Skip to main content
 • Home
 • Activiteiten
 • Kennissessie Voorstelling HC kick-offpaper 'Personeelsschaarste in welzijn en zorg'
Kennissessie

Kennissessie Voorstelling HC kick-offpaper 'Personeelsschaarste in welzijn en zorg'

Het is duidelijk wat de eerste prioriteit is van steeds meer welzijn- en zorgondernemingen: antwoorden vinden op personeelsschaarste. ‘Als Voka daar iets in kan bijdragen, helpt dit ons erg vooruit’, zo stellen steeds meer ceo’s. 

Na drie overlegmomenten met betrokken directieleden en experten in het domein van human resources in welzijn en zorg, wisten we dat dit geen onderwerp is dat je in één paper behandelt. Niet enkel de uitdaging is te groot (en verdient continue aandacht). Ook de vertakkingen van mogelijke oplossingen leiden naar quasi alle andere elementen in welzijn en zorg (HR, drivers, financiering, organisatiemodellen, de rol van technologie, enz.). 

Daarom lanceren we als startpunt deze kick-offpaper, in een opstart van de ruimere aandacht die we aan personeelsschaarste zullen schenken doorheen 2020. Tijdens de kennissessie van Voka Health Community op maandag 9 maart stellen we bij het Rode Kruis te Mechelen dit startdocument voor, laten we ons inspireren door enkele praktijkvoorbeelden en gaan we in debat met o.a. Lon Holtzer (Vlaams Zorgambassadeur), Anthony Cafmeyer (adjunct COO Vlaanderen Vivalto Home), Ingrid Lieten (directeur Verso), Diederik Van Noten (directeur HR ZNA) en Patrick Vander Weyden (algemeen directeur SOM) over hoe we komen tot de goede oplossingen.

Zoals we verder zullen zien, is dit het onderwerp dat in de komende 5 jaar bovenaan de agenda zal staan bij steeds meer welzijn- en zorgorganisaties. In deze paper analyseren we de uitdaging: de krapte op de arbeidsmarkt. We gaan na welke factoren hierbij aan de basis liggen. En hoe dit probleem in de komende jaren verder zal evolueren. We maken een stand van zaken op van klassieke aandachtspunten: instroom, uitstroom, welzijn op het werk, enz., wat ons in staat stelt een eerste reeks van aanbevelingen te formuleren. Daarbij moeten we ook enkele taboes benoemen die steeds terugkomen wanneer het gaat over personeelsinzet in welzijn en zorg.

In deze kick-offpaper leggen we het eerste fundament, zodat we de verschillende instrumenten, die deel van de oplossing zijn, in het vervolgtraject onderbouwd kunnen uitdiepen. Geprikkeld om meer te weten? Dan ontmoeten we je graag tijdens de voorstelling van deze paper op maandag 9 maart bij het Rode Kruis te Mechelen.

Programma:

 • 17u30     Ontvangst
 • 18u00     Welkom – Tom Laveren (Voka – KvK Mechelen-Kempen)
 • 18u15     Voorstelling kick-offpaper “Personeelsschaarste in welzijn en zorg” – Pieter Van Herck (Voka)
 • 18u45     Vooruitlopen op de verschillende instrumenten, die deel van de oplossing zijn:
  • Uitdagingen en oplossingen vanuit ziekenhuisstandpunt – Kristel Vandenbossche (AZ Maria Middelares) en Ellen Sintobin (AZ Groeninge)
  • Organisatie ontwikkeling in PC Bethanië – Veerle Bogaert (Emmaüs)
 • 19u15     Debat “Fundamenten van personeelsschaarste in welzijn en zorg” met Lon Holtzer (Vlaams Zorgambassadeur), Diederik Van Noten (ZNA), Ingrid Lieten (Verso), Patrick Vander Weyden (SOM) en Anthony Cafmeyer (Vivalto Home) o.l.v. Ilse Janssens (Emmaüs) 
 • 20u10     Q&A
 • 20u20     Slotwoord – Peter Catry (Rode Kruis Vlaanderen)
 • 20u30     Netwerkreceptie 


 

Informatie inzake bereikbaarheid Rode Kruis - Gebouw Sango:

 • Gebouw Sango van Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 42, 2800 Mechelen.
 • Met de wagen? Er is parking voorzien naast en rechtover gebouw Sango.  
 • Met de trein? Vanaf station Mechelen stap je een klein kwartier naar gebouw Sango. Hier vind je een wegbeschrijving.

Adres

Rode Kruis - Gebouw Sango
Motstraat 42
2800 Mechelen

Wanneer

Prijs

€50 (leden Health Community)
€50 (zorgorganisaties, lid van Voka en Health Community)
€110 (niet-leden Health Community)
€25 (studenten)
Patiëntenorganisaties, die lid zijn van Health Community kunnen gratis deelnemen aan deze sessie. Let wel, er wordt een no-show-fee van €65 gehanteerd bij het niet tijdig annuleren van de deelname.

Prijzen excl. btw - betalen doet u na ontvangst van onze factuur.

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

De deelnameprijs blijft volledig verschuldigd tenzij de annulatie ons schriftelijk bereikt uiterlijk op 2 maart 2020. Een vervanger mag steeds uw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

VZW - IMU - ING - RISEANDSHINE
VZW - Staples - oktober
VZW - IMU - FOD Economie
ING
SD Worx