Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 03/12/2024

Wil je als bedrijf competitief zijn en blijven, dan is gezien de huidige arbeidsmarkt inclusief werkgeven eigenlijk niet langer een keuze, maar een noodzaak. Inclusieve medewerkers vullen vacatures in die anders open blijven staan en zorgen op lange termijn voor een stabielere werkvloer en een sterkere organisatie.

Groep Peeters­Govers, de grootste franchisepartner van Albert Heijn in ons land, werft al enkele jaren actief mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan en toont elke dag dat dit beleid vruchten afwerpt. “Communicatie is de cruciale factor”, zegt Tine Lenaerts, HR­architect inclusief ondernemen bij Groep Peeters­Govers. “Je moet niet alleen de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt heel goed begeleiden en opvolgen, maar ervoor zorgen dat het inclusieve beleid door de hele organisatie – van de werkvloer tot in de directiekamer – gedragen wordt.”

Diversiteit en inclusie zit al zevenenzeventig jaar in het DNA van Groep Peeters-Govers. Als familiebedrijf staan ze dicht bij de mensen en dragen ze sociale en menselijke waarden hoog in het vaandel. Vandaag baat de groep vijftien Albert Heijn-filialen uit, waar dagelijks klanten uit alle lagen van onze maatschappij komen winkelen. 

“Omwille van onze maatschappelijke visie geven we al heel lang iedereen die goesting heeft om te werken een kans in ons bedrijf”, vertelt Tine Lenaerts. “Onze klanten zijn vandaag – net zoals de samenleving – zeer divers en we vinden dat onze werkvloer dat daarom ook moet zijn. Daarom, maar ook door de toenemende druk op de arbeidsmarkt, ontwikkelden we drie jaar geleden een specifiek programma rond inclusief werkgeven om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te werven. Vaak zijn dat profielen die omwille van een taalachterstand of andere drempels moeilijk werk vinden. We geven ook kansen aan sollicitanten die – om welke reden dan ook – hun schoolcarrière zagen mislukken én aan mensen met een echte fysieke of verstandelijke arbeidshandicap. Iedereen die wil werken, krijgt bij ons een kans.”

Peeters-Govers-familie

Werk verschaffen aan kwetsbare werknemersgroepen vraagt best wel wat inspanningen, maar je krijgt er als bedrijf volgens Tine Lenaerts veel voor terug. “Deze collega’s vragen een aparte en individuele aanpak”, weet de HR-architect. “Je moet ze grondiger opleiden en veel nauwer opvolgen dan klassieke medewerkers. Iedere inclusieve medewerker start onderaan de ladder, maar elk traject is anders. Er bestaat geen passe-partout oplossing, elke medewerker heeft eigen noden en leert bij op eigen tempo. Ieder traject dat we opstarten is een grote investering, maar doordat we duurzame tewerkstelling creëren en loyale medewerkers in onze organisatie integreren zijn de opbrengsten hoger dan de kosten. We zien deze medewerkers groeien en het is enorm mooi om te zien hoe deze zeer diverse profielen opgenomen worden in onze Peeters-Govers-familie en hoe collega’s met hen samenwerken en zich over hen ontfermen. Dat laatste is enorm belangrijk: alleen wanneer je hele organisatie mee is met het inclusieve verhaal kan het werken. We besteden daarom heel veel aandacht aan goede en duidelijke communicatie. Met de doelgroepmedewerkers én met al hun collega’s.”

We creëren duurzame tewerkstelling en leiden loyale medewerkers op.

Tine Lenaerts

Diverse achtergronden

Duidelijk communiceren betekent ook goede afspraken maken en moeilijke gesprekken niet uit de weg gaan. “Onze medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben heel diverse achtergronden”, verduidelijkt Tine Lenaerts. “Ze komen uit andere culturen, zijn met andere waarden opgegroeid of verwerken een moeilijke periode. Hierdoor kijken ze anders naar werk, verantwoordelijkheid, tijd of nauwkeurigheid. Je moet daarom heel duidelijke afspraken maken wat betreft het takenpakket en zoveel mogelijk drempels wegnemen. Ook moet je duidelijke grenzen stellen. Sommige medewerkers hebben het bijvoorbeeld financieel moeilijker. Hierdoor is de drempel tot het ontvreemden van voedingswaren lager. We maken heel duidelijk dat we dit niet kunnen tolereren. Maar benadrukken tijdens zo’n gesprek ook altijd dat we heel graag mee zoeken naar oplossingen. Ook religieuze verschillen zorgen soms voor uitdagingen. Een tijdje geleden gaven in een winkel een aantal medewerkers aan dat ze omwille van hun geloofsovertuiging geen producten met vlees of alcohol meer konden aanvullen. Ik ging het gesprek aan met hun imam en samen kwamen we tot een oplossing. Door handschoenen te voorzien konden ze hun job blijven doen. Dat kostte tijd en moeite, maar die vacatures opnieuw invullen kost meer. En door vol te houden zien we mensen die helemaal onderaan starten echt doorgroeien. Er zijn al voorbeelden van medewerkers die helemaal geen Nederlands spraken bij het in dienst treden, die vandaag teamleader zijn.”

Bachelor Winkelmanagement

En Groep Peeters-Govers gaat sinds kort nog een stap verder in het geven van kansen aan mensen. “In samenwerking met Thomas More bieden we sinds dit academiejaar beloftevolle medewerkers de mogelijkheid om op drie jaar een bachelordiploma Winkelmanagement te behalen”, legt Tine Lenaerts uit. “Wij betalen deze opleiding, terwijl de studenten – op dit moment zijn het er tien – tegelijkertijd een voltijdse baan bij ons hebben. Op deze manier geven we mensen die anders nooit hogere studies zouden aanvatten de kans om een diploma te behalen, beschikken we tijdens die studies over medewerkers die de theorie onmiddellijk in de praktijk kunnen uittesten én stomen we meteen een nieuwe generatie verantwoordelijken klaar.”

Welt

Zit jij met vragen rond diversiteit en inclusie op de werkvloer? Welt­collega Debra Deswarte informeert je geheel vrijblijvend over het gratis Welt­traject rond inclusief en duurzaam ondernemen.

Debra Deswarte

Adviseur arbeidsmarkt & coördinator Welt

Full bio of Debra Deswarte

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie