Skip to main content

Het Europees industriebeleid door een ondernemersbril

Internationaal Ondernemen

Lunch & Learn

De Europese industriestrategie om de overgang tot een groene en digitale economie te maken dateert al van 2020. Intussen kreeg ze een update met nieuwe accenten. Welke deze zijn en hoe ze Vlaamse ondernemers kunnen ondersteunen, ontdek je in deze infosessie. Daarnaast krijg je een uitgelezen kans om vragen te stellen en opmerkingen te formuleren over het EU-industriebeleid.

Waarover gaat het?

In 2020 legde de Europese Commissie de basis voor een industriestrategie die de overgang naar een groene en digitale economie ondersteunt, de EU-industrie wereldwijd concurrerender maakt en de open strategische autonomie van Europa versterkt. In 2021 werd deze strategie geactualiseerd waarbij de voornaamste krachtlijnen werden herbevestigd, maar waar ook een aantal nieuwe initiatieven werden gelanceerd. In juli 2022 hebben leden van de industriële commissie een verslag goedgekeurd waarin wordt opgeroepen de strategie inderdaad te herzien en verwacht wordt dat het hele Parlement het tijdens de plenaire vergadering van september zal goedkeuren.

In deze Voka-VLEVA sessie behandel je drie voornaamste assen van deze nieuwe industriële strategie: de versterking van de veerkracht van de interne markt, de strategische autonomie van de EU en de versnelling van de groene en digitale transitie. We zoomen hierbij in op een aantal nieuwe en toekomstige EU-initiatieven. Naast dit informatieve deel, zullen we vanuit een ondernemersstandpunt kijken naar de sterktes en zwaktes van het EU-industriebeleid en waar voor Vlaamse ondernemers de accenten moeten liggen. Vooral met zicht op het Belgische Raadsvoorzitterschap in 2024, biedt dit seminarie een uitgelezen kans om vragen te stellen en opmerkingen te formuleren.

Programma

  • 09u30 - Onthaal met koffie door Voka Vlaams-Brabant, Voka Metropolitan en VLEVA
  • 10u00 – Duiding bij het huidig industriebeleid en de geactualiseerde Europese industriestrategie
  • 11u00 – Sterktes en zwaktes van het nieuwe EU industriebeleid – Doelen en initiatieven volgens de Vlaamse ondernemerswereld
  • 12u00 - Broodjeslunch en mogelijkheid te spreken met de verschillende sprekers
  • 13u00 - Einde

Sprekers

  • Johan Hanssens, Secretaris-Generaal EWI (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie).
  • Maarten Libeer, adviseur Internationaal Ondernemen bij Voka VZW

logo's

Contactpersoon

Daniel Vandenberghe

Adviseur Internationaal Ondernemen

Adres

Voka Metropolitan
Koningsstraat 154-158
1000 Brussel

Wanneer

Prijs

€50 (excl. btw)

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus