Vlaanderen is inherent internationaal. Eén op de drie jobs in Vlaanderen is afhankelijk van internationale handel. Het Vlaams gewest was in 2021 verantwoordelijk voor 82 procent van de Belgische export en 84 procent van de import.
Voor internationale handel ziet Voka vijf kernpunten
1. Een offensieve handelspolitiek
Met een offensieve handelsagenda wordt het effectief aanboren van nieuwe markten bedoeld, zoals het onderhandelen en afsluiten van handelsakkoorden met andere landen of handelsblokken. Het Europees handelsbeleid blijft één van de weinige, echt sterke geopolitieke instrumenten die de Europese Unie heeft. Lees meer.
2. Defensieve regels zonder instrumentalisering
Naïviteit in een steeds meer door geopolitiek gedomineerde wereldeconomie, is aan de orde. De laatste jaren werd vanuit Europa dan ook sterk ingezet op zogenaamde 'defensieve instrumenten' om de EU-markt te beschermen, om bijvoorbeeld cruciale EU-sectoren en -technologieën te vrijwaren. Deze focus op strategische autonomie mag evenwel niet het open karakter van de handelsstrategie verdrukken. Onze toekomstige welvaart hangt in steeds grotere mate af van het buitenland en dus is openheid absoluut noodzakelijk – niet enkel voor groei maar ook voor het behouden van het leiderschap inzake internationale uitdagingen. Lees meer.
3. Een sterke interne markt voor een sterk handelsbeleid
Om een sterk handelsbeleid uit te zetten, moet het eigen huis ook eerst op orde zijn. De Europese interne markt is van cruciaal belang voor België en Vlaanderen met onze centrale rol in het Europees economisch weefsel. De statistieken zijn in deze ook heel duidelijk. Een studie van het Nederlands planbureau toonde aan dat België het meest profiteert van de EU: ons bbp is 4,4 procent hoger door de handelsvoordelen van de EU. Lees meer.
4. Vlaanderen als magneet voor buitenlandse investeringen
Productiviteit is de motor van onze toekomstige welvaart: productiviteit zorgt voor duurzame groei en een grotere efficiëntie van ondernemingen. En onderzoek wijst uit dat internationalisering en buitenlandse investeringen een duidelijk positieve impact hebben op de productiviteitsgroei in dit land. Lees meer.
5. Een gebalanceerde en coherente duurzame handelsstrategie
De duurzaamheidshoofdstukken in handelsakkoorden zijn de laatste jaren flink uitgebreid en vormen een sterke hefboom om ook onze internationale partners actief te stimuleren om hun milieu – en arbeidsnormen op te trekken. Dit komt zowel de internationale groei en welvaart als het klimaat goed en is dus een win-win voor alle betrokken partijen. Toch willen we hier ook enkele nuances in het debat brengen waar voornamelijk een lans voor balans wordt gebroken. Lees meer.
Contact

Maarten Libeer
Adviseur Internationaal ondernemen
Full bio of Maarten Libeer
Gerelateerde artikels
Wat zijn de plannen van de Europese Commissie in haar laatste beleidsjaar?
Elk jaar maakt de Europese Commissie de balans op van Europa in haar jaarlijkse ‘state of the EU’.
Nieuw platform biedt je bedrijf voorsprong in handel met VK
Mee op aangeven van Voka is deze week een platform gelanceerd dat de handel met het Verenigd Koninkrijk vergemakkelijkt.
Brexit: wat betekent het nieuwe akkoord concreet?
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een oplossing gevonden voor het Noord-Ierse probleem en dat genoemd naar de plaats waar het getekend is: het ‘Windsor Framework’. Wat betekent dit akkoord concreet?

4 Europese wetsvoorstellen met impact op jouw bedrijf
We lijsten de voor ondernemingen relevante Europese wetsvoorstellen op die onlangs werden goedgekeurd.

Brexit: UKCA-markering uitgesteld en nieuwe brexitsubsidies
Na de politieke turbulentie van de afgelopen maanden in het Verenigd Koninkrijk, lijkt met het aantreden van de nieuwe premier Rishi Sunak de wind wat gaan liggen. Het kersverse kabinet lijkt ook betere relaties met de EU na te streven, wat alleen maar toe te juichen valt vanuit ondernemershoek. Hieronder twee verdere updates.
Zakendoen met de VS: do's en don'ts van een Vlaamse onderneemster
Hoe is het om zaken te doen met de States? Wat zijn de do's en don'ts? Annelies Deltour, co-CEO van Paneltim uit het West-Vlaamse Lichtervelde, deelt haar ervaringen en tips.

Oorlog in Oekraïne: de meest gestelde vragen
In deze FAQ worden de meest gestelde vragen behandeld van ondernemingen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Wat onderneemt de Europese Commissie om bedrijven en economie vooruit te helpen het komende jaar?
Woensdag maakte de Europese Commissie de balans op van Europa in haar jaarlijkse ‘State of the EU’. Het conflict in Oekraïne en de energiecrisis domineerden de speech van voorzitster Ursula von der Leyen, maar ook andere prioriteiten werden naar voor geschoven. Een overzicht van de punten die belangrijk zijn voor bedrijven en economie worden hieronder opgesomd.

Drie bedreigingen voor onze internationale handel
Vorige week vond de vierde exportbeurs van Flanders Investment & Trade (FIT) plaats in Brussels Expo. Tal van exposanten boden er hun diensten aan om ondernemers internationaal op weg te helpen. Het belang van de internationale handel voor onze kleine Vlaamse economie kan moeilijk overschat worden. Om de Vlaamse export alle groeikansen te geven, moeten we wel waken over drie domeinen: de internationale handelsomgeving overeind houden, de stijgende loonkosten beteugelen en de problemen in de aanvoerketens aanpakken.

inDeap denkt in oplossingen: “Prioriteiten stellen bevordert je groei”
Karen Debruyne, zaakvoerder van inDeap, is al zo’n tien jaar actief in database publishing, en startte in 2018 met haar eigen zaak. Er liggen heel wat (internationale) opportuniteiten, maar groeipijnen zijn daarbij een realiteit.