Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

30 jaar Plato - peter Hugo Geuens

  • 30/09/2021

Plato is intussen al 30 jaar lang Voka’s lerend netwerk bij uitstek. Ondernemers leren er bij van de ervaringen van anderen om de eigen onderneming verder te kunnen uitbouwen. Plato-peter Hugo Geuens draait al bijna tien jaar mee. Een terugblik. 

 

Logo vlaio

Plato startte op binnen het Streekplatform Kempen. Het begon als manier om kleinere bedrijven te helpen in hun professionalisering en tegelijk grotere bedrijven te laten leren van diens wendbaarheid. Het concept kreeg de naam Plato, een letterwoord voor PeterschapsLeertrajecten Arrondissement Turnhout en Omgeving. De voorbije drie decennia bracht Plato in Vlaanderen meer dan 18.000 ondernemers bij elkaar, de jongste vijf jaar steeds zo’n duizendtal in uiteenlopende groepen. 

Peter en meter

Plato zweert bij het meter- en peterschapsprincipe: zowel ondernemers als kaderleden uit grote bedrijven fungeren als klankbord voor kmo’s met groeiambities, om hen te helpen bij het uitbouwen en professionaliseren van het bedrijf. Eén van die peters is Hugo Geuens, personeelsverantwoordelijke van vleesverwerkend bedrijf Sopraco uit Geel. Hij begon ooit zelf als Plato-deelnemer.
 

Voor elk probleem is er een oplossing. Plato kan een deel van de oplossing zijn.

Synergie

Hugo Geuens: “In 2012 ben ik zelf gestart als Plato-deelnemer, in een groep van niet-zaakvoerders, allemaal sleutelfuncties uit verschillende bedrijven en sectoren. Bij Plato ontstaat er heel snel een vertrouwen in de groep en dat creëert een mooie synergie. Ik vond het heel leuk om sessies te volgen, maar ook om ze te geven. Zo leuk dat ik uiteindelijk besloten heb om zelf Plato-peter te worden. Dat ligt me wel goed. Ik organiseer graag, ik faciliteer graag en ik help mensen graag verder met mijn kennis.”

Facetten

“HR is altijd de rode draad geweest in mijn loopbaan, maar tijdens de sessies van Plato kom je ook in contact met verschillende andere facetten in de bedrijfsvoering, zoals financieel management, projectmanagement, sales en marketing en digitalisering. Je ontmoet heel uiteenlopende sprekers en tijdens de sessies steek je altijd wel iets op.” 
 

Bij Plato ontstaat er heel snel een vertrouwen in de groep en dat creëert een mooie synergie.

Publiek

“Ook op persoonlijk vlak heb ik geleerd van Plato. Ik was het bijvoorbeeld niet gewoon om te spreken voor een groep of presentaties te geven. Mettertijd heb ik de schroom wel overwonnen en heb ik toch geleerd om voor een publiek te spreken. Daarnaast zijn de sessies over mijn eigen vakgebied me bijgebleven, met name die over de softe HR-kant. Maar ook de sessies over projectmanagement vond ik boeiend.” 

Tip

“De belangrijkste lessen die ik uit Plato heb gehaald en die ik zeker wil meegeven aan collega-ondernemers is dat je moet blijven leren. Dat je niet alleen met je vak bezig moet zijn, maar ook moet blijven investeren in jezelf en in je persoonlijke groei. Werken aan je kennisnetwerk is belangrijk en eens over het muurtje kijken bij andere ondernemers kan helpen. Voor elk probleem is er een oplossing. En Plato kan een deel van de oplossing zijn.”

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Nieuws vanuit de Plato-communities

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato
imu - vzw - Altez