Skip to main content
Map
  • Internationaal Ondernemen

Internationaal Ondernemen

Vlaanderen is inherent internationaal. Eén op de drie jobs in Vlaanderen is afhankelijk van internationale handel. Het Vlaams gewest was in 2021 verantwoordelijk voor 82 procent van de Belgische export en 84 procent van de import.
 

Voor internationale handel ziet Voka vijf kernpunten

1. Een offensieve handelspolitiek

Met een offensieve handelsagenda wordt het effectief aanboren van nieuwe markten bedoeld, zoals het onderhandelen en afsluiten van handelsakkoorden met andere landen of handelsblokken. Het Europees handelsbeleid blijft één van de weinige, echt sterke geopolitieke instrumenten die de Europese Unie heeft. Lees meer.

2. Defensieve regels zonder instrumentalisering

Naïviteit in een steeds meer door geopolitiek gedomineerde wereldeconomie, is aan de orde. De laatste jaren werd vanuit Europa dan ook sterk ingezet op zogenaamde 'defensieve instrumenten' om de EU-markt te beschermen, om bijvoorbeeld cruciale EU-sectoren en -technologieën te vrijwaren. Deze focus op strategische autonomie mag evenwel niet het open karakter van de handelsstrategie verdrukken. Onze toekomstige welvaart hangt in steeds grotere mate af van het buitenland en dus is openheid absoluut noodzakelijk – niet enkel voor groei maar ook voor het behouden van het leiderschap inzake internationale uitdagingen. Lees meer.

3. Een sterke interne markt voor een sterk handelsbeleid

Om een sterk handelsbeleid uit te zetten, moet het eigen huis ook eerst op orde zijn. De Europese interne markt is van cruciaal belang voor België en Vlaanderen met onze centrale rol in het Europees economisch weefsel. De statistieken zijn in deze ook heel duidelijk. Een studie van het Nederlands planbureau toonde aan dat België het meest profiteert van de EU: ons bbp is 4,4 procent hoger door de handelsvoordelen van de EU. Lees meer.

4. Vlaanderen als magneet voor buitenlandse investeringen

Productiviteit is de motor van onze toekomstige welvaart: productiviteit zorgt voor duurzame groei en een grotere efficiëntie van ondernemingen. En onderzoek wijst uit dat internationalisering en buitenlandse investeringen een duidelijk positieve impact hebben op de productiviteitsgroei in dit land. Lees meer.

5. Een gebalanceerde en coherente duurzame handelsstrategie

De duurzaamheidshoofdstukken in handelsakkoorden zijn de laatste jaren flink uitgebreid en vormen een sterke hefboom om ook onze internationale partners actief te stimuleren om hun milieu – en arbeidsnormen op te trekken. Dit komt zowel de internationale groei en welvaart als het klimaat goed en is dus een win-win voor alle betrokken partijen. Toch willen we hier ook enkele nuances in het debat brengen waar voornamelijk een lans voor balans wordt gebroken. Lees meer.

 

Contact

Maarten Libeer

Adviseur Internationaal ondernemen

Full bio of Maarten Libeer

Gerelateerde artikels

EU
Voka nationaal
Nieuws

Wat onderneemt de Europese Commissie om bedrijven en economie vooruit te helpen het komende jaar?

Woensdag maakte de Europese Commissie de balans op van Europa in haar jaarlijkse ‘State of the EU’. Het conflict in Oekraïne en de energiecrisis domineerden de speech van voorzitster Ursula von der Leyen, maar ook andere prioriteiten werden naar voor geschoven.  Een overzicht van de punten die belangrijk zijn voor bedrijven en economie worden hieronder opgesomd.

Hans Maertens en Jan Jambon op de exportbeurs
Voka nationaal
Nieuws

Drie bedreigingen voor onze internationale handel

Vorige week vond de vierde exportbeurs van Flanders Investment & Trade (FIT) plaats in Brussels Expo. Tal van exposanten boden er hun diensten aan om ondernemers internationaal op weg te helpen. Het belang van de internationale handel voor onze kleine Vlaamse economie kan moeilijk overschat worden. Om de Vlaamse export alle groeikansen te geven, moeten we wel waken over drie domeinen: de internationale handelsomgeving overeind houden, de stijgende loonkosten beteugelen en de problemen in de aanvoerketens aanpakken.

Contactpersoon

Maarten Libeer

Adviseur Internationaal ondernemen