Overslaan en naar de inhoud gaan
Voka Opleiding

CSRD Shorttrack

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een relatief nieuwe Europese wetgeving die bedrijven verplicht om gedetailleerde rapportages te publiceren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit omvat informatie over milieu-impact, sociale en personele aspecten, en bestuurspraktijken. In eerste instantie geldt deze directive voor beursgenoteerde bedrijven. 

Maar ongetwijfeld zal dit ook zijn impact hebben voor (Limburgse) KMO's. Overigens zullen de grote KMO’s ook verplichtingen worden opgelegd vanaf 2026.

Waarom deelnemen?

Heb jij nood aan een uitgebreid maar pragmatisch overzicht van de stappen die nodig zijn om aan de CSRD te voldoen? Wil je focussen op praktische toepassingen en strategische inzichten? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In halve-dag sessies krijg je een duidelijk kader in deze directive en concrete instructies en workshops om zelf aan de slag te laten gaan met je eigen rapportage. Zo toon jij als organisatie dat je duurzaamheid serieus neemt en blink je uit in jouw markt.

SESSIE I – Individueel intake gesprek

Ga in gesprek met onze Voka-adviseurs en experten van Van Havermaet om meteen concreet te weten te komen welke zaken belangrijk zijn voor jullie onderneming. Via deze week komen wij ook te weten waar jullie expliciete noden liggen en kunnen we het traject hier dus nog beter op afstemmen. 
 

SESSIE II – Situering en regelgevend kader

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, met als doel meer transparantie en consistentie te waarborgen. Deze sessie behandelt de basisprincipes van CSRD, de vereisten voor bedrijven, en geeft duiding bij de regelgeving die gelinkt is met CSRD.


SESSIE III – Stakeholderanalyse

In de context van CSRD is het cruciaal om een grondige stakeholderanalyse uit te voeren. Deze analyse identificeert en evalueert de belangen van alle relevante stakeholders, zoals investeerders, klanten, werknemers en de bredere samenleving. Tijdens deze sessie leren deelnemers hoe ze deze analyse kunnen uitvoeren en hoe het bijdraagt aan het prioriteren van duurzaamheidskwesties. Bedrijven krijgen concrete handvaten om effectief te kunnen communiceren en samenwerken met hun stakeholders om aan de CSRD-vereisten te voldoen.


SESSIE IV – Dubbele materialiteitsanalyse

De dubbele materialiteitsanalyse is het sleutelmechanisme van de CSRD om zicht te krijgen op de duurzaamheidskwesties die het meest relevant zijn voor een organisatie. Deze sessie legt uit hoe deze analyse wordt uitgevoerd in overeenstemming met CSRD, hoe bedrijven kunnen bepalen welke kwesties het meest materieel zijn, en hoe deze prioriteiten moeten worden geïntegreerd in de duurzaamheidsrapportage. Deelnemers krijgen de kans om actief aan de slag te gaan en een aanzet te maken van een dubbele materialiteitsanalyse voor hun eigen organisatie.


SESSIE V – Datagap analyse

Een datagap analyse identificeert hiaten in de gegevens die nodig zijn om aan de CSRD-rapportagevereisten te voldoen. Deze sessie richt zich op het proces van het uitvoeren van deze analyse, het beoordelen van de huidige gegevensverzameling, en het ontwikkelen van strategieën om ontbrekende gegevens te verzamelen en te integreren in het rapportageproces. Dit helpt bedrijven om volledige en nauwkeurige duurzaamheidsrapporten op te leveren.

 

SESSIE VI – Terugkommoment

Na enkele intensieve opleidingsdagen geven we jullie de kans om in een terugkommoment nog enkel vragen te stellen voor het einde van het jaar. Op deze manier hopen wij een zo volledig mogelijke opleiding aan te bieden die jullie in staat stelt om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. Dit moment zal tezamen vallen met een tweede editie van het CSRD Problem Solving Team. Individuele vragen kunnen hier ook behandeld worden.
 

Spreker

Valerie Veldeman 

Senior Manager Family Office bij Van Havermaet

Partners

 

 

 

 

 

 

Elia Vector Logo - Download Free SVG Icon | Worldvectorlogo

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestand:Fluvius logo.svg - Wikipedia

 

 

 

 

Bestand:Ethias logo.svg - Wikipedia

Contactpersoon

Wout Vandeweyer

Adviseur innovatie & duurzaam ondernemen

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

€ 1200,00 (excl. btw) voor leden en niet-leden

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Contactpersoon

Wout Vandeweyer

Adviseur innovatie & duurzaam ondernemen

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

€ 1200,00 (excl. btw) voor leden en niet-leden

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.