Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 23/10/2025

Al vijf jaar brengt de
26-jarige Bram Deltour
een frisse wind in de
drankenwereld. Met
de Jonagold, parel van
Haspengouw, brouwt
hij premium gin, rum en
ook een non-alcoholisch
alternatief. Een markt vol
concurrentie, waar de
jonge Truienaar zijn weg
in heeft gevonden. “De
unieke Jonagoldsmaak
zorgt samen met het
lokale aspect voor een
sterk verhaal.”

Je zag de dranken
van Ovis Spirits
misschien al liggen
in de betere drankenhandel,
horecazaak of
supermarkt: LAM Gin, RAM
Rum en OOI 0,0%. “Drie
schapennamen, gebaseerd
op een verhaal van mijn opa”,
vertelt hij. “Die fietste eens
naar huis na een avondje
kaarten en zag een schaap
gekke sprongen maken in de
wei. Hij belde de dierenarts,
die hem wist te vertellen dat
dat normaal was: het schaap
had zich zat gegeten aan de
gefermenteerde appels die
de boer had laten liggen.”

Haspengouwse
Jonagold
Op het etiket van de dranken
prijkt een beschonken
schaap. “Een eerbetoon aan
het gezellig samenzijn en
genieten van elkaars aanwezigheid.
Dat is wat ik met de
dranken wil bereiken. We
gebruiken als hoofdingrediënt
de Jonagold. Haspengouw
staat bekend om de appels
en peren, en daar mogen we
trots op zijn. In de gin is de
appel fel aanwezig, in de rum
proef je vanille en kers. De
non-alcoholische versie is een
combinatie van 34 wereldkruiden,
met natuurlijk de
Jonagold en ook pompelmoes
voor de kenmerkende bittere
smaak van een gin tonic.”
Uitdagende markt
Twee jaar geleden richtte
Bram officieel Ovis Spirits
op, samen met zijn vader.
“Ik was nog student toen ik
begon met het ginverhaal,
dus we hebben dat samen
aangepakt. De afzet bleef
groeien en uiteindelijk zetten
we de stap naar een VOF
(n.v.d.r.: vennootschap onder
firma). Het enige wat we
niet zelf doen, is het destilleren
– dat is een enorme
installatiekost. Zelfs dan
is het niet evident om alles
betaalbaar te houden met
lage marges. Gelukkig kan ik
op enkele vrienden rekenen
om me te helpen. Het is echt
een uitdaging om als jonge
starter kapitaal te vinden.”
Zeker de laatste jaren raakte
de ginmarkt verzadigd,
en ook non-alcoholische
dranken zijn booming. “Het
is knokken om je positie in
de rekken te krijgen”, vertelt
Bram. “De unieke smaak en
het lokale verhaal helpen me
bij veel lokale handelaars,
maar het blijft wat rekenen
op goodwill. Opboksen
tegen een Hendrick’s of
Nona is moeilijk, maar ik
heb ook niet de ambitie om
LAM te positioneren tussen
de traditionele gins.”
Bram begon net aan zijn
eerste traject bij Voka – KvK
Limburg: Bryo StartUp. “Ik
wil op korte termijn met de
hulp van Bryo een sterke
structuur vinden om mijn
bestaande klanten aan
mij te binden. Een eerste
bestelling doen ze allemaal,
maar herhaalaankopen zijn
lastiger. Als de Hendrick’s
gin op is, komt dat meteen
op de bon voor de brouwer,
terwijl ik echt top of mind
moet blijven. Daarna ga
ik kijken naar een grotere
afzetmarkt. Misschien vind
je ons over enkele jaren in
heel België, maar ik blijf
nuchter. Het is een moeilijke
markt, en er verandert
zoveel. Maar ik doe het graag
en het geeft me voldoening,
dus ik ga blijven gaan.”

Contactpersoon

Joren Scheepers

Adviseur starten

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?
Appsys
Barrier
Trixxo
KPMG
Alk Reismakers
Propaganda
ING
Mensura
SDWorx
Groep JAM