Overslaan en naar de inhoud gaan

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese wetgeving die bedrijven verplicht om meer gedetailleerd te rapporteren over hun impact op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur (ESG - Environmental, Social, and Governance). Deze wetgeving is een reactie op de toenemende vraag naar transparantie en duurzaamheid in het bedrijfsleven, zowel door investeerders als door consumenten.  𝐑𝐞𝐜𝐞𝐧𝐭 (𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢 2025) 𝐢𝐬 𝐞𝐫 𝐞𝐜𝐡𝐭𝐞𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐬𝐭𝐞𝐥 𝐠𝐞𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧𝐮𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐎𝐌𝐍𝐈𝐁𝐔𝐒 𝐰𝐞𝐭𝐠𝐞𝐯𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐦 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐫𝐢𝐜𝐡𝐭𝐥𝐢𝐣𝐧𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐯𝐨𝐮𝐝𝐢𝐠𝐞𝐧. 

CSRD-wetgeving: Wat Limburgse bedrijven moeten weten

De CSRD is een uitbreiding van de bestaande Niet-Financiële Rapportagerichtlijn (NFRD), die sinds 2017 van kracht is. Waar de NFRD echter maar een beperkte groep van grote bedrijven verplichtte om over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren, breidt de CSRD dit aanzienlijk uit. Meer bedrijven, waaronder ook middelgrote ondernemingen, zullen nu aan deze rapportagevereisten moeten voldoen.

Voor wie gold de CSRD?
Vanaf 2025 zullen de eerste bedrijven onder de CSRD-wetgeving vallen, waarbij de rapportage gaat over het jaar 2024. 
Deze verplichting geldt voor grote beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars. 

Vanaf 2026 moeten bedrijven die minstens 2 van de volgende 3 criteria overschrijden voldoen aan de wetgeving:
(Rapportage over 2025)

  • Meer dan 250 werknemers
  • Een omzet van meer dan 50 miljoen euro
  • Een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro.

Voorstel Omnibus
Enkel grote ondernemingen met meer dan 1000 werknemers én een omzet van meer dan 50 miljoen EUR of een balanstotaal van meer dan 25 miljoen EUR vallen onder de rapporteringsverplichtingen.

Ondanks adviseren wij om hier vroeg genoeg mee te beginnen. Volg bij Voka Limburg een traject over duurzaamheidsrapportage

Wat houdt de (Duurzaamheids/)CSRD-rapportage in?
Onder de CSRD moeten bedrijven niet alleen rapporteren over hun financiële prestaties, maar ook over hun duurzaamheidsimpact*. Deze rapportage moet voldoen aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die gestandaardiseerde richtlijnen geven over welke informatie moet worden opgenomen en hoe deze moet worden gerapporteerd. 

De rapportage omvat drie belangrijke pijlers:

  1. Milieu: Bedrijven moeten informatie geven over hun impact op het milieu, waaronder hun CO2-uitstoot, energieverbruik, afvalbeheer en biodiversiteit.
  2. Sociale verantwoordelijkheid: Dit omvat rapportage over arbeidsomstandigheden, gelijkheid, diversiteit, mensenrechten en de relaties met werknemers en lokale gemeenschappen.
  3. Governance: Bedrijven moeten inzicht geven in hun bestuursstructuren, ethische bedrijfsvoering, risicobeheer en naleving van wet- en regelgeving.



Wanneer treden de verplichtingen in werking?
In het omnibus pakket wordt voorgesteld de inwerkingtreding van de rapportageverplichtingen voor grote ondernemingen die nog niet met de tenuitvoerlegging van de richtlijn CSRD zijn begonnen en voor beursgenoteerde kmo's (Wave 2 en 3) met twee jaar uit te stellen om de medewetgevers de tijd te geven in te stemmen met de door de Commissie voorgestelde inhoudelijke wijzigingen.    

Wat met bedrijven buiten de scope?

Bedrijven die buiten scope vallen, krijgen vaak rapporteringsverzoeken van grotere bedrijven en financiële instellingen. Voor bedrijven die niet langer onder de CSRD vallen, zal een vrijwillige rapporteringsstandaard (VSME) worden geïntroduceerd, zodat grotere bedrijven of banken beperkte informatie kunnen opvragen.

Grote ondernemingen mogen geen informatie opvragen die verder gaat dan de VSME-standaard, tenzij die nodig is voor wettelijke due diligence-verplichtingen.


Verdere info & FAQ

 

Hoe kan Voka - KvK Limburg mij helpen?

Contactpersoon

Wout Vandeweyer

Adviseur innovatie I duurzaam ondernemen

Appsys
Barrier
Trixxo
KPMG
Alk Reismakers
Propaganda
ING
Mensura
SDWorx
Groep JAM