Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Oorsprongs- en leveranciersverklaring in de praktijk

Voor wie zaken doet met landen buiten Europa, zijn oorsprongsbewijzen natuurlijk van groot belang. De EU blijft stelselmatig overeenkomsten sluiten en ook de regelgeving voor deze documenten evolueert. Je kennis up to date houden is dus geen overbodige luxe!

Importeer je uit niet-Europese landen? Dan levert een oorsprongsbewijs voor je gekochte producten je een belangrijk financieel voordeel op. Maar ook voor export voorzie je maar beter zo'n document. Het maakt je immers een interessante handelspartij voor landen waar Europa een oorsprongsovereenkomst mee heeft gesloten. 

Het aantal landen waarmee een overeenkomst is gesloten, neemt stelselmatig toe. Die nieuwe handelsmogelijkheden, én de evoluerende regelgeving maken dat je je kennis van deze bewijzen af en toe moet updaten. Want weet je vanbuiten welke cumulatieregelingen je kan gebruiken? En welke ruime mogelijkheden het EUR-MED-certificaat biedt? Wat met vergunningen en bewijsstukken? En welke nieuwigheden moet je kennen? Dat krijg je mee in deze opleiding. 

Wat mag je verwachten?

In deze opleidingsdag krijg je de belangrijkste formaliteiten mee van expert Jens De Prins. Jens is manager global trade advisory bij Deloitte en kent zijn weg in blindelings in alle regels rond oorsprongsverklaringen. Deze topics komen aan bod:

  • Wat is oorsprong, belang en nut ervan
  • Regels van oorsprong: geheel en al verkregen producten, toereikende bewerking & cumulatieregels
  • No-drawbackregel
  • Pan-Euro-Mediterrane cumulatie, EUR-MED-certificaat
  • Handel met Turkije
  • Bewijzen van oorsprong en de controle ervan
  • Leveranciersverklaring
  • Vereenvoudigingen 
  • Praktische case studies

Voor wie?

Import/export-medewerkers, iedereen die internationale commerciële activiteiten doet en de voordelen wil halen uit een slimme toepassing van deze regels. 

Toegankelijkheid

Heb je nood aan specifieke assistentie of kunnen we dit event toegankelijker voor je maken? Stuur je opmerking mee in bij je inschrijving en we bekijken in samenspraak de mogelijkheden.

Contactpersoon

Chloe Verlinden

Coördinator opleidingen en lerende netwerken

Adres

Kantoor Antwerpen
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Wanneer

Prijs

Leden: €370 (excl. 21% btw)
Niet-leden: €490 (excl. 21% btw)

Voorwaarden

Annulatie
Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 18 juni 2024. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen. De Kamer behoudt zich het recht om de opleiding te annuleren indien, ondanks alle inspanningen, de omstandigheden ons ertoe dwingen. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort.

Kmo-portefeuille
Recupereer een deel van je opleidingskosten via de kmo-portefeuille. De aanvraag moet ten laatste twee weken na de start van de opleiding gebeuren op www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.

Benodigde informatie kmo-portefeuille
Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: DV.O104083.
Type dienstverlening: Prospecteren als een pro
Datum inschrijving: 7 februari 2024
Projectbedrag: €370 voor leden, €490 voor niet-leden
Aantal opleidingsuren: 6,5
Thema: Internationalisering

Privacy
Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

Banner belgian coast hotels
AW_Welt_6stappenplan