Skip to main content
Map
Voka Opleiding

Letter of Credit

Hoe werkt een documentair krediet (letter of credit)?

Van alle internationale betaalmethoden is het documentaire krediet (L/C) ongetwijfeld het beste en vrijwel het veiligste antwoord op de betalingsbekommernissen van firma’s die internationaal ondernemen. Het documentair krediet biedt in meer of mindere mate namelijk bescherming tegen de volgende risico’s: fabricagerisico, economisch risico, commercieel risico, juridisch risico, administratief risico, politiek risico en transportrisico…

Het documentair krediet is een onherroepelijke verbintenis tot betaling en een veilige manier om jouw inkomsten te verzekeren. Voor jou als exporteur biedt zo’n Letter of Credit (L/C) het voordeel dat je voor betaling kan terugvallen op jouw eigen bank. Je bent niet afhankelijk van de betalingsbereidheid of –mogelijkheid van uw afnemer. Voor de afnemer biedt de L/C de zekerheid dat de buitenlandse leverancier aan alle voorwaarden voldaan heeft, wanneer er betaald wordt.

L/C’s (letter of credit) of documentair krediet wordt wereldwijd geregeld door de Uniform Customs and Practices for Documentary Credits van de International Chamber of Commerce (ICC).

Met dit halve dag seminarie zal je voldoende informatie hebben om te beslissen of een L/C aangewezen is en indien ja, om er correct mee aan de slag te gaan.
 

Programma

Er bestaan zeer specifieke vormen van documentair krediet, zoals het overdraagbaar documentair krediet, de back-to-back L/C en de stand-by L/C. Na afloop van dit seminarie heb je een volledig beeld. 

9.00u: Onthaal en inleiden sprekers door Voka

  • Hoe komt een L/C tot stand?
  • Wat gebeurt er tot de uiteindelijke betaling?
  • De meest voorkomende documenten.
  • Hoe moeten de documenten opgemaakt worden?
  • Toelichting van bijzondere vormen (transfert, back to back en stand-by L/C).
  • De werking van het documentair incasso.
  • Bij welke landen wordt een L/C aangeraden of welke parameters wijzen op het gebruik ervan?

Met deze up-to-date kennis kan jouw bedrijf optimaal genieten van de bescherming van deze betalingstechniek bij de handel met minder evidente landen. We voorzien ook de nodige tijd en ruimte voor jouw specifieke problemen en vragen.

12.30u: Einde seminarie
 

Doelgroep

Financieel  en commercieel directeurs alsook alle personeelsleden die betrokken zijn in de betalingen door buitenlandse klanten (meestal uit niet evidente landen).

> Ik schrijf me in

Jouw expert

Werner Cruysweegs - ING België NV

Werner volgde de studies Export en Expeditie en werkt sinds 1989 voor ING België (ex-BBL) waar hij zich ontpopte tot steunpilaar voor bedrijven die gebruik maken van documentaire betalingstechnieken. Gedurende meer dan 30 jaar doorliep hij meermaals de cirkel front, middle en back office binnen de Trade Finance omgeving. Hij heeft ook meer dan 20 jaar ervaring met document checking en handling onder documentaire kredieten. Deze rijke ervaring stelt hem in staat om de noden van de klant vanuit vele perspectieven te benaderen.
 

Meer info?

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen

Past deze datum niet of is de opleiding volzet, klik dan hier voor een actueel overzicht.

Adres

Voka KvK Mechelen - Kempen (kantoor Geel)
Kleinhoefstraat 9
2440 Geel

Wanneer

Prijs

Leden:
€215 (excl. btw)

10% korting vanaf een 2de deelnemer van hetzelfde bedrijf

Niet-leden:
€325 (excl. btw)

Klik hier voor meer info over jouw ledenvoordelen

Voorwaarden

Lees hier onze voorwaarden.

KMO-portefeuille
Bespaar tot 30% op jouw deelnameprijs. Het projectbedrag is €215/leden en €325/niet-leden. Vanaf de 2de deelnemer van hetzelfde bedrijf is het projectbedrag als lid van Voka €193,5. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Ons registratienummer is DV.O104982. Je kan hiervoor 3 opleidingsuren en het thema internationalisering ingeven. Klik hier voor meer info.

KMO-portefeuille

Meer info?

Advertentie VanRoey- nov
MK - Advertentie Van Dessel