de interconnectie met Duitsland van primordiaal belang. De regio Limburg zou daarbij de opportuniteit krijgen om aan te takken op deze backbones, wat een serieuze troef zou zijn voor de verdere economische ontwikkeling van Limburg.

DAAROM VRAGEN WIJ: 
▶ dat de Vlaamse regering doorstart met de plannen voor een GRUP Leidingstraat. 
▶ De pijpleiding moet aantakkingen voorzien in Beringen, Tessenderlo, Lanaken en Genk zodat er voldoende economische voordelen zijn voor onze chemische sector en life sciences en de vitale link met Duitsland via Eynatten mogelijk wordt gemaakt.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg somt naar aanleiding van de verkiezingen twaalf punten op, bouwstenen die cruciaal zijn om onze bedrijven in Limburg klaar te stomen voor de toekomst. Een toekomst waarbij we inzetten op innovatie, digitalisering, duurzaamheid en de continuïteit van onze ondernemingen. Ontdek hieronder de twaalf bouwstenen uit ons Voka Memorandum: NU ondernemen voor morgen in Limburg.

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie