Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Novatech International maakt duidelijke keuzes

Novatech International maakt duidelijke keuzes

  • 07/02/2024

Al meer dan vijfenveertig jaar gelooft Novatech International in de kracht van eenvoud. De Kempense specialist in lijmen, afdichten, reinigen en oppervlaktebehandeling blinkt uit in het ontwikkelen van eenvoudige oplossingen voor concrete problemen. En iedereen die ooit al eens een tube Tec7 – het bekendste merk van het familiebedrijf - in zijn of haar handen heeft gehad, weet wat we hiermee bedoelen. “We vinden het enorm belangrijk dat onze producten doen wat we beloven dat ze doen”, zegt gedelegeerd bestuurder Bert Vissers. “Kwaliteit gaat boven alles. Daarom bedenken we altijd oplossingen vanuit de praktijk waarmee vakmensen én klussers hun werk beter, efficiënter, veiliger en gemakkelijker kunnen uitvoeren.”

Novatech International heeft er net zelf een ingrijpende periode van klussen en verbouwen opzitten. Het bedrijf kocht – omwille van plaatsgebrek op de site in Olen – in 2020 een extra locatie aan in Herentals. De verbouwingswerken hadden heel wat voeten in de aarde, maar tijdens de afgelopen Kerstperiode konden de opslag- en distributieactiviteiten eindelijk verhuizen. “Onze site in Olen barstte letterlijk uit z’n voegen”, lacht Bert Vissers. “We waren niet alleen goederen aan het stapelen, maar ook mensen en dat was niet langer houdbaar. Aangezien een perceel in de buurt om te bouwen niet te vinden was, opteerden we voor een tweede locatie in een bestaand gebouw in Herentals om een duurzaam distributiecentrum in te richten. Na de aankoop bleek het verkrijgen van de nodige vergunningen een hele uitdaging. Hierdoor duurde het toch nog meer dan drie jaar alvorens we konden verhuizen. Een frustrerende periode, omdat het uitblijven van de extra ruimte een rem zette op onze groei en ontwikkeling. Gelukkig is de verhuis van de distributieactiviteiten nu een feit, waardoor we weer volop vooruit kunnen kijken.”

We bieden eenvoudige oplossingen voor concrete problemen.

Bert Vissers, gedelegeerd bestuurder

Vrouwvriendelijke muizenvallen

Maar niet voor dat wij even terugblikken. Want de geschiedenis van Novatech International gaat al een hele tijd terug. “Het bedrijf is onder de naam Novatio Belgium opgericht door mijn vader Martin in 1978”, vertelt Bert Vissers. “We waren toen een verdeler van producten voor onderhoud en reparatie in de industrie. Het bedrijf is opgestart in het huis van mijn ouders. De administratie gebeurde in onze living, het verpakken en labelen van de producten in de keuken en de stock stond in de gang. Omdat het aanbod en de markten snel groeiden, verhuisden we begin jaren tachtig naar een eerste professionele locatie in Oevel. In 1989 namen we de intrek in een nieuwbouw op de huidige site in Olen. Omwille van de internationale groei richtte mijn vader in dat jaar ook Novatio Europe op en een gamma van nevenproducten bracht hij onder in een derde bedrijf: Novatech. 

Aanvankelijk verdeelde dit bedrijf verschillende uiteenlopende producten, later gingen we ook zelf produceren. We waren bijvoorbeeld één van de eersten die fietshelmen op de markt brachten en een tijdje pakten we ook uit met vrouwvriendelijke muizenvallen. Dat waren vallen waarin je de muis niet zag zitten en je op die manier ook de muis kon verwijderen. Het grote succes kwam in 1993 met de lancering van Tec7. Een merknaam die mensen vooral associëren met lijm, maar intussen goed voor een heel productgamma met oplossingen voor verlijming, afdichting en reiniging voor de retailmarkt. En ik weet niet of er een verband is, maar in 1993 ben ik als vers afgestudeerde ook gestart binnen het bedrijf. Eigenlijk was het toen de bedoeling dat ik tijdelijk wat kwam bijspringen, om daarna nog een extra studie aan te vatten. Maar dat is een klein beetje anders uitgedraaid (lacht).”

100% familiebedrijf

In december 1999 beslist oprichter Martin Vissers te stoppen als bedrijfsleider. Er volgt een management buy-out en zijn zoon Bert neemt samen met de financieel en de commercieel directeur de aandelen over. “In de periode erna werden alle bedrijven samengebracht onder de naam Novatech International”, weet Bert Vissers. “Maar al vrij snel bleek dat onze visies over de toekomst te ver uit elkaar lagen. Mijn vrouw en ik hebben hen in twee stappen uitgekocht, waardoor het bedrijf sinds 2011 opnieuw 100% in handen van onze familie is. Marjan was toen al wel een beetje actief in het bedrijf, maar vanaf dat ogenblik ging ze een nog belangrijkere rol spelen.”

Medebestuurder

“Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om in het bedrijf te stappen”, vult Marjan Vermeulen aan. “Ik ben van opleiding regentes en ik had al vijftien jaar lesgegeven. Omdat we kleine kinderen hadden, was ik tijdelijk niet aan de slag om ons jonge gezin in goede banen te leiden. Aangezien ik thuis was, kreeg ik af en toe de vraag om een handje in het bedrijf toe te steken. Die rol groeide beetje bij beetje en vanaf het ogenblik dat we het bedrijf helemaal in handen namen, ben ik snel mede gedelegeerd bestuurder geworden. Bert is degene die de algemene leiding en strategie voor zijn rekening neemt, ik focus naast strategische projecten op het menselijke kapitaal van Novatech International.

Novatio en Novatech

Sinds de overname van Bert Vissers en Marjan Vermeulen in 2011 vaart Novatech International een heel duidelijke koers. Het bedrijf maakt keuzes en houdt zich daaraan. “Mijn schoonvader was een verkoper pur sang”, vertelt Marjan Vermeulen. “Bert is veel meer een strateeg en een organisator. Het eerste wat hij deed na onze overname was de hele structuur van het bedrijf van tafel vegen en opnieuw beginnen met een leeg blad. Als bedrijf hebben we op dat moment keuzes gemaakt en zijn we gaan werken rond duidelijk afgelijnde sterke merken en een logische organisatiestructuur. Met Novatio bieden we gespecialiseerde oplossingen aan voor de industrie. Dit zijn specifieke producten, soms zelfs op maat ontwikkeld voor één bepaalde klant. Voor het merk Tec7 onderzoekt, innoveert en creëert Novatech oplossingen die alleen verkrijgbaar zijn in de retail en in gespecialiseerde vakhandels. Dit zijn producten waarmee professionals – maar ook thuisklussers – gemakkelijker en beter kunnen bouwen, onderhouden, beschermen en herstellen. Het Tec7 assortiment – waarvan het product Tec7 nog steeds het bekendste voorbeeld is – biedt eenvoudige oplossingen voor een veelvoud van concrete problemen.”

Zeven miljoen tubes

En die duidelijke keuzes werpen vruchten af. In 2023 draaide Novatech International een omzet van net geen vijftig miljoen euro. Op jaarbasis brengen ze tussen de zes en zeven miljoen tubes op de markt die hun weg vinden naar intussen meer dan vijfentwintig landen. “We ontwikkelen onze belangrijkste producten zelf”, legt Bert Vissers uit. “Alles begint altijd in onze zeer innovatieve R&D-afdeling waar twaalf mensen fulltime aan de slag zijn. Zij ontwikkelen de formules, testen de producten en blijven finetunen tot het eindresultaat helemaal naar wens is. De kwaliteit moet altijd top zijn en elke innovatie die we bedenken, moet vertrekken vanuit de praktijk en een verbetering zijn. Door deze manier van werken hebben wij het innovatieve proces ook helemaal zelf in handen. Is een product klaar voor de markt, dan werken we samen met partners om de grote volumes te produceren. Maar niet alleen ons product moet top zijn. We besteden daarnaast ook veel aandacht aan onze materialen, verpakkingen en marketing. Duurzaamheid en eenvoud zijn steeds het streefdoel. Die overtuiging passen we compromisloos toe op al onze innovaties en oplossingen.”

Gezonde groei

In totaal stelt Novatech International 135 mense werk in Benelux, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Finland. “De komende jaren willen we zeker blijven groeien”, vertelt Marjan Vermeulen. “Alleen willen we dat op een gezonde manier doen. Groei op zich is nooit de doelstelling, er moet altijd een visie achter zitten. Wanneer we een nieuwe markt aanboren, gaan we altijd eerst op zoek naar goede partners om mee samen te werken. Zo realiseer je groei op lange termijn, wat zorgt voor een duurzaam bedrijf. Jaarlijks groeien we gemiddeld tussen de 5% en 7% en dat is een prima tempo. Op die manier kan heel het bedrijf mee evolueren en de nodige investeringen doen. Cijfers zijn belangrijk, maar ze mogen nooit het doel op zich zijn.”

Waarden

De twee bestuurders vinden het ook belangrijk dat het familiale karakter van Novatech International bewaard blijft. “Heel wat van onze concurrenten zijn gigantische multinationals”, zegt Bert Vissers. “Dankzij onze familiale en vlakke structuur zijn wij veel wendbaarder. We kunnen ons sneller aanpassen en onze klanten centraal zetten. Hierdoor kunnen we veel makkelijker innovatieve producten in de markt zetten.” “We zijn fier op onze waarden, die we samen met onze mensen uitgewerkt hebben en bewaken deze zorgvuldig”, vult Marjan Vermeulen aan. “Iedere dag werken we aan onze teamspirit. Openheid vinden we enorm belangrijk. En we zijn altijd volledig toegewijd aan onze kwaliteit en klanten. Zolang we deze drie waarden nastreven en hard blijven werken, ben ik er zeker van dat we ons mannetje blijven staan tussen al die kleppers.”

Groei op zich is nooit de doelstelling, er moet altijd een visie achter zitten.

Marjan Vermeulen

Complementaire kinderen

Het belang van hard werken geven Bert en Marjan ook door aan hun kinderen. “We hebben hen altijd meegegeven dat je in het leven niets voor niets krijgt”, verduidelijkt Bert Vissers. “Dat inzet en doorzettingsvermogen belangrijke eigenschappen zijn. Zelf heb ik altijd vakantiewerk gedaan in het bedrijf en ook onze oudste zoon heeft er al enkele zomers in de distributie opzitten. De jongste is nu vijftien en zal deze zomer voor de eerste keer zijn steentje bijdragen. Pas op, ze moeten dat niet in ons bedrijf doen hé. Maar stiekem ben ik wel blij dat ze daar toch voor kiezen. We hebben helemaal de familiale kaart getrokken, het zou mooi zijn als onze kinderen later het werk kunnen verderzetten. Ze zijn vandaag twintig en vijftien en we merken nu al dat ze heel complementair zijn. Als ze dat graag willen, kunnen ze later beiden perfect hun weg vinden binnen het familiebedrijf.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie