Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Match

Openstaande vacatures die u maar niet ingevuld krijgt? Slimme en georganiseerde arbeidsmigratie biedt de oplossing!

Match-project

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), Voka, Agoria en VDAB werken samen om de aanwerving van Afrikaanse talenten te vergemakkelijken.

Verschillende economische sectoren in België kampen met structurele tekorten aan arbeidskrachten. Ondanks de voortdurende inspanningen om werklozen te activeren, blijft het vinden van extra geschoolde profielen een grote uitdaging voor heel wat bedrijven. Het MATCH-project heeft als doel deze bedrijven te helpen bij het aantrekken van buitenlands talent. Binnen dit vraaggestuurde economisch migratieproject zullen we de aanwerving van hooggekwalificeerde arbeidskrachten uit Senegal en Nigeria vergemakkelijken. Deze twee landen hebben namelijk een overschot aan hoogopgeleide werknemers, in het bijzonder in de innovatie- en technologiesectoren.

Hoe kunt u gebruik maken van het MATCH-project?

  • Je stuurt ons uw vacatures voor hooggekwalificeerde technische profielen. Op basis van de vacatures van geïnteresseerde Belgische bedrijven, zal een aanwervingsproces worden opgestart in Senegal en Nigeria. Geïnteresseerde kandidaten zullen vooraf gescreend worden door een selectiepanel bestaande uit de lokale arbeidsmarktagentschappen, IOM en VDAB.
  • We begeleiden jou bij het selectieproces en zorgen ervoor dat aan de hoogste aanwervingsnormen voldaan wordt (inclusief technische vaardigheden en kennis van het Engels/Frans). Vervolgens zal het selectiepanel de Belgische bedrijven voorzien van de top 5 beste kandidaten. De bedrijven voltooien dan het aanwervingsproces (zonder verplichting tot aanwerving) door de kandidaten te ontmoeten, (Skype) interviews te houden of hun vaardigheden te testen.
  • IOM en VDAB zorgen voor de administratieve en logistieke voorbereiding, alsook de opleiding van de kandidaten vóór hun vertrek naar België.

​COVID-19: update

De implementatie van het MATCH-project zal volledig voldoen aan de nationale regelgeving van elk land met betrekking tot de COVID-19-pandemie. Het aantal aanwervingen dat in het project is voorzien, zal worden aangepast aan de werkelijke behoeften van bedrijven die in de postpandemische context nog steeds met tekorten kampen. 

Bovendien zullen er geen fysieke aanwervingen van jonge talenten plaatsvinden als mobiliteitsbeperkingen in verband met de COVID-19-pandemie nog steeds van toepassing zijn. Bovendien zullen, afhankelijk van de behoeften van de bedrijven, regelingen voor afstandswerk worden opgezet om al een samenwerkingsverband op te bouwen dat beide partijen ten goede komt.

Meer weten?

Wil je meer weten? Neem contact op met Els Delaere of bel 0497 52 28 13.

Contactpersoon

Els Delaere

Arbeidsmarkt - Duurzaam Ondernemen