Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 4 vragen over ons Vlaams & federaal memorandum

4 vragen over ons Vlaams & federaal memorandum

  • 08/01/2024

‘Nu ondernemen voor morgen!’ is de titel van het Voka memorandum voor de Vlaamse en federale verkiezingen. Het Voka Kennis- en Lobbycentrum heeft 170 concrete voorstellen uitgewerkt om te komen tot een groeibevorderend beleid. 

Hoe zijn de 170 voorstellen geordend?

Frank Beckx (Voka): “We zien vier grote domeinen waarin we moeten hervormen. De basis zijn gezonde overheidsfinanciën en een structurele economische groei van 2% per jaar. Een ambitieus industrieel beleid met oog voor de internationale competitiviteit van onze bedrijven zal helpen om de taart voor iedereen te vergroten. Zekere en betaalbare energie en het onder controle houden van de loonkosten zijn hierbij essentieel.”

“Een tweede deel gaat over de inzet van elk talent. We moeten iedereen aan het werk krijgen. Dat begint bij kwalitatief onderwijs en levenslang leren. Met een meer activerend arbeidsmarktbeleid brengen we de werkzaamheidsgraad op termijn naar 85%.”

“Een derde reeks voorstellen kadert in de duurzame transities. De klimaattransitie vraagt grote investeringen, maar biedt ook groeikansen voor ondernemingen. De overheid moet ondernemingen daarbij faciliteren, onder meer via een rechtszeker en robuust vergunningenbeleid en nieuwe financieringsinstrumenten voor klimaatinvesteringen.”

“Tot slot gaan we in op de rol van innovatie. Innovatie is de beste weg naar een noodzakelijke verhoging van onze productiviteit. Op het vlak van innovatie scoort Vlaanderen al in de top van Europa. Maar we leggen de lat hoog: we streven ernaar nummer één te worden. Vooral de overheid kan hierin nog een tandje bijsteken.”

Wat is de rode draad doorheen alle voorstellen?

“In elke van bovenstaande domeinen staan we voor grote transities. Dat stelt ons voor uitdagingen, maar die we dankzij innovatie kunnen ombuigen tot kansen om tot de Europese top te horen. Alle voorstellen in ons memorandum zijn erop gericht om onze economie en welvaart te versterken op drie domeinen waar we in Vlaanderen het verschil kunnen maken: internationale concurrentiekracht en export, talentontwikkeling en innovatie. Daartoe moeten we diepgaand hervormen waar nodig en ondernemingen zuurstof geven door bestaande drempels weg te nemen en de administratieve complexiteit en regeldruk te verlichten.

Hoe gaat Voka hiermee de boer op?

“We hebben uiteraard al heel wat gesprekken achter de rug met partijvoorzitters en ministers en we zullen dat blijven doen. Voka organiseert in de lente ook vier verkiezingssessies. Dan brengen we parlementsleden in contact met ondernemers en experten en debatteren we over onze Voka-voorstellen. We gaan ook het brede publiek informeren over de noodzaak van bepaalde hervormingen. Het is ook de rol van Voka om mee draagvlak te creëren.”

Wanneer is het memorandum een succes?

“We willen uiteraard dat zoveel mogelijk Voka-voorstellen uitgevoerd worden en dus omgezet in concreet beleid. De eerste stap is dat partijen onze voorstellen kennen. Daarna willen we helpen om sterke regeerakkoorden tot stand te brengen waar de focus ligt op groei en ondernemen voor morgen.”

 

Contactpersoon

imu - vzw - Altez
imu - vzw - Uzbrussel

Artikel uit publicatie